Vad är postural asfyxi och hur kan man undvika det?

Visste du att unga spädbarn kan kvävas om de sitter halvt sittande med felaktig nackställning? Ta reda på hur du förhindrar postural asfyxi.
Vad är postural asfyxi och hur kan man undvika det?
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du hört talas om postural asfyxi hos spädbarn? Om svaret är nej är det viktigt att du tar reda på vad det handlar om.

Under de första månaderna av ditt liv kräver din bebis din uppmärksamhet permanent, även under vila, utflykter och transport. Förutom stöd och komfort är det viktigt att säkerställa en säker miljö för att förhindra allvarliga skador.

Postural asfyxi, eller kvävning, kan bli orsakad av bilbarnstolar, gungstolar eller i alla apparater för spädbarn där ryggradens position är i en C-form under en lång tid. Av denna anledning är det viktigt att du lär dig att använda dessa enheter på rätt sätt.

Vad är postural asfyxi?

Nyfödda föds med en ganska slapp muskelsammansättning, vilket hindrar dem från att hålla kroppskärnan fast för att stå eller sitta. Av denna anledning kräver de hjälp av sina vårdgivare för att uppnå de flesta av sina rörelser.

Postural asfyxi orsakas av en kollaps i luftvägarna, som en följd av olämplig och ihållande krökning av nacken.

När barnet ligger på en något förhöjd yta antar ryggraden en C-formad hållning. Detta gynnar framåtlutningen av bålen och huvudet, vilket sätter press på andningsstrukturerna och hindrar barnet från att andas.

Eftersom barnet inte har tillräckligt med förmåga att sitta upp, efter en tid, minskar syret i blodet och de kan förlora livet.

Av denna anledning är det viktigt att inte lämna ditt barn i en bilbarnstol, stol eller liknande enhet längre än en och en halv timme. Dessutom måste du övervaka dem hela tiden och hjälpa dem när det behövs.

Ju yngre åldern är, desto större är risken för kvävning. När de växer utvecklar barn styrka och muskelform. Efter 3 månader kan spädbarn vanligtvis kontrollera sitt huvudläge och sin rörelse, och efter 6 månader kan många sitta upp utan stöd.

Vad kan du göra för att undvika postural asfyxi?

En nyfödd flicka i en bilbarnstol.

Det första du bör tänka på för att undvika postural asfyxi är att använda barnens utrustning på de sätt de är avsedda för. Med detta sagt är det väldigt vanligt, men extremt riskabelt att använda en bilbarnstol som en plats för din bebis att vila på.

Nedan delar vi några säkerhetsåtgärder som du måste vidta för att ta hand om din baby när du använder dessa enheter:

 • Säkra din baby korrekt i stolen: Se till att selen har rätt storlek för din lilla. Ditt barns axlar måste vara i kontakt med sätet för att förhindra att de lutar sig framåt.
 • Lämna dem inte i sin bilbarnstol i mer än 90 minuter: Den här enhetens funktion är bara att transportera små. Därför bör du aldrig använda den i ditt hem för andra ändamål.
 • Om du måste lämna ditt barn i några minuter för att göra något, är det bättre att placera dem på en plan och säker yta, alltid på marknivå. Detta uppmuntrar till säker vila och uppmuntrar till fri rörlighet medan du är vaken.
 • Övervaka barnet permanent: Det faktum att barnet är bekvämt och blir stödd räcker inte för att säkerställa deras välbefinnande. Barnet måste alltid resa inom synhåll för den vuxna, oavsett om det sover eller är vaken.
 • Om du ska resa långt, stanna ofta: minst en gång i timmen är det viktigt att stanna och ta bort barnet från stolen. Du kan dra nytta av dessa pauser för att amma eller byta blöja.
 • Använd inte bilbarnstolen för att få ditt barn att sova på natten, eftersom du inte kommer att kunna övervaka dem hela tiden.

Andra överväganden att ta hänsyn till

På marknaden finns det hundratals alternativ för att placera eller transportera små. Men när du väljer någon av dem bör du kontrollera deras egenskaper:

 • Kontrollera bilstolens typ och storlek: Se till att sätet passar barnets ålder och vikt.
 • Installera stolen korrekt i bilens säte, beroende på fixeringselementet (isofix, spärr eller bälte). Detta är en av de avgörande faktorerna för enhetens säkerhet och hindrar barnet från att röra sig plötsligt inuti bilen.
 • Använd godkända förminskare eller adaptrar för att hålla barnets huvud i linje: Vissa säten har dessa tillbehör. Om inte, leta efter specialkonditionerade kuddar.
 • Använd alltid bilbarnstolen bakåt: Se till att sätet låter dig placera den i detta läge.
En nyfödd i en bilbarnstol.

Du kan förebygga postural asfyxi!

Även om postural asfyxi är ett olyckligt resultat, är det helt förebyggbart. Därför måste du försöka vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när du lämnar ditt barn i en sittanordning för spädbarn.

Kom ihåg att bilbarnstolar eller stolar endast ska bli använda som en del av säker transport.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Miranda, María Antonia Rivera, Nadia Teresa Lara Latamblé, and Tania Baró Bouly. Asfixia al nacer: factores de riesgo materno y su repercusión en la mortalidad neonatal. Revista Información Científica 96.6 (2017): 1143-1152. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-99332018000501020
 • Merchant JR, Worwa C, Porter S, Coleman JM, deRegnier RA. Respiratory instability of term and near-term healthy newborn infants in car safety seats. Pediatrics. 2001 Sep;108(3):647-52. doi: 10.1542/peds.108.3.647. PMID: 11533331. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11533331/
 • Comité Nacional de Prevenciones y Lesiones. Consenso sobre mobiliario infantil seguro. Sociedad Argentina de Pediatría, 2016. [Acceso:24 de mayo de 2017]. Disponible en: www.sap.org.ar/uploads/consensos/consenso-sobremobiliario-infantil-seguro-nbsp2016.pdf.
 • Munkel Ramírez, Laura, Rodrigo Durón González, and Pamela Bolaños Morera. Síndrome de muerte súbita del lactante. Medicina Legal de Costa Rica 35.1 (2018): 65-74. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1409-00152018000100065&lng=en&nrm=iso&tlng=es
 • Kornhauser Cerar L, Scirica CV, Stucin Gantar I, Osredkar D, Neubauer D, Kinane TB. Una comparación de los patrones respiratorios en bebés sanos colocados en asientos y camas de seguridad para automóviles. Pediatría. 2009 Sep;124(3):e396-402. doi: 10.1542/peds.2009-0160. Epub 2009 24 de agosto. PMID: 19706572.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.