De bästa vaggvisorna för din bebis

Vaggvisor är vackra melodier som får barn att känna sig avslappnade och somna lugnt och tryggt. I den här artikeln tittar vi närmare på de bästa vaggvisorna för din bebis.
De bästa vaggvisorna för din bebis
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sedan urminnes tider är målet med att sjunga vaggvisor för sina barn att hjälpa dem att somna samtidigt som de förmedlar ett värdefullt budskap. De bästa vaggvisorna har melodier och texter som enkelt väver sig in i barns undermedvetna sinnen medan de slappnar av och slumrar in.

Föräldrar har i århundraden utnyttjat detta mentala tillstånd för att subtilt introducera lärdomar och visdomsord för livet.

Detta var förr i tiden något som man ansåg vara mycket viktig för barnens överlevnad. Man trodde nämligen att många problem kunde undvikas genom att varna barn om möjliga faror.

Muntliga berättartraditioner i sagor och sånger

När vi tittar närmare på texterna till dessa vaggvisor hittar vi ofta berättelser om pseudofiktiva händelser. Det vill säga berättelser inspirerade av verkliga händelser, med vissa fiktiva drag för att göra dem mer lättillgängliga om kärleksfulla.

Denna formel använder man också i folksagor och andra muntliga berättartraditioner. Många av dem kan vi idag hitta nedskrivna i samlingar och böcker.

Bröderna Grimm berättade historier och sagor baserade på verkliga händelser som de tänkte skulle tjäna som livsläxor eller åtminstone varningar att vara uppmärksam på. Vaggvisor fungerar på ett liknande sätt.

Vaggvisor runt om i världen varierar beroende på geografiskt område och lokal kultur. De flesta av dem har dock vissa inslag gemensamt som har etablerat sig som de viktigaste egenskaperna hos de bästa vaggvisorna.

Vanliga egenskaper hos de bästa vaggvisorna

Vanliga egenskaper vi ser hos många vaggvisor runt om i världen är:

 • Kadens. Denna term behandlar aspekter som:
  • En rytmisk sekvens eller ett flöde av ljud i språket.
  • Rytmen, tiden eller måttet på de rytmiska rörelserna eller aktiviteterna.
  • Den modulerade och rytmiska återkomsten av ett ljud.
 • Eufoni. Man definierar denna term som ett tilltalande eller ljuvt ljud. Särskilt hänvisar man till den akustiska effekten som skapas av ord som utgör texten eller kombineras för att behaga örat.
baby sover med noter ovanför

Vad är vaggvisor egentligen?

Vaggvisor består av en serie ljud, melodier och harmonier som uppträder vid en viss frekvens, i enlighet med ett konstant, upprepat mönster som är utformat för att ha ett milt ljud.

Texterna sjunger man vanligtvis i mjuka toner, inte sällan i moll. På grund av detta tenderar de att vara gripande och känslosamma.

På ett naturligt sätt, genom att helt enkelt använda vår röst, kan vi påverka vårt lilla barns drömmar.

Naturligtvis måste vi komma ihåg att de ljud vi väljer att sjunga gärna får vara mer eller mindre repetitiva, kontinuerliga och mjuka så att de också kan hjälpa vårt barns sinnen att slappna av.

Helst bör du hålla ditt barn i famnen och vyssa eller vagga det försiktigt i takt med vaggvisan. När vi vaggar vi barnet i armarna kan detta förbättra barnets upplevelse med hjälp av beröring, som är livsnödvändigt för alla spädbarn.

Kom ihåg att små barn reagerar i tidig ålder främst på taktila stimuli, som kramar, smekningar och hudkontakt.

De bästa vaggvisorna

Här är några av de mest populära vaggvisorna som är älskade av många barn och vuxna:

 • Blinka lilla stjärna där
 • Ro, ro barnet
 • Sov, du lilla videung
 • Trollmors vaggsång
 • Bä, bä vita lamm
 • Mors lilla Olle
 • Vyssan lull, koka kittelen full

Vaggvisas kraft

I nästan alla Disney-filmer finns det någon vaggvisa eller ballad som fungerar att sjunga som vaggvisa för våra barn.

Numera förlitar sig många föräldrar på dem inte bara på grund av deras popularitet utan också för att de bidrar som lärdomar till barnets framtid.

Ett exempel är vaggvisan som Askungen nynnar i den senaste filmatiseringen av berättelsen.

Musik är verkligen ett av de mest universella språken.

När dina barn växer upp kanske de kommer att träffa på andra barn som också har hört samma vaggvisor, och detta kan skapa en omedelbar och positiv koppling mellan dem.

Vem vet om de också kommer att sjunga den här visan tillsammans och skratta ihop?

De bästa vaggvisorna kan ge mycket glädje

Om du inte tycker om att sjunga, rekommenderar vi att du åtminstone försöker nynna några av dessa vaggvisor. Ljudet du gör, även om du bara hummar, kan fortfarande vara behagligt och hjälpa din baby att slappna av vid sänggåendet.

Att nynna och humma kan också vara till hjälp i stunder med mycket stress.

Underskatta inte kraften i denna till synes enkla aktivitet. Har du en favorit bland någon av de bästa vaggvisorna vi tagit med i den här artikeln?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.