Sången som är vetenskapligt utformad för att få ditt barn att skratta
Det finns en sång som är speciellt utformad för att få ditt barn att skratta. Den heter Happy Song och skapades av en grupp forskare från Storbritannien.
Sången är ungefär två minuter lång. Under sångens gång får ditt barn höra en enkel och välstuderad kombination av ljud. Ljuden varierar mellan ljud från havet, djur, musikinstrument och en kvinnoröst, som alltid är lugnande för barn.
Att få ditt barn att skratta är bara en av fördelarna med den här låten. Det stimulerar dem också och får dem att känna sig trygga och lugna.
Sången som är vetenskapligt utformad för att få ditt barn att skratta
I ett samarbete med ca. 2300 föräldrar bad Caspar Addyman och musikpsykologen Lauren Steward föräldrar att namnge ljud som fick deras barn att skratta. Detta var det första steget mot att skapa denna speciella sång som får barn att skratta.
De tog genomsnittet av alla svar från föräldrarna. De mest kommenterade ljuden var: nysningar, djurläten och andra skrattande barn. Efter att ha valt några ljud testade de låten på cirka 50 barn.
Under testerna mätte specialisterna de reaktioner som barnen visade. De såg deras rörelser, ansiktsuttryck, puls och vokaliseringar för att se vilka delar av sången som genererade ett bra och positivt humör.
En sång för bebisar
De samlade sedan all denna information och bestämde sig för att spela in Happy Song. Låten har naturljud, en tuta och en bra förmåga att få barn att lyssna uppmärksamt. Och som sagt, sången innehåller också en kvinnoröst.
Förutom Happy Song finns det många andra låtar som kan få ditt barn att skratta
Barn gillar repetition och förutsägbar musik eftersom det ger dem tillfredsställelse genom att kunna förutse något de vet kommer att hända. Till exempel: mu för en ko eller pip för en kyckling.
Forskare hävdar också att barn är mer benägna att gilla ett snabbare tempo eftersom deras hjärtan slår i snabbare takt än vuxna.
Låtar som stimulerar positivt – få ditt barn att skratta
Musik kan ha många positiva effekter på dina barn utöver skratt. Forskare har redan börjat studera några av dessa effekter. Till exempel har forskare från University of Washington visat att spädbarn kan förbättra sina kognitiva färdigheter genom att hålla rytmen i musik.
Under de första två månaderna i livet föredrar de vaggvisor eller korta instrumentala låtar. Dessa långsamma musikstycken har en rytm som påminner dem om sin mors hjärtslag. Och det får dem att slappna av. Musik minskar stressnivån genom att ha en avslappnande effekt på barn.
Det har också visat sig att 9 månader gamla barn som utsätts för flera musiksessioner kan identifiera flera melodier och sångmönster. Dessa färdigheter hjälper dem att snabbt lära sig nya saker.
Det bevisades också under det senaste decenniet att musik gynnar hjärnans utveckling hos barn. Det hjälper dem också att stimulera vissa färdigheter som kan hjälpa dem att lära sig.
Musik som en vän
Musik kan också hjälpa ditt barn att förbättra sin koncentration och kreativitet. Det stimulerar psykomotorisk utveckling. När de börjar gå hjälper det dem också att få bättre balans då de rör sig mer harmoniskt.
Särskilt sånger med text har en positiv effekt på språkutvecklingen. Dessa uppmuntrar aktiva kopplingar i språkområdet. Därför hjälper det din bebis att tala snabbare genom att lyssna på musik och lära sig känna igen låtar.
Positiva effekter för för tidigt födda barn
För tidigt födda barn, som regelbundet får lyssna på musikaliska melodier, har visat sig utveckla bättre matvanor. Musik har också positiva effekter för fysiska aspekter som hjärtslag och andning.
Det här är bara några av de positiva effekterna som dina barn kan dra nytta av genom att lyssna på musik. Det innebär förstås inte att musik gör barn till begåvade genier, men det hjälper dem att utvecklas på flera olika sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- BETC LONDON. (n.d.). The sound of happiness. http://www.betc.co.uk/the-sound-of-happiness
- Ricaurte Mena, S. M. (2019). La música como factor de estimulación prenatal: enfoque científico–ontológico(Bachelor’s thesis, PUCE-Quito). http://repositorio.puce.edu.ec/bitstream/handle/22000/17848/DISERTACIÓN%20STEFANY%20RICAURTE.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Goldsmith University of London. (2016.). Psychologists help design the first song scientifically tested to make babies happy
https://www.gold.ac.uk/news/sound-of-happy/ - Cala Guerrero, M. D. (2014). Música para bebés. https://rodin.uca.es/bitstream/handle/10498/16623/16623.pdf?sequence=6&isAllowed=y