Anledningar till att bebisen gråter på kvällen

Natten kommer och ditt barn har fått alla sina behov tillfredställda men börjar plötsligt gråta utan någon som helst orsak. Varför gråter barnet och vad kan du göra för att lugna ner det?
Anledningar till att bebisen gråter på kvällen
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

“Vad kan jag göra om bebisen gråter på kvällen?” Denna fråga ställer sig många föräldrar när kvällen övergår i natt och bebisen börjar gråta mer än vanligt utan någon som helst orsak.  

Efter att ha försäkrat dig om att bebisen inte är hungrig, fryser, har ont eller behöver byta blöja, så undrar vi varför den börjar gråta okontrollerat?

Det finns vissa teorier som kan hjälpa er förstå varför ert barn gråter på natten. Genom att ni informerer er om orsakerna kan ni minska deras frekvens.

Fortsätt läsa för att få reda på mer information!

Vilka är anledningarna till att bebisen gråter på kvällen?

Småbarn gråter för att uttrycka sina känslor. Det är i princip det enda sättet av kommunikation som de kan visa oss att något inte är som det ska.

De viktigaste orsakerna som ändrar deras humör är hunger, behovet av mänsklig kontakt, kroppstemperatur (de fryser eller är för varma), fysiskt obehag eller smärta.

Orsaken till barnets gråtande kan variera beroende på hur gammalt barnet är. Detta händer t.ex. när småbarn som endast är några månader gamla och gråter utan anledning på natten.

Några experter förknippar denna företeelse på natten till “ångestteori”. Det sägs att under fosterstadiet är barnet mer aktivt och oroligt på natten.

Det kanske låter konstigt men innan barnet föds har det skapat en vana som är svår att släppa efter födseln.

Det visar sig att spädbarn kan känna sig frustrerade för att de behöver sova eller vara lugna under timmar då de varit mest aktiva eller vakna under tiden i magen.

ledsen bebis

Gråtens varaktighet och konsekvenser

Du måste först och främst förstå att detta är en tillfällig fas. Den brukar inte vara mer än i några månader och kommer så småningom att minska och/eller återkomma med större mellanrum.

Det är också viktigt att veta att dessa gråtepisoder brukar vara korta. De varar inte längre än 40 minuter och det finns faktiskt några trick som du kan ha hjälp av för att lugna ditt barn.

De viktigaste orsakerna som ändrar barnens humör är hunger, behovet av mänsklig kontakt, kroppstemperatur (de fryser eller är för varma), fysiskt obehag eller smärta.

Gråter ditt barn alltid på natten? Barnläkare hävdar att om du noggrant tittar på hur ditt barn gråter så kommer du att märka att det är en okontrollerad gråt som låter precis som ett argt skrik.

Det är precis vad som händer. Småbarn gör detta för att försöka avlägsna det som barnläkare kallar “ökande oro”, och som orsakas av alla de nya intryck och information som de får till sig under dagen.

De vänjer sig också vid alla de nya påtvingade vanor som de inte haft i magen. Att gråta okontrollerat hjälper dem faktiskt att befria sig från all oro och lugna ner sig.

Vad ska man göra vid kvällstrassel?

Du behöver veta att barnet kommer att kunna kontrollera tiden det tar att lugna ner sig och sluta gråta, allteftersom. Det är naturligtvis inte en lösning att låta barnet gråta färdigt, men vissa tricks kan vara till hjälp. Det beror på vilken dag det är, barnets ålder och humor.

bebis gråter

Vilket som, följande råd kan hjälpa när bebisen gråter på kvällen, få den att må bättre och sluta gråta.

  • Håll och gunga det sakta medan du pratar lugnt och mjukt. Denna metod tröstar mycket men du bör inte hålla på i mer än tre minuter. Efter det bör du lägga tillbaka barnet i spjälsängen.
  • Låt barnet gråta i spjälsängen, men inte i mer än fyra—fem minuter. Låt det befria sig från all ångest; det kommer att känna sig lugnare och sova bättre.

Ett sista råd — det är viktigt att du inte alltid antar att ditt barn grater på natten bara på grund av vad ångestteorien säger.

Är du uppmärksam och ser till att alla behov är tillfredställda kommer du att kunna lugna barnet. Ni behöver förstå att detta bara är en övergående fas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.