Ursprunget och betydelsen av namnet Naomi

Väntar du en flicka och letar efter ett namn med personlighet till din lilla? Upptäck ursprunget och innebörden av namnet Naomi.
Ursprunget och betydelsen av namnet Naomi
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2023

Letar du efter ett iögonfallande, vackert, kraftfullt namn som är fullt av personlighet för din flicka? I den här artikeln kommer vi att visa dig ursprunget och betydelsen av namnet Naomi, ett alternativ som hittas i Gamla testamentet, fullt av symbolik flickor.

Du kommer säkert att älska namnet Naomi, som har två ursprung, ett hebreiskt och ett japanskt. Vill du veta mer om det?

Lär känna ursprunget och betydelsen av namnet Naomi

Naomi betyder “vacker” på hebreiska, även om det också representerar orden “trevlig” och “glädje”. Följande fraser läggs också till i listan över betydelser : “min fröjd”, “hon som har charm”, “hon som är söt” och “hon som är glad.”

Det är ett judiskt namn som hittas i Bibeln (Noomi). Naomi var Ruts svärmor i Gamla testamentet, vilket är anledningen till att det anses symboliskt för och ofta ges till flickor för att fira högtiden Shavuot.

Detta sätt att namnge tjejer har dock ett andra ursprung. Å ena sidan tros det vara hebreiska, men å andra sidan har det ett japanskt ursprung. För asiater är detta namn unisex, och betyder “rak” och “vacker”.

Namnet Naomi började användas mer frekvent under 1900-talet och blev mer populärt ett sekel senare. Sedan 2010 har det dock hållit sig bland de 100 vanligaste namnen som föräldrar föredrar att ge till sina flickor.

Det nådde sin högsta popularitet 2020 och är nu rankad på 52:a plats på listan över de mest stilrena namnen i USA. Samtidigt, i Israel, är det 31:a, och i Nederländerna, 75:a. Dess uppgång tros bero på inflytande från kändisarna Naomi Campbell och Naomi Watts.

Brittiska modellen Naomi Campbell.
Den berömda brittiska modellen, Naomi Campbell, har varit en inspiration för många föräldrar runt om i världen när de ska välja namn till sin dotter.

Variationer av namnet Naomi

Du kanske har hört namnet Naomi på andra språk. Nedan visar vi några av varianterna av detta namn:

 • Spanska: Noemí
 • Iriska: Náoimí
 • Belgiska: Naomé
 • Haitisk kreol: Nahomie
 • Franska: Noemí/Noémie/Noemy
 • Portugisiska: Noémia
 • Finska: Noomie
 • Svenska: Naomi, Noemi, Noomi

Kända kvinnor som heter Naomi

Många kvinnor i det offentliga livet heter Naomi, och tack vare dem har detta namn spridits till världens alla hörn. Låt oss se vilka de är!

 • Naomi Campbell: Brittisk skådespelerska, affärskvinna och modell med en fantastisk karriär på catwalken för kläder och accessoarer. Hon förklarades av kritiker som en supermodell av sin generation.
 • Naomi Watts: Brittisk skådespelerska känd för sina roller i bland annat filmerna 21 Grams, King Kong och The Impossible.
 • Naomi Grace: Indo-brittisk skådespelerska, modell och sångerska.
 • Naomi Biden: Hon är barnbarn till USA:s president Joe Biden. Hennes mamma bar också samma namn.
 • Naomi Osaka: Japansk professionell tennisspelare.
 • Naomi Novik: Amerikansk skönlitterär författarinna.
 • Naomi Judd: Var en amerikansk countrysångerska och skådespelerska. Hon dog i april 2022.
Naomi Osaka.
Naomi Osaka, japansk tennisspelare, bär också detta namn som, enligt en historisk version, kunde ha sitt ursprung i hennes land.

Naomi: En vacker och glad kvinna

Vem gillar inte att bli kallad vacker? Detta är vad namnet Naomi representerar. Faktum är att flickor som bär detta namn anses vara sällskapliga, vänliga och mycket familjeorienterade. Dessutom kämpar de för enighet med anknytningar mellan människor, och strävar efter att medla i tider av konflikter, samtidigt som de inte tolererar orättvisor.

Nu när du vet vad det betyder, har du bestämt dig för det här namnet för din bebis?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Orlando E. (2020). Los nombres propios. Instituto de Investigaciones Filosóficas. Universidad Nacional Autónoma de México. 153-180. Consultado el 20 de abril de 2023. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/143755
 • Enlow J. (2007). Glosario de nombres bíblicos. Vigésima primera edición. Estados Unidos: Editorial Mundo Hispano. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=BZFlUZfafqYC&oi=fnd&pg=PA3&dq=nombres+b%C3%ADblicos&ots=d3DzhHWVcy&sig=V8fLWK8Qu9ypo3PvmJ_qiFpfUX4#v=onepage&q=nombres%20b%C3%ADblicos&f=false
 • Heitzmann M. (1982). Nombres bíblicos en el santoral católico. Primera edición. España: Edicions Universitat de Barcelona. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Zm4QwssSPSgC&oi=fnd&pg=PA5&dq=nombres+b%C3%ADblicos&ots=BgsYbcrGum&sig=q1kxEXUCGww7FDVnry-sBxgFGZA#v=onepage&q=nombres%20b%C3%ADblicos&f=false
 • Social Secutiry EE. UU. Popularidad del nombre Naomí. ssa.gov. Consultado el 20 de abril de 2023. https://www.ssa.gov/cgi-bin/babyname.cgi

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.