3 fascinerande fakta om fetterna i bröstmjölk
Fetterna i bröstmjölk har funktioner utöver att bara vara mat. Mjölk är en levande substans i ständig förändring och som sådan är dess sammansättning inte enhetlig. Otroligt nog varierar dess komponenter under dagen och mellan olika matningar. Sammansättningen förändras också gradvis beroende på barnets ålder.
Även om mammans kost inte är en avgörande faktor för dessa förändringar kan vissa näringsämnen påverkas av hennes matintag. Sammansättningen av en mors mjölk är vanligtvis specifikt anpassad till hennes barns utvecklingsbehov. Detta gäller i varje tillväxtfas, inklusive för för tidigt födda barn.
Energin i bröstmjölk kommer främst från två komponenter. Den första, laktos, är den komponent som utgör den största delen av mjölken. Den andra komponenten är fetterna som finns i bröstmjölken.
Något som är intressant är att utöver mjölkfett överför vår kropp också fettlösliga molekyler. Till exempel A-, D-, E- och K-vitamin och andra karotenoider. Idag ska vi prata om tre intressanta fakta om fetterna i bröstmjölk.
1. Fetterna i bröstmjölk är fördelade i en emulsion
Mjölk är en emulsion med fettpartiklar, fördelade i något som kallas fettkulor, i en vattnig vätska (vassle). Cellerna i bröstepitelet producerar dessa fettkulor. De finns i olika storlekar, med diametrar från 0,1 till 10 mikrometer.
De innehåller ämnen som är karakteristiska för bröstepitelcellerna. Forskare har upptäckt att dessa har en hög andel triglycerider. Men deras huvudsakliga kännetecken är att de är täckta av ett unikt, strukturerat membran.
Varför är detta membran så viktigt?
Det är väldigt intressant att veta att detta membran har tre lager av fosfolipider, när membran i resten av kroppen bara har två. Tack vare denna unika struktur i membranet binder fettkulorna inte till varandra och fettpartiklarna förblir åtskilda i den vattniga substansen.
Dessutom tillåter membranets struktur och sammansättning det att transportera metaboliskt viktiga lipider, såsom sfingomyelin och gangliosider. Samtidigt är det en källa till många andra bioaktiva föreningar, bland annat glykolipider, glykoproteiner och kolhydrater, som har viktiga funktioner i hjärnan, tarmen och immunsystemet.
2. Fettkulor i bröstmjölk påverkar utvecklingen av intelligens
Membranlipidkomponenterna i fettcellen, såsom sfingomyelin och gangliosider, förekommer i hög koncentration i hjärnan. Experter har upptäckt att de hjälper till med att bilda kopplingar (synapser) mellan neuroner och även med att skapa myelin.
Myelin är viktigt eftersom det har en isolerande förmåga, vilket resulterar i en mer effektiv överföring av nervimpulser. Myelinisering är en process som står för en stor del av hjärntillväxten under den senare delen av graviditeten och de två första levnadsåren. Men denna process kan fortsätta tills ett barn är 5, eller till och med upp till 10 år gammalt.
Forskare har genomfört flera kliniska studier på barn, allt från för tidigt födda barn till förskolebarn. De visade att kosttillskott med membran från mjölkfetter förbättrar barns kognitiva processer och beteenden.
3. Fetterna i bröstmjölk stärker immunförsvaret och främjar tarmhälsan
Studier på djur har visat att gangliosider stärker immunförsvaret. Dessutom påverkar andra komponenter som transporteras med fettkulor också immunsvaret. Sådana komponenter inkluderar olika proteiner, såsom laktadherin, mucin-1 och butyrofilin.
Var och en av dessa komponenter påverkar immunsystemet genom flera olika processer. Till exempel kan de störa vidhäftningen av patogena mikrober till tarmepitelet. Andra har en bakteriedödande verkan och kan till och med hjälpa till att utveckla tarmens mikrobiota.
Vi hoppas att den här artikeln har visat dig de fantastiska egenskaperna hos bröstmjölk och hur den påverkar ett barns tillväxt på många olika sätt!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Argov, N., Lemay, D. G., & German, J. B. (2008). Milk fat globule structure and function: nanoscience comes to milk production. Trends in food science & technology, 19(12), 617-623.
- Grantham-McGregor, S., Cheung, Y. B., Cueto, S., Glewwe, P., Richter, L., Strupp, B., & International Child Development Steering Group. (2007). Developmental potential in the first 5 years for children in developing countries. The lancet, 369(9555), 60-70. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607600324/fulltext
- Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D., & Sekarwana, N. (2012). Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early human development, 88(8), 595-601.
- Rueda, R. (2007). The role of dietary gangliosides on immunity and the prevention of infection. British Journal of Nutrition, 98(S1), S68-S73.