Ursprunget och betydelsen av namnet Olivia

Ursprunget till namnet Olivia kommer från latinets Olivus, som betyder 'oliv'. Fortsätt läsa för att upptäcka mer om detta vackra namn.
Ursprunget och betydelsen av namnet Olivia
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 20 november, 2022

Om du letar efter ett elegant namn för din bebis, men samtidigt ett som är starkt, fint klingande och med ett mycket speciellt uttalande, då kommer du att älska att upptäcka ursprunget och betydelsen av namnet Olivia.

Det här flicknamnet uppfyller alla ovan nämnda egenskaper och har blivit till en trend under decennier i flera länder, särskilt i USA, där det numera rankas först . Likaså har det fått en framstående plats bland föräldrars preferenser i Storbritannien, Australien och Kanada.

Det maskulina alternativet för Olivia är Oliver, som har blivit ett annat av de mest populära namnen för pojkar. Låt oss ta en närmare titt på namnet Olivia!

Upptäck ursprunget och innebörden av namnet Olivia

Olivia är ett namn med en mycket speciell betydelse, och många föräldrar är stolta över att döpa sin lilla flicka på det här sättet. Enligt etymologin kommer det från latinets olivus, som betyder “oliv”, och syftar på frukten eller grenen eller själva trädet med samma namn.

Dess tolkning definieras som “den fridfulla”, “den som skyddar freden” eller “den som ger Guds frid”. Och sedan urminnes tider är olivkvisten en representationen av fred. Den bibliska berättelsen i Första Moseboken påpekar att i slutet av syndafloden kom en duva med en olivkvist i näbben till Noa, ett tecken på att vattnet hade dragit sig tillbaka från fastlandet. För de antika grekerna ansågs denna gren vara en symbol för både visdom och fertilitet.

Olivia i pjäser, serier och filmer

De första uppgifterna om namnet Olivia går tillbaka till 1200-talets England, där William Shakespeare populariserade det genom att väcka den litterära karaktären grevinnan Olivia till liv i hans komedi Trettondagsafton.

Namnet fick en massiv spridning på 1970-talet, influerad av Grease; succéfilmen med Olivia Newton-John i huvudrollen. Några år tidigare uppmärksammades Hollywoodstjärnan Olivia de Havilland, som gestaltade Melanies karaktär i den klassiska filmen Borta med vinden.

I nyare historia har Olivia förtrollat föräldrar på grund av andra fiktiva karaktärer, som detektiven Olivia Benson, i serien Law & Order; och Olivia Pope, i tv-dramat Scandal. Namnet Olive, ett populärt alternativ till namnet Olivia, blev också välkänt tack vare Karl-Alfred, en tecknad serie skapad av den amerikanska serietecknaren Elzie Crisler Segar 1929.

Karl-Alfred och Olive.
Olive, ett alternativ till namnet Olivia, fick stor popularitet tack vare tecknade och seriefigurer. Karl-Alfreds bevekliga flickvän är ett av de mest kända exemplen.

Sankta Olivia av Palermo

Detta namn är också känt tack vare Sankta Olivia av Palermo, en jungfru och martyr från 400-talet som föddes i denna stad på ön Sicilien. Hon hedras varje år den 10 juni och, till hennes ära, firas detta datum som Oliviadagen.

Sankta Olivia ägnade sig åt att predika kristendomen och uppnådde omvändelse hos många människor, efter att ha skickats till Tunisien konverterade hon många inom den feniciska alternativt arabiska gemenskapen. Men hennes agerande ifrågasattes av myndigheterna, som beordrade henne tillfångatagande och avrättad. Hon blev gisslad och nedsänkt i kokande olja endast 16 år gammal. Hon sägs dock ha överlevt detta utan synliga skador, men avrättades därefter genom halshuggning varefter hennes själ flög till himlen i form av en duva. Hennes kvarlevor vilar idag i katedralen i Palermo.

Varianter av namnet Olivia

Vi följer några av mest kända varianterna av namnet Olivia:

 • Olyvia (engelska)
 • Alyvia (engelska)
 • Lyvia (engelska)
 • Livia (engelska / latin)
 • Livie (latin)
 • Olive (irländska)
 • Olivie (latin)

Förutom variationer på namnet stöter vi också på smeknamn eller diminutiv av Olivia, så som Liv, Ollie och Livie. Det första är dessutom ett svenskt ord och har blivit populariserats av bland andra skådespelerskan Liv Tyler, som bland annat spelade i filmtrilogin Härskarringen.

Kända kvinnor med namnet Olivia

Olivia Mary de Havilland.
Den amerikanska skådespelerskan Olivia Mary de Havilland, som avled 2020, blev en av de mest kända kvinnorna i filmhistorien för sin roll i filmen Borta med vinden.

Många begåvade kvinnor dedikerade till konsten har stolt burit namnet Olivia. Upptäck några av dem:

 • Olivia Newton-John: Brittisk-australisk sångerska och skådespelerska född i Cambridge, Storbritannien, den 26 september 1948. Hon gick bort den 8 augusti 2022, 73 år gammal. Hon är känd för att ha medverkat i filmen Grease tillsammans med skådespelaren John Travolta.
 • Olivia Culpo: En amerikansk modell och vinnare av Miss Universum 2012 och Miss USA 2012.
 • Olivia Wilde: Amerikansk skådespelerska och modell, känd för sin roll i tv-serien House.
 • Olivia Mary de Havilland: Var en brittisk-amerikansk skådespelerska och vinnare av två Oscarsstatyetter. Hon blev en av de mest hyllade Hollywoodstjärnorna i filmhistorien. Hon gick bort den 26 juli 2020, 104 år gammal.
 • Olivia Goldsmith: Amerikansk författarinna, mest känd för sin roman The First Wives Club, som anpassades till en berömd film 1996.
 • Olivia Smart: Trefaldig brittisk nationell mästare i konståkning. Hon tävlar för närvarande för Spanien, efter att ha bytt nationalitet år 2017.

Personligheten hos tjejer som heter Olivia

Det sägs att tjejer som heter Olivia tenderar att ha en blyg och tillbakadragen natur. Men samtidigt är de snälla, tillgivna och har ett stort sinne för humor. Likaså besitter de stor inre styrka, beslutsamhet och självförtroende. De briljerar vanligtvis i konstens värld.

Olivia, fredens beskyddare

Ett vackert och elegant namn kommer att vara den bästa presenten till din lilla flicka, eftersom hon kommer att bära det hela sitt liv. Din dotter blir kanske fascinerad av att veta ursprunget och betydelsen av Olivia och kommer att tacka dig för att du valde det åt henne.

Att välja Olivia innebär att markera hennes födelse som en välsignelse som skapar fred i ditt hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Albaigés J. El libro de los nombres de niño y niña: Su origen, historia y significado. 1° edic. España: RBA Libros; 2011. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=yT_ODwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=wFTuWXAnbO&sig=qV9617A05yTdZpG1wRsJMpIcskY#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false
 • Tuan L. El gran libro de los nombres en 5 idiomas. 1° edic. De Vecchi Ediciones; 2021. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=H2dNEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=0l1OM_VHmL&sig=L16hWCfuAIatMYVSrMHWPTd3yyc#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false
 • Bahr C, Hernández H. ¿Tienen significado los nombres propios?: Una aproximación al debate inconcluso en torno a la semántica y (difusa) categorización de nombres propios y comunes. Rev. Zeitschrift für romanische Philologie. 2018; 134 (2): 329-348. Disponible en: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/zrp-2018-0022/html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.