Känner du till de olika typerna av bebisgråt?

Erfarna föräldrar vet att deras barn inte alltid gråter på samma sätt. Om du behöver hjälp med att förstå vad ditt barn försöker säga till dig, var uppmärksam på de olika typerna av bebisgråt som nämns nedan.
Känner du till de olika typerna av bebisgråt?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Visste du att bebisgråt kan vara annorlunda beroende på vad de vill säga? I början låter all bebisgråt likadant, men med tiden kommer din föräldrainstinkt att lära sig att skilja dem åt.

Lär dig att känna igen vad din bebis försöker förmedla med följande tips.

Gråt är det enda sättet bebisar kan kommunicera sina behov. De gråter för att berätta för sina föräldrar att de är hungriga, kalla, sömniga eller rädda.

Vissa barn gråter intensivt under de första dagarna eller veckorna i livet. Oroa dig inte om du märker att ditt barn gråter utan tårar. Barn börjar bara producera tårar efter den sjätte veckan i livet.

Vissa barn är tvärtom lugna och gråter knappt under de första veckorna i livet för att sedan hitta sin röst.

När barnen är runt tre månader, förvärvar de fler verktyg för att uttrycka sig. De börjar att, lite i taget, kunna använda sina kroppar som ett verktyg för att uttrycka sig innan de lär sig säga sina första ord.

Varför ska du gå till ditt barn när han eller hon gråter?

Om bebisar gråter så kan du vara säker på att de inte låtsas eller gör det för att manipulera dig. Någonting är fel. Det är viktigt för föräldrarna att försöka hitta källan till sina barns gråt.

Underlåtenhet att ta hand om ditt barn kommer att generera känslor av osäkerhet.

De kommer att tro att deras föräldrar inte kan ta hand om dem. Denna osäkerhet kan generera mycket stress som kan påverka barnens utveckling på ett negativa sätt.

För att trösta barnen är beröring ett värdefullt verktyg. Beröring är en viktig källa till kärlek. En förälders omfamning är tillräckligt för att få dem att känna sig älskade, omhändertagna och trygga.

Beröring är också viktigt för att skapa den anknytning som så småningom tillåter barnet att strukturera sin personlighet.

Olika typer av babygråt: baby som gråter

Olika typer av bebisgråt

Gråt av smärta

Denna typ av bebisgråt karakteriseras av sin skärpa och intensitet. Den kan vi höra när barnen känner obehag eller smärta och de vill påkalla sina föräldrars uppmärksamhet.

Denna typ av gråt är annorlunda än när de gråter på grund av sjukdom. När de gråter för att de är sjuka kan deras brist på energi leda dem till att producera ganska långa och ihållande klagorop.

Dessutom kommer föräldrarna att kunna identifiera andra symtom som kan åtfölja gråt som orsakas av sjukdomar som feber, hosta eller snoriga näsor.

Gråt av hunger

Detta är en av de vanligaste skriken som barn producerar. Det är ett högt och kontinuerligt skrik som i de flesta fall inte slutar förrän barnet matas.

Detta är deras sätt att be om mat. Om de inte matas, kan de fortsätta gråta högt, med bara korta pauser för att andas.

Bebisgråt av kolik

Gråt av kolik kan vara en av de mest frustrerande upplevelserna för ett litet barns föräldrar. Dessa skrik är långvariga och intensiva eftersom barnet lider av konstant obehag.

Föräldrarna kommer också att kunna läsa av smärta och obehag i barnets ansikte.

Dessa skrik uppträder vanligtvis efter matning eftersom barnets matsmältningssystem fortfarande anpassar sig till att tillgodogöra sig föda. Föräldrar bör veta hur man känner igen skrik som orsakas av kolik och de bör försöka trösta sin bebis.

Uppgiften att ta hand om en bebis som lider av kolik bör delas av båda föräldrarna eftersom det kan vara mycket påfrestande.

Det är viktigt att föräldrarna är närvarande när bebisen gråter. Underlåtenhet att ta hand om ditt barn kommer att generera känslor av osäkerhet.

Gråt av trötthet

Detta är en av de enklaste typerna av gråt att känna igen. Till att börja med räcker det med att utvärdera hur mycket barnet har sovit under de senaste timmarna.

Denna typ av gråt åtföljs också ofta av gäspningar. Barnet kan också gnugga ögonen. När du stöter på denna typ av gråt ska du försöka lugna ner ditt barn för att hjälpa det att somna.

spädbarn som gråter, har grå mössa på sig

Bebisgråt av obehag eller frustration

Slutligen kan barn också gråta när de känner sig obekväma. Detta inkluderar obehag orsakat av kalla, blöta blöjor, rastlöshet eller att de inte vill bli upplyfta. De kan också gråta på grund av att de är uttråkade eller när de vill ha något de inte får.

Hur kan vi identifiera den här typen av gråt? Det är lätt, deras läppar trutar ut framåt. När de gråter av obehag är det viktigt att ge dem tillgivenhet och ömhet eller ta bort orsaken till deras obehag.

Sammanfattningsvis är bebisgråt nödvändigt för bebisars överlevnad. Det är det viktigaste verktyget som de kan använda för att kommunicera med sina föräldrar. Till skillnad från leenden eller joller orsakas deras skrik oftast av något de saknar.

Om föräldrar inte vet hur man identifierar eller svarar på sina barns gråt på ett lämpligt sätt kommer detta bara att generera frustration och osäkerhet hos barnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.