Hur du vet om ditt barn lider av kolik

Hur du vet om ditt barn lider av kolik
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är relativt lätt att märka om en bebis lider av kolik eftersom den visar upp mycket tydliga symptom. Till att börja med blir bebisen röd, skriker och knyter nävarna, sedan kröker den ryggen och drar upp sina knän mot magen.

Kolik är mycket vanligt hos spädbarn. Det börjar vanligtvis cirka två veckor efter födseln. Hos för tidigt födda barn kan det inträffa några veckor senare.

Det är ett tillstånd som får en välmående bebis att gråta, utan uppenbar anledning, i mer än tre timmar i sträck, varje dag eller mer än tre dagar i veckan, och i mer än tre veckor.

Även om kolik inte är farligt kan det vara mycket besvärligt för barnet och familjen.

Om din bebis gråter utan uppehåll och du redan tidigare har bekräftat med en barnläkare att han eller hon är frisk lider din bebis av kolik.

Kolik gör mycket ont och försvinner vanligen utan behandling. Du behöver inte vara orolig om din bebis lider av kolik, så länge som han eller hon fortsätter äta och gå upp i vikt.

Varför lider barn av kolik?

Hittills finns det inga vetenskapliga studier som har visat att kolik har långsiktiga effekter på ett barns hälsa.

Anledningen till all smärta och gråt är att barnets mage fortfarande är mycket underutvecklad och omogen. Den behöver tid på sig för att vänja sig vid maten den får utanför livmodern. Det spelar ingen roll om barnet ammas eller får mjölkersättning.

Vid kolik fylls bebisens mage med gas, och det ger upphov till mycket obehag och smärta.

pappa tröstar skrikande baby


Tecken på att din bebis lider av kolik

 • Långa episoder av gråt och skrik. En bebis som lider av kolik skriker vid samma tidpunkt varje dag, vanligtvis under kvällen eller på natten. För att det ska falla under definitionen kolik behöver barnet gråta i tre timmar eller mer, och minst tre dagar i veckan.
 • Intensiv gråt: Gråten brukar ha en hög ton, och barnets ansikte blir ofta mycket rött. Det kan vara väldigt svårt att lugna barnet, och det är ofta mycket jobbigt och hjärtskärande för föräldrarna. Det gäller att komma ihåg att ditt lugn och din kärleksfulla närvaro är det som är bäst för din bebis, även om det inte tröstar honom eller henne.
 • Gråt utan uppenbar anledning: Det är normalt för barn att gråta. En bebis kan gråta av många olika anledningar. Det kan betyda att den behöver en ny blöja eller att den är hungrig. Eller så kan det innebära att den är för varm eller för kall. Om bebisen gråter utan anledning beror det troligen på att den lider av kolik.
 • Spänd kropp: En bebis som lider av kolik brukar uppvisa knutna nävar, spända magmuskler och uppdragna ben.
  baby lider av kolik

Försök att lugna barnet med mjuk massage på magen och mjuka benrörelser. Det kan hjälpa till att lindra kramperna och få ut lite av gasen. Tålamod är också viktigt när man har att göra med ett barn som lider av kolik.

Orsaken till kolik

Här är några orsaker till att kolik uppstår hos spädbarn:

 • Reflux: Reflux är ett tillstånd där barnet får halsbränna för att mjölk och magsyra stiger upp i matstrupen från magsäcken.
 • Matsmältningsproblem: Matsmältningsproblem kan bero på mjölkprotein- eller laktosintolerans.
 • Ett omoget matsmältningssystem kan orsaka spasmer i tarmmusklerna.
 • Gas i tarmarna.
 • Högre hormonnivåer än vanligt: ​​Dessa hormoner kan orsaka rastlöshet och ont i magen.
 • Hög känslighet för stimuli från miljön, såsom ljus, ljud osv.
 • Omoget nervsystem.
 • För höga eller låga temperaturer.

Vi vill påminna om att du bör ge din bebis all kärlek i världen för att han eller hon ska känna sig trygg och älskad. Det hjälper ditt barn att bättre hantera sina obehag.

För mer information, besök din barnläkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.