Sagorna av bröderna Grimm och hur de påverkar våra barn

Sagorna av bröderna Grimm och hur de påverkar våra barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 juli, 2019

Alla känner till de världsberömda sagorna som bröderna Grimm skrev i början av 1800-talet. Men deras historier är inte bara populära, de har också en viktig bakgrund. Hur kan dessa berättelser påverka våra barn?

I början av 1800-talet skrev bröderna Jacob och Wilhelm Grimm ner och sammanställde nästan 300 folksagor. Idag finns dessa berättelser tillgängliga på otaliga språk och i olika tolkningar och filmatiseringar. Bröderna Grimm är otvetydigt viktiga för barnlitteratur och vår kultur.

Brödernas första mål var emellertid inte att skriva en litteratursamling för en så pass ung publik. De första versionerna av deras berättelser är extremt grymma och allt annat än barnvänliga.

Bröderna började senare att skriva ner en “mjukare” version av sina sagor för att göra dem mer lämpliga för barn. Ändå har dessa berättelser fortfarande en mycket speciell effekt på unga, mottagliga sinnen.

Sagorna skrivna av bröderna Grimm: allt annat än barnsagor

Kulturellt är vi vana vid att sagor för barn har ett lyckliga slut. De goda vinner, de onda karaktärerna flyr  och alla lever lyckliga i alla sina dagar. Men som sagt hade många populära sagor inte alltid det lyckliga slutet vi känner till idag. Berättelser av Perrault, Andersen och bröderna Grimm präglades av ett våld och en grymhet som kan vara helt på nivå med dagens actionfilmer.

Även om dessa sagor har en god portion moral innehåller de också många grymma och blodiga detaljer. I Hans och Greta bränns häxan till döds. I den lilla sjöjungfrun blir huvudpersonen stum och blir till havsskum när prinsen avvisar henne. Många tror att syftet var att skrämma barn så att de skulle hålla sig borta från vissa situationer och människor som kunde vara farliga.

rödluvan och vargen

Omarbetningar för barn: bara till en viss punkt

Vissa föräldrar tycker inte om att det känns som om de ljuger för sina barn när de berättar sagor för dem. Det stämmer att många historier är ganska orealistiska, men det betyder inte att de kommer att förvirra eller vilseleda dina barn.

Andra föräldrar tror emellertid att om de avlägsnar all realism från barns berättelser kommer deras små barn att växa upp lyckligare och skyddade. Men det är heller inte helt sant.

“De anpassningar vi väljer bör respektera historiens moral, utan att vara för brutala för våra barns känsliga sinnen.”

Nyckeln är att hitta en balans. Ibland behöver vi ändra på historierna för att neutralisera vissa negativa, grymma och våldsamma aspekter. Men vi kan fortfarande använda dessa historier, med tanke på att många av dem har en viktig moral. Vi måste leta efter lämpliga anpassningar som inte förminskar deras ursprungliga avsikt.

Vi måste också komma ihåg att anpassningen bör bero på det individuella barnet. Detta är anledningen till att så många olika anpassningar av samma saga existerar. Det handlar inte bara om barnets ålder och förmåga att förstå. Det handlar om att komma ihåg att varje person har en individuell nivå av känslighet.

Sagorna av bröderna Grimm: mer än bara underhållning

Varje historia har ett dubbelt syfte. Å ena sidan är de historier som fungerar som en trevlig form av underhållning och som tidsfördriv. Men samtidigt är de menade att förmedla viktiga budskap och värderingar.

De flesta historier har en moralisk karaktär, och i slutet brukar de som agerar felaktigt få sina straff och de som gör det som är rätt och riktigt får sin belöning. Men bortom denna grundläggande dubbla funktion har bröderna Grimms verk en viktig representativ roll.

prins och prinsessa

På ett sätt är historierna ett sätt att gradvis introducera barn till verkligheten. Som vi nämnde var syftet med de grymma detaljerna att skydda barn. Genom att införliva en viss grad av rädsla ville författarna varna barn för vissa faror som de borde vara medvetna om.

Men händelserna i berättelserna är inte de enda sakerna som speglar verkligheten. Det sätt som barnen identifierar sig med varje karaktär påverkar hur de relaterar berättelserna till verkligheten.

“Berättelserna kan ha en terapeutisk roll. De kan representera problem på ett mer tillgängligt sätt och det kan hjälpa barn att övervinna olika hinder “

Det onda och det goda

Användningen av antagonisterna i dessa historier är särskilt anmärkningsvärd. Låt oss nämna, till exempel, alla onda styvmödrar i Grimms sagor. Askungen, Törnrosa och Snövit var alla rädda för dessa onda kvinnor i sina liv.

Barn använder dessa onda karaktärer för att förstå hur andra människor agerar och känner. På så sätt klassificerar de sina nära och kära till de som är goda och de som är onda.

Vi får inte heller glömma att tala om motparten till styvmödrarna i de här klassiska berättelserna: gudmödrarna. Dessa karaktärer bryr sig om huvudpersonerna, precis som familj och vänner bryr sig om barn.

Barn associerar dessa figurer med dem som skyddar dem mot faror. Genom gudmödrarna förstår barn att deras nära och kära alltid kommer att vara där för att ta hand om och skydda dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.