3 vanliga frågor om spädbarnsmatning

Har du frågor angående spädbarnsmatning? Fortsätt läsa för att undvika misstag som kan påverka ditt barns utveckling negativt.
3 vanliga frågor om spädbarnsmatning
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2023

Spädbarnsmatning kan skapa en rad tvivel hos nyblivna mammor. Faktum är att små barns näringsbehov är olika och varierar allteftersom de blir äldre. I detta skede är det viktigt att erbjuda en ordentlig kost för att uppnå optimal utveckling och tillväxt, vilket också kommer att förhindra hälsoproblem i framtiden.

Innan du börjar är det viktigt att nämna att exklusiv amning är det bästa alternativet under de första 6 månaderna av livet. Om barnet av någon anledning inte kan få tillräckligt med modersmjölk så är modersmjölksersättning ett möjligt alternativ, men tänk på att innehållsförteckningen måste läsas nogsamt. Tänk på att det finns ersättningar som innehåller för mycket tillsatta sockerarter, vilket inte är hälsosamt.

Följande är några vanliga tvivel angående spädbarnsmatning

I följande artikel kommer vi att visa dig de vanligaste av alla tvivel då det kommer till matningen av bebisar. Tänk på att det finns en rad riktlinjer för införande av olika livsmedel i den kompletterande kosten som är viktiga att respektera, annars kan ditt barn drabbas av undvikbara allergier under åren.

En kvinna som öser pulver.
När det gäller modersmjölksersättning så kan du välja de med hydrolyserade proteiner.

1. När ska man börja komplettera matningen?

Upp till 6 månader så är det bäst att exklusivt amma barnet. Detta ger en rad fördelar när det gäller framtida hälsa, vilket har bevisats med omfattande stöd. Faktum är att bröstmjölk inte bara ger näringsämnen utan också bioaktiva föreningar som stimulerar immunsystemets funktion. Dessutom kan den skydda spädbarn mot utveckling av infektioner och komplexa sjukdomar. Om amning inte är möjlig så finns följande alternativ:

  • Användningen av mjölkbanker. Detta privilegierade alternativ innebär att fördelarna som diskuterats ovan inte går förlorade.
  • Spädbarnsmatning med modersmjölksersättning. Detta bör vara den sista utvägen, men det finns i många fall ingen bättre lösning. Om du använder formeln finns det alternativ för alla smaker på marknaden. Det finns till och med alternativ med hydrolyserade proteiner för dem som har matsmältningsbegränsningar.

2. Är det bättre att erbjuda puré eller kompletta livsmedel?

De senaste åren har det blivit populärt att använda bebisledd avvänjning. Denna metod består i att erbjuda hela livsmedel till barnet efter 6 månaders ålder, alltid under övervakning, så att de kan manipulera och konsumera dem som de vill. På så sätt blir barnet bekant med olika livsmedel och deras organoleptiska egenskaper, vilket kommer att förhindra motvilja i framtiden.

Ur näringssynpunkt erbjuder detta inte särskilt många fördelar just nu. Det är dock nyckeln till att hålla en varierad kost under åren, om tekniken har en positiv inverkan på följsamheten kommer den att vara positiv. Till exempel avvisas grönsaker ofta av barn. Men de innehåller antioxidanter som har kopplats till en lägre risk för sjukdomar, enligt en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

En kvinna som ammar sitt barn i en gungstol.
När du ammar ditt barn är det bäst att det får äta på begäran. På så sätt reglerar din lilla sin matning baserat på sin aptit.

3. Hur mycket mat ska man ge till bebisar?

Så länge som exklusiv amning erbjuds så bör matningen ske på begäran, såvida inte barnet är överviktigt eller det finns ett problem som hindrar en att göra det. När det når 6 månaders ålder och fast föda ingår kan 3 eller 4 huvudmål erbjudas, men amning på begäran kan med fördel fortsätta när som helst på dygnet. Detta beror på att maten ensam inte kommer att kunna tillgodose behoven hos de små just nu.

Vad du inte bör göra är att tvinga ditt barn att äta. Mekanismerna för aptit och mättnad bör vara det som sätter rytmen i spädbarnsmatning. Endast om barnet inte växer och går upp i vikt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt denna punkt.

Känn till de vanliga tvivlen angående spädbarnsmatning

Som du har sett finns det ett antal frekventa tvivel relaterade till matningen av bebisar som du bör känna till. I detta ögonblick är nyckeln att optimera den lilles kost för att säkerställa en tillräcklig tillväxt för barnet och undvika sjukdomar i framtiden. Men det handlar inte bara om att fokusera på vad ditt barn äter utan också att överföra goda vanor i allmänhet. Att få tillräckligt med sömn kommer att göra skillnad.

Slutligen, kom ihåg att om du erbjuder hela livsmedel till ditt barn så bör du undvika mat som kan orsaka kvävning. Förbered den alltid först och välj livsmedlen med den lämpligaste konsistensen. Tillsyn är också viktigt för att undvika onödiga olyckor. Det är bäst att börja med frukt och sedan gradvis gå vidare till andra livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Binns C, Lee M, Low WY. The Long-Term Public Health Benefits of Breastfeeding. Asia Pac J Public Health. 2016;28(1):7-14. doi:10.1177/1010539515624964
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.