Ursprunget och betydelsen av namnet Oliver

Lär dig allt om ursprunget och betydelsen av namnet Oliver, med berättelser, äventyr och mycket mer i den här artikeln!
Ursprunget och betydelsen av namnet Oliver
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2023

Väntar du en liten grabb men vet fortfarande inte vad du ska namnge honom? Idag kommer vi att berätta för dig om ursprunget och betydelsen av namnet Oliver, ett bra alternativ att ta hänsyn till i din jakt.

Oliver är bland de mest vanliga namnen i USA, enligt topp 10 hos socialförsäkringen. Även om det låter väldigt engelskt har Oliver olika möjliga ursprung, så låt oss lära oss mer om detta namn!

Vad betyder namnet Oliver?

Oliver kommer från latinets Oliverius, vars två beståndsdelar är ordet oliv med suffixet erius, som betyder “anknytning till”. Summan av dessa delar tolkas som “olivodlare”.

Det verkar som att det engelska namnet Oliver kan ha kommit från denna kombination, som också tros syfta på “man välsignad av olivträdet”. Dess förhållande till detta träd, som representerar fred och visdom, gör namnet Oliver mycket speciellt.

Trots ovanstående finns det andra berättelser och betydelser att berätta som gör Oliver ännu mer unik.

Ursprunget till namnet Oliver: Fler intressanta berättelser

Det finns olika versioner av ursprunget till namnet Oliver och var och en har en mycket intressant historia.

När det gäller det germanska ursprunget, tror man att ett svenskt Oliver kan härröra från ælfhere, ett gammalt germanskt ord som betyder “alvarmé” eller “alvhär”. Alver är ofta fagra varelser, så kallade ljusalver, inom nordisk och germansk mytologi som lever i vatten, på ängar, i himlen eller i skogar. Dessutom fanns där svartalver som levde i underjorden i mångt och mycket likt den mytologiska dvärgen.

Många engelska namn på fornanglosaxiska har samma prefix ælf, som betyder just alv. Till exempel kommer Alfred från Ælfræd, ‘alvrådgivaren’; Alvin eller Elvin kommer från Ælfwine, ‘älvvännen’; Eldridge kommer från Ælfric, den “alvens gamla rådgivare” och Aubrey kommer från Æberich, eller “alvernas kung”.

Det är också möjligt att Oliver härstammar från det fornnordiska ordet Áleifr eller óleifr, som betyder “förfader” eller “relik”. Från detta ord kommer också namnet Olof.

Slutligen kan vi hitta ett franskt ursprung i det galliska ordet för “oliver”. Dessutom har antik fransk litteratur en stor karaktär som heter Oliver (Olivier), den rationella följeslagaren till den ibland hänsynslösa hjälten Roland, huvudpersonen i den episka dikten Rolands sång.

Gillar du äventyrsnamn och medeltida namn? Då kan Oliver vara helt rätt!

När är Olivers helgondag?

Om du funderar på att döpa ditt barn till Oliver kan det vara en bra idé att få hans födelsedag att sammanfalla med firandet av hans helgondag. I det här fallet är helgonets dag den 1 juli, då helige Oliver Plunkett, Martyr av Irland, firas. I Sverige är namnsdagen annars den 15 april.

Hur säger man Oliver på andra språk?

Namnet Olivers olika ursprung spåras genom dess expansion. Det är därför vi kan hitta det på flera språk och dialekter:

  • Engelska/irländska/svenska: Oliver
  • Franska: Olivier
  • Italienska/Spanska: Oliverio
  • Portugisiska: Olivio
  • Polska: Oliwer, Oliwier

Oliver är också ett engelskt efternamn, och dessutom kan det hittas i korta versioner som används som förnamn som Ollie, Oly och Olli.

Kända personer med namnet Oliver

De flesta av de kända personerna med namnet Oliver tillhör engelsktalande länder som USA, Storbritannien eller Kanada.

  • Oliver Goldsmith, irländsk läkare, författare av romaner och dikter.
  • Oliver Heaviside, en engelsk ingenjör och matematiker som introducerade ett nytt sätt att lösa ekvationer.
  • Oliver Norvell Hardy, amerikansk skådespelare känd för komediduon Lauren och Hardy.
  • Oliver Platt, kanadensisk skådespelare med en lång karriär inom amerikansk film och tv.
  • Oliver Stone, före detta soldat, författare och regissör för succéfilmer som Platoon och Wall Street.

Och naturligtvis kan vi inte låta bli att nämna Oliver Twist, en fiktiv karaktär i en bok med samma namn, skriven av Charles Dickens.

glad pojke med hatt

Ursprung och betydelse av namnet Oliver för nyfikna mammor

Att hitta ett namn till en bebis är inte en lätt uppgift. Om du är i den här processen uppmuntrar vi dig att använda din nyfikna anda och göra icke-traditionella sökningar för att utöka dina alternativ.

Idag har vi berättat allt om det vackra namnet Oliver, vars ursprung och betydelse du nu vet, men det finns så mycket mer! Utforska vår sida för att hitta fler alternativ med speciella avtryck som sällsynta namn eller andra namn med karaktär och historia, som David eller Alexander.

Börja din sökning så snart som möjligt och välkomna ditt barn med en första gåva på dina läppar: Hans namn för livet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.