5 trick för att lugna din bebis skrik

5 trick för att lugna din bebis skrik
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns ingen som gillar skrik och gråt. Dessvärre kan det ofta innebära en väldigt jobbig fortsatt dag när du inte på en gång lyckas lugna din bebis.

När din bebis skriker från tre på natten ända fram till gryningen, oavsett hur mycket du försöker trösta, kan det göra dig ganska ängslig. Utan att veta hur du effektivt kan lugna din bebis kan det vara ganska svårt att finna ro.

Idag ska vi ge dig några tips och trick.

Hur kan du lugna din bebis när den gråter?

Det första vi vill vara på det klara med är att när din bebis gråter finns det en anledning till det. Att tillfredsställa bebisens behov kommer att lugna den. Allt hänger på tålamod och bandet du delar med ditt barn.

När ett barn gråter betyder det generellt att det behöver något eller upplever ett obehag. Det första vi råder dig att göra när din bebis gråter är att etablera fysisk kontakt.

Håll bebisen mot bröstet och håll dig lugn. Din bebis måste veta att du finns där för den och är säker i din famn, trots obehaget och anledningen till att den gråter.

Föräldrar med skrikande bebis

Något att tänka på innan du försöker lugna din bebis är att rörelserna vi instinktivt gör ofta inte fungerar. De kan till och med ha motsatt effekt och göra ditt barn ännu mer upprört.

Det kan vara fallet med upprepade rörelser, som att föras från sida till sida. Din bebis kanske bara vill ha det lugnt och stilla.

När du för upp bebisen till bröstet ska du se till att vara så still som möjligt. Din bebis kan känna sig ängslig i början, men närheten kommer förr eller senare att ge lite lugn. Dina smekningar kommer dessutom få den att lita på dig; det gör det lättare att komma underfund med vad problemet är.

Vi ska visa dig några enkla sätt att lugna din bebis på några minuter:

5 distraktioner när de gråter

Bebis med pappa
  • Plötsliga lekar: när din bebis känner att den är nära dig och du börjar leka en oväntad lek med den kommer koncentrationen och uppmärksamheten omedelbart avledas till vad du gör. Det kan vara rörelsen hos ett papper eller en lek med sand eller andra material som lätt kan formas och minska på stressen.
  • Bubbelbad: för bebisar är badrummet en av de mest intima och nöjsamma platserna du kan dela med dem. När de gråter och du inte kommer på en specifik anledning kan du ge dem ett bubbelbad med aromaterapidofter, som vanilj, så att du kan få dem att slappna av och sedan sova.
  • Promenader utomhus: ta din bebis på en kort promenad i friska luften. De många distraktionerna utomhus kommer attrahera bebisens uppmärksamhet och minska intresset av att gråta.
  • Sjung: din röst är en av de starkaste kopplingarna du har med ditt barn. Från inuti livmodern lyssnar det på dig och lägger på minnet ditt speciella ljud. När du inte kan hitta en bra lösning kan du sjunga med mjuk röst, så att bebisen känner sig skyddad och lugn.

Tipsen ovan är väldigt användbara för att hjälpa dig att lugna ditt barn om det gråter och du inte vet hur du ska lugna det. Men du måste först se till att din småtting är ren, har ätit ordentligt, inte är törstig och inte har några symptom på sjukdomar.

Kom också ihåg att din bebis, precis som du, helt enkelt bara behöver ventilera ibland. Överväldigande känslor kan vara orsaken till gråt, och det är inte nödvändigtvis något allvarligt. Föräldrar behöver bara visa sin kärlek och tillgivenhet för att lugna barnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.