11 knep för att ta de bästa bebisbilderna

Vill du fånga ditt barns viktigaste ögonblick på bild? Här följer några tips på hur du tar de bästa bebisbilderna.
11 knep för att ta de bästa bebisbilderna

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 10 december, 2022

Att föreviga ditt barns vackraste ögonblick som fotografier – dess första leende, första steg eller första gången det äter självt – det är inte någon lätt uppgift. Att få dem att bli vackra, leende och utan konstiga blickar kräver tålamod och en rad tips att överväga för att fånga den perfekta posen. I den här artikeln visar vi dig några knep för att ta de bästa bebisbilderna.

Oavsett om du använder en professionell kamera eller din mobiltelefon så är det viktigt att veta hur du tar bästa möjliga bilderna. För att göra detta måste du fokusera, använda rätt ljus och inramning och undvika bakgrunder som orsakar visuellt brus eller är onaturliga.

Lär dig knepen för att ta de bästa bebisbilderna

Fånga de mest roliga, lekfulla, ömma och kärleksfulla ögonblicken med din bebis. På så sätt kommer du att kunna behålla deras leenden, deras utseende eller deras första steg för alltid. Här följer några tips att tänka på när du börjar äventyret med att ta de bästa bebisbilderna.

1. Håll kameran till hands

För att fånga ditt barns oförglömliga ögonblick bör du alltid vara beredd. Ha din kamera eller telefon nära till hands. Den senaste generationen mobila enheter har högupplösta kameror och tar skarpa bilder av hög kvalitet. Således behöver du förmodligen inte ta till en traditionell kamera, eftersom din mobiltelefon räcker. Ha den bara till hands när det är dags att klicka.

2. Vänta inte med att få den perfekta posen

Varje barnögonblick är viktigt för dig.Vänta inte på den perfekta posen eller på att de ska titta direkt in i kameran. Fotografera dem istället när de är osäkra så att de presenterar sin mest naturliga pose och känner sig bekväma.

En person som tar en spontan bild av en bebis.
Ibland är det bäst att inte dra till sig barnets uppmärksamhet för att ta spontana bilder. På så sätt kan du ta bilder av deras naturliga poser, av vilka några är väldigt roliga!

3. Nyttja en assistent

Ha en medhjälpare i närheten för att distrahera barnet medan du tar bilder. De kan få deras uppmärksamhet med ljud genom att skaka en skallra eller försöka få dem att skratta. För din egen del behöver du hålla utkik för att fånga de bästa bilderna.

4. Fånga deras känslor

Att fånga en bebis stora ögonblick är det som livar upp föräldrarna mest. Dess leende, ett skratt, när barnet rynkar pannan eller gör en arg min, och till och med när det gråter. Det är fantastiskt att fånga alla dessa upplevelser i fotografier för att minnas dem för alltid och dela dem med hela familjen.

5. Kom nära för att ta ett porträtt

Försök att komma nära för att få ett bra porträtt av ditt barn. Om din kamera inte har ett zoomobjektiv eller om du redan har zoomat den maximalt, ta några steg mot ditt barn. Dessutom finns det nu telefoner som har en porträttfunktion, som suddar ut bakgrunden och håller fokus på det du är intresserad av, i det här fallet ditt barns ansikte.

6. Försök att ta konstnärliga bilder

När du vill ta de bästa bilderna av barnet, försök att ta några konstnärliga. Du kan ta en bild av dess händer när det tar tag i dess första leksak eller flaska, eller fånga bilden av dess små fötter. Du kan också ta en bild av barnets sammanflätade händer bredvid mammans och pappans.

7. Inkludera familjen

Även om huvudpersonen i din fotografering är barnet så är en vacker och öm gest att inkludera familjen. Om barnet har ett syskon, ta bilder på det äldre barnet när det tar hand om eller kramar sin lillebror eller lillasyster, eller till och med håller barnet i famnen. Likaså representerar bilder med föräldrar eller mor- och farföräldrar vackra minnen värda att bevara.

8. Sätt dig på barnets höjd

Ett annat knep för att ta de bästa bebisbilderna är att placera dig själv på ditt barns höjd. Om bebisen sitter på golvet är det bäst att gå ner på golvet för att ta bilder av den. Var inte rädd för att prova olika inramningar och perspektiv, även om du måste knäböja eller till och med ligga ner för att få den önskade bilden.

En mamma som tar en bild av sin sovande bebis.
Du kan klä ditt barn i vilka kläder du vill för att spegla ögonblicket. Enfärgade kläder med ljusa färger är bäst för foton.

9. Välj de kläder ditt barn ska ha på sig

För att få bra bilder måste du veta hur du väljer kläderna bebisen ska ha på sig till passet. Det är bäst att klä den i ljusa, glada och enkla färger. Undvik ränder, rutor eller små tryck, eftersom de tenderar att bli förvirrade på bilden.

10. Välj en bra bakgrund

Innan du börjar ta bilder av ditt barn, ta en titt på bakgrunden. Se till att bakgrunden är ren och snygg, det finns inga högar med kläder, högar med leksaker eller andra föremål som orsakar visuellt brus. Leta i detta sammanhang efter en enkel men vacker bakgrund. Detta kan vara i eller utanför huset, en trädgård, eller en vägg som har en fin färg, eller ett tyg.

11. Dra fördel av naturligt ljus

Ett fint foto uppnås med bra ljus. I denna mening är det bästa ljuset för att fotografera spädbarn naturligt ljus, antingen i skymningen eller gryningen, eftersom det är mjukare vid dessa tillfällen. Om du är inomhus, använd ett rum som har mycket naturligt ljus; dra isär gardinerna eller höj persiennerna.

Ett annat alternativ är att fota utomhus. Undvik i så fall att ha solen framför kameran så att bilden inte blir i motljus. Ställ inte heller bebisen framför solen, då lär den kisa eller blinda helt.

På samma sätt rekommenderas inte användning av blixt eller starkt solljus eftersom det är obehagligt och distraherande för de små. Om det är för mycket solljus, stoppa det med ett lakan eller annan vit textil. Du kan lägga ditt barn i skuggan, men se till att inte kasta starka skuggor i ansiktet.

Ta vara på ditt barns bästa stunder

Som mamma kommer du att bli glad av att fånga varje viktigt ögonblick av ditt barn i bilder. Foton berättar en historia och dokumenterar ögonblick av deras liv och de olika stadierna av deras utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.