Hälsosamma alternativ till amning

Är du en av de många kvinnor som inte kan eller vill amma? Då ska du veta att det finns fullvärdiga alternativ som ger din bebis allt den behöver.
Hälsosamma alternativ till amning

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2018

Att amma sin bebis är något som många mammor längtar och ser fram emot, men det finns kvinnor som av olika anledningar helt enkelt inte klarar av att amma, medan andra frivilligt väljer att inte göra det. Då kan det vara bra att ha vetskap om olika alternativ till amning.

I dagens artikel ska vi lista några av dessa alternativ, och alla kommer med sina egna fördelar. Läs vidare för att ta del av dem.

Om amning inte är ett alternativ

Det kan kännas oroväckande för vissa att inte amma sin bebis, men du kan vara lugn med vetskapen att din bebis kommer växa upp glad, frisk, mätt och belåten ändå.

Det är viktigt att du kommer ihåg att en oförmåga att amma på intet sätt gör dig till en sämre mamma. Ens moderliga värde ligger i hur mycket kärlek och omvårdnad man ger sin bebis, inte kroppsliga funktioner eller hur man väljer att mata sin småtting.

Anledningarna till att vissa inte kan eller vill amma är många, och inkluderar allt från en känsla av obehag och bröstmjölksproduktion som inte räcker till, till en oförmåga för bebisen att få grepp om bröstvårtan.

I andra fall föds bebisar med olika brister, såsom lågt blodsocker, vilket gör att de måste få olika tillskott för att hålla sig friska. Många känner därför att det är lättare att helt vända sig till mjölkersättning.

Vad är bröstmjölk?

Bröstmjölk börjar produceras under de sista dagarna av graviditeten. Den första mjölken som kommer kallas för råmjölk och innehåller stora mängder mineraler, fettlösliga vitaminer och antikroppar. Dessa ämnen hjälper barnet att växa under sin första tid i livet, men det kan tillgodogöra sig dem från andra håll också.

Alternativ till amning

Matning med flaska

Den klassiska nappflaskan är ett utmärkt alternativ till amning. Nappflaskan är något som finns med i bilden i nästan alla barns första år, och att börja med den tidigt utgör sällan några större problem.

Flaskorna kommer i olika utföranden och storlekar, så välj en som verkar bra för dig. Är du osäker kan du alltid rådfråga en barnmorska. Det är viktigt att du väljer nappar till nappflaskan som är för rätt ålder, eftersom de kommer i olika storlekar. En för stor eller liten napp kan resultera i svårigheter för bebisen när den försöker äta.

Mamma med barn

Kom ihåg att det är viktigt att hålla nappflaskor och andra tillbehör rena och fräscha. Bebisar har inte fullt utvecklade immunförsvar och man måste därför vara försiktig med bakterier. Se även till att kastrullen du tillagar mjölkersättningen i är ren och att du har rena händer.

I flaskan häller man som sagt mjölkersättning, som kan utgöra både ett komplement till amning och ett fullvärdigt alternativ. Denna ersättning är framtagen för att efterlikna den vanliga modersmjölken så mycket som möjligt, och innehåller därför allt barnet behöver under sina första månader.

Så tidigt som fyra månader kan man även börja introducera fast föda för barnet, men givetvis i lämpliga former och i barnets egen takt.

Om ditt barn lider av allergier finns det även varianter som tar hänsyn till det.

Bebis med nappflaska

Bröstpump och flaska

Om man inte kan eller vill amma, men inte har några problem med att producera mjölk med hjälp av en pump, är det ett mycket bra alternativ till amning.

Det är också väldigt smidigt när man inte är hemma med barnet och tycker det är jobbigt att ta fram bröstet bland folk. Se bara till att mjölken har rätt temperatur och att du innan dess förvarat den i kyla. Mjölk klarar sig bara ett fåtal timmar i rumstemperatur.

När det kommer till själva pumpen är det rekommenderat att välja en variant av hög kvalitet. Dessa härmar ofta barnets rytmiska sugande, vilket hjälper till att stimulera mjölktillförseln.

Om du väljer att endast ge bebisen pumpad bröstmjölk, utan att kombinera med bröstmjölksersättning, kommer du förmodligen behöva pumpa varannan eller var tredje timme under dagen. Kom ihåg att dricka gott om vatten och äta rätt för att producera tillräckligt med mjölk.

Om du har svårt att producera tillräckligt ska du inte glömma att det är helt okej att komplettera med mjölkersättning i flaska. Många anser att det är mycket jobb att enbart mata med pumpad mjölk, så att kombinera det är en bra idé i många fall.

Om du väljer att ge barnet både mjölk och mjölkersättning vid samma matning ska du ge bröstmjölken först och sedan ersättningen.

Även här måste du tänka på att hålla utrustningen ren och fräsch så att din bebis inte utsätts för bakterier.

Bröstmjölksdonator

Vårt sista alternativ till amning är att använda donerad bröstmjölk. Precis som namnet antyder kan fullt friska kvinnor som inte använder alkohol, droger eller andra farliga preparat donera bröstmjölk de inte behöver.

För att ta del av det kan man kontakta en lokal bröstmjölksbank, men för barn som inte är för tidigt födda är det ett alternativ som vanligtvis reserveras för barn som inte klarar av mjölkersättning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.