Skattkorgen: En stimulerande aktivitet för bebisar
Mellan 6 och 12 månaders ålder börjar spädbarn att sitta upp på egen hand och utveckla sin motorik och koordination. Oavsett om det är hemma eller på förskolan kan vi erbjuda de en aktivitet som ger dem möjligheter att utforska fritt. I dagens artikel introducerar vi “skattkorgen”, efter engelskans treasure basket.
Skattkorg: En aktivitet för spädbarn
Den engelska pedagogen Elinor Goldschmied skapade idén om skattkorgen för spädbarn mellan 6 och 12 månader. Denna korg är full av olika föremål och material som bebisar fritt kan utforska och leka med. Aktiviteten stimulerar deras sensoriska uppfattning, eftersom barn använder sina fem sinnen för att undersöka allt som finns i korgen.
Valet av föremål, material och former som du inkluderar i din skattkorg är viktigt då de bör kunna uppfylla aktivitetens mål, som är att stimulera, maximera och utveckla ett barns sinnen…
- Känsel: form, vikt, temperatur, struktur, etc.
- Lukt och smak: en mängd olika dofter och smaker
- Hörsel: jingeling, slagverk, friktion, knaster, frånvaro av ljud etc.
- Syn: färg, volym, storlek, ljusstyrka, etc.
“Pojkar och flickor leker inte för att lära sig, men de lär sig för att de leker.”
– Jean Piaget –
Skapa din egen skattkorg
Det är inte alls svårt att göra en egen skattkorg. Allt du behöver är en korg och olika vardagliga föremål som du har hemma.
Korgen ska vara låg, helst flätad och utan handtag. Inuti placerar du föremål som är gjorda av olika material – trä, tyg, garn, metall, läder, kartong, papper och även naturliga saker som frukt, skal, kork, etc…
Enligt Goldschmied, skaparen, bör du inte använda några plastföremål eller leksaker som kommer från en butik. Dessa föremål erbjuder inte mycket av en någon sensorisk upplevelse, och barn tappar snabbt intresset för dem.
Du bör också förnya föremålen i korgen då och då, ersätta eller lägga till nya saker. På så sätt blir upplevelsen mer berikande, och ditt barn förlorar inte intresset. Naturligtvis bör du alltid vara noga med säkerheten och hygienen för varje sak du lägger dit.
Nedan hittar du en lista över några grupper av material som du enligt Goldschmied kan inkludera i din skattkorg:
- Naturliga föremål: stenar, skal, kottar, korkar, fjädrar, äpplen…
- Föremål gjorda av naturliga material: garnnystan, skoborstar, sminkborstar…
- Träföremål: träsked, klädnypa, pepparkvarn, tamburin…
- Metallföremål: sked, nycklar, munspel…
- Föremål gjorda av läder, tyg, gummi, nät: lädermyntväska, boll, en doftande nätväska…
- Papper och kartongföremål: bok, papprör, glansigt papper, foton av bekanta människor eller föremål…
Aspekter som gynnas av att leka med skattkorgen
Skattkorgen erbjuder spädbarn många föremål och material att utforska och leka med. Därför stimulerar aktiviteten deras utveckling på många olika sätt:
- Motorisk övning. Gynnar både fin- och grovmotorik. Spädbarn utövar finmotorik när de hanterar olika föremål, och grovmotorik när de rör sig för att nå dem.
- Nyfikenhet att utforska. Aktiviteten uppmuntrar spädbarn att utforska utan en vuxens ingripande. De får chansen att manifestera sina preferenser och särarter i sina sätt att interagera med föremålen.
- Stimulans och sinnesutveckling. Spädbarn kan undersöka föremålen, slicka på dem, vända dem i händerna, slå på dem osv… Genom att göra det upptäcker de föremålens vikt, storlek, form, struktur, ljud, lukt, etc.
- Förbättrar olika koordinationsförmågor: Hand-öga, hand-mun och balans.
- Utvecklar förmågan att koncentrera sig. Små barn ägnar lång tid åt att fokusera på aktiviteten medan de undersöker, manipulerar, slickar, slår och lyssnar på de olika föremålen.
Utbildarnas och föräldrarnas roll
Lärarnas och föräldrarnas roll är här att garantera barnets säkerhet och observera uppmärksamt. En blick, en liten gest av tillgivenhet, ett leende… Det räcker för att initiera kontakt med barnet och ge honom eller henne trygghet och frihet att njuta av upptäckandet.
Även om det kan verka svårt bör vuxna inte ingripa i aktiviteten. Du bör inte erbjuda barnen föremål eller hjälpa dem att greppa dem eller nå dem. Dessutom bör du, enligt skaparen, inte initiera dialog, eftersom det distraherar från leken.
Dessutom spelar de pre-verbala ljud som spädbarn gör under aktiviteten en viktig roll i utvecklingen av språk. Du bör bara agera om du ser att ditt barn kan bli skadat.
När du ser att barnet är trött eller tappar intresset för leken ska du ta bort korgen. Du behöver inte sätta en viss tid för leken – låt barnet bestämma hur länge han eller hon vill leka.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- MARCO, I. G., & GRACIA, M. P. M. (2020) La utilización de material no estructurado en la Educación Infantil. https://zaguan.unizar.es/record/98012/files/TAZ-TFG-2020-2858.pdf?version=1
- Moyolema, D., & Lcda, A. A. (2022). Caja sensorial para la intervención en el desarrollo motor fino en niños de 1 a 5 años (Master’s thesis, Universdidad Técnica de Ambato/Facultad de Ciencias de la Salud/Centro de posgrados).
- Quispe Peralta, M. (2019). El método Montessori aplicado para los alumnos de educación inicial. http://repositorio.untumbes.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12874/1341/QUISPE%20PERALTA%2c%20MARIANA%20%281%29.pdf?sequence=1&isAllowed=y