Rekommendationer för ett barns skötbord

Rekommendationer för ett barns skötbord

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2021

Ett barns födelse innebär alltid många utgifter. Kläder, blöjor och mat tar upp en stor del av inkomsten, liksom stora inköp, som en spjälsäng eller ett skötbord.

Om man har tur får man hjälp av sina vänner och sin familj, som ofta köper några av dessa saker och ger råd.

En vanlig undran bland många föräldrar i väntans tider har att göra med barnets skötbord. Ibland kan det verka som en ganska obetydlig möbel eftersom den är så enkelt utformad, men tyvärr ignorerar många människor några viktiga aspekter som bör övervägas om den och som kan orsaka problem senare.

Precis som när du väljer barnvagn eller spjälsäng bör du tänka på vissa saker när det gäller barnets skötbord.

Vad bör ett skötbord ha?

Enligt barnläkare är stunderna medan vi byter blöja mer komplexa än de kan tyckas. De är ögonblick av samhörighet och anknytning, där barnet känner sig tryggt och bekvämt.

Därför är det viktigt att följa en rad rekommendationer.

baby på skötbord

Form

Skötbordet får inte vara för högt, eftersom det kan göra det obehagligt för föräldrarna. Helst bör det ha något upphöjda sidor och vara brett. Detta skyddar barnet vid plötsliga rörelser.

Om skötbordet har hjul måste ni se till att bromsarna är på när ni byter på barnet.

Tillbehör

Valet av tillbehör beror på föräldrarnas behov. Många väljer dem efter det utrymme de har hemma medan andra tar hänsyn till sin ekonomiska situation.

Oavsett vilket som är fallet för er är skötbord med fack och hyllor mycket användbara så att ni inte måste gå och hämta saker ni behöver medan ni byter på barnet.

Storlek

Precis som med tillbehören är storleken också en smakfråga. Vissa skötbord är mycket små och andra är stora som en hel möbel. Vad som passar för just er beror på hur mycket utrymme ni har tillgängligt.

Säkerhet

Säkerhet är en av de viktigaste punkterna. Skötbordet måste vara certifierat och överensstämma med alla säkerhetsföreskrifter.

När ni letar efter ett skötbord, vänd er alltid till affärer ni känner att ni kan lita på, och som håller god kvalitet.

Moderskärlek är tålamod och förståelse.
När alla andra lämnar dig,
misslyckas eller svalnar hennes kärlek aldrig,
även om hennes hjärta brister.

-Helen Rice-

Föräldrarnas längd

Det kan verka självklart, men många föräldrar tänker inte på detta. Höjden ska vara sådan att föräldrarna kan utföra bytet bekvämt. Undvik skötbord som är alltför höga eller låga.

baby på skötbord

Stabilitet

Ytan ska varken vara för mjuk eller för hård. Den ska inte ändra sin form eller orsaka obehag för barnet när ni byter blöjan eller kläderna.

Det är mycket viktigt att skötbordet är stabilt för att undvika olyckor. Det måste också vara mycket motståndskraftigt, eftersom det måste hålla i mellan två och tre år per barn.

Typer av skötbord

Tänk på att det finns otaliga typer av skötbord, som passar olika föräldrars behov och smak. Vissa är inte något bord alls – bara en liten matta, perfekt för de som inte har mycket utrymme hemma.

Andra är uppblåsbara madrasser, mycket användbara för föräldrar som reser mycket. I det här fallet är det enda problemet stabilitet, eftersom de kan vara ganska instabila. Det är bäst att bara använda dem då och då, och bara när det inte finns något annat alternativ.

Det finns också skötbord som man lägger över spjälsängen, liksom de som även kan fungera som ett bord eller en byrå. Dessa är de mest populära, eftersom de är stabila och säkra.

De brukar uppfylla de etablerade föreskrifterna och reglerna, och du kan välja mellan en mängd olika stilar.

Rekommendationer

Förutom de ovan nämnda säkerhetsbestämmelserna måste ni ställa er ytterligare några frågor.

Ett skötbord är inte alltid nödvändigt, speciellt om man tar hänsyn till att man bara ska använda det under en relativt kort tid.

Överväg möjligheten till en multifunktionell möbel så att den fortfarande går att använda när barnet blir äldre.

Var också medveten om att ett skötbord är en utgift som ofta går att undvika. Alla familjer är olika, med sina egna behov och krav.

Ni behöver inte bara göra som alla andra gör, utan fokusera istället på vad som är mest lämpligt och nödvändigt för er och er situation.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.