Ursprunget och betydelsen av namnet Martina

Vi förser dig med all information du behöver om detta vackra flicknamn: helgon, historia, ursprung och betydelsen av namnet Martina.
Ursprunget och betydelsen av namnet Martina
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vad betyder detta namn för dig? Tillhör det någon speciell i din familj, en vän eller någon som är dig kär? Funderar du på att välja det som namn på den lilla flickan som är på väg? Om så är fallet, missa inte följande artikel där vi kommer att berätta allt om ursprunget och betydelsen av namnet Martina.

De senaste åren har namnet Martina blivit väldigt populärt, men sanningen är att dess historia och betydelse är okänd för många, och mycket intressant.

Här kommer vi att tillhandahålla alla nycklar och vi kommer att lösa allt okänt så att du äntligen kan bestämma dig för rätt namn.

Ursprunget och betydelsen av namnet Martina, ett namn som har mycket att säga

Martina är ett flicknamn med latinska rötter. För att vara mer exakt går dess ursprung tillbaka till begreppet mars, varifrån namnet Martinus kommer, vilket betyder ”vigd” eller ”tillägnad” till Mars (krigsguden). Av denna anledning är de som bär detta namn krigare och redo att möta alla strider i livet.

För närvarande, enligt uppgifter från National Institute of Statistics (INE), så bärs det av 57 123 kvinnor med en medelålder på 16 år i Spanien. Men ända sedan medeltiden har detta namn varit populärt.

I denna mening går detta spektakulära alternativ tillbaka till Sankte Mårten, som var biskop av Tours (Frankrike). Detta är skyddshelgonet för infanteriet i olika delar av världen, men även för tiggare, de fattiga, gästgivare, förrådda män och de bortglömda. Av denna anledning är det vanligt att se festivaler som hålls till hans ära över hela världen.

En gravid kvinna på vintern klädd i rött och grått.
Om du väntar en flicka i januari kanske Sankta Martina kommer att inspirera dig med sitt namn.

Martinas helgedom

Många föräldrar väljer att titta på helgonkalendern när de bestämmer vad de ska döpa sin lilla flicka till. Så om du vill att Sankta Martina ska vara den framtida drottningens skyddshelgon och följa med henne för alltid, då kommer den 30 januari att vara en oförglömlig dag för dig.

På kejsar Alexander Severus tid var Martina en romersk jungfru som halshöggs efter att ha lidit martyrdöden med alla slags plågor. Hon begravdes av biskop Ritorio och påven Antero fick hennes kropp överförd till foten av Capitolium, där den hittades 1634.

Då bad påven Urban VIII om att få bygga kyrkan Saint Martina vid foten av denna plats. Och, som en artikel publicerad 2013 av Revista Carthaginensia förklarar, blev hon känd för alla som Sankta Martina, Roms skyddshelgon. Och hon fortsätter alltjämt att väcka intresse bland medborgarna i denna stad.

Kända personer som heter Martina

Mot bakgrund av ovanstående är det logiskt att hitta kändisar med detta namn, särskilt inom sport, konst och journalistvärlden. Faktum är att Martina är ett val som förblir oförändrat på alla språk. Vi kommer att bevisa det för dig med följande exempel:

 • Martina Navratilova: hon är en känd tennisspelare från Tjeckien.
 • Martina Hingis: också en stor schweizisk tennisspelare.
 • Martina Klein: hon är en argentinsk modell, humorist och programledare, känd i den spansktalande världen för sin stora professionalism.
 • Martina Topley-Bird: en magnifik engelsk sångerska och låtskrivare.
 • Martina (Tini) Stoessel: Argentinsk skådespelerska, sångerska och låtskrivare, vars framgångsrika karriär började när hon bara var 10 år gammal.
En flicka i blöja som lär sig krypa.
Valet av ett namn är mycket viktigt eftersom det kommer att vara det som identifierar din lilla flicka för resten av hennes liv.

Sammansatta namn med namnet Martina som du kommer att älska

Om du letar efter det perfekta namnet för husets framtida drottning, varför välja bara ett alternativ? Det finns många föräldrar som väljer kombinerade alternativ. Av denna anledning erbjuder vi dig några exempel på namn i samklang som kommer att fängsla dig med sitt ljud, sin styrka och sin skönhet:

 • Anna Martina
 • Maria Martina
 • Beatrice Martina
 • Elena Martina
 • Isabella Martina
 • Lucia Martina

Vi hoppas att du har blivit kär i namnet Martina

När du har samlat alla fakta som kretsar kring ursprunget och betydelsen av Martina, då hoppas vi att du väljer detta fantastiska alternativ .

Om du känner någon som bär detta namn eller du själv heter Martina, grattis! Historien omkring dig är full av modiga och kloka figurer. Därför kan du känna dig väldigt lyckligt lottad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.