Att ge bebisar vad de vill ha är inte att skämma bort dem
Det är viktigt att föräldrar vågar ge sina bebisar vad de vill ha – detta innebär inte att vi skämmer bort dem.
Sov inte med dem, det gör att de blir beroende. Sluta hålla dem i famnen, du skämmer bort dem. Varför ammar du så länge? De använder dig bara som napp…
Föräldrar får väldigt ofta höra dessa och många andra hårda och grymma uttalanden. Splittrade mellan instinkt och andras åsikter sjunker många föräldrar ner i ett hav av förvirring och skuld. Men i denna splittring är det bästa att följa magkänslan.
För att möta föräldraskapet på bästa möjliga sätt och framför allt för att njuta av det, måste du komma ihåg att det är du som är föräldern. Du kan rådfråga läkare, psykologer eller andra proffs, läsa artiklar på nätet be om tips från din familj och dina vänner. Men när det kommer till kritan, är det du som bestämmer hur du ska uppfostra dina barn.
Många gånger kan din instinkt och intuition ge dig svaret du söker. Och på ett eller annat sätt låter också våra små oss veta vad de behöver från oss. Så varför skulle du tysta de enda två rösterna som faktiskt räknas för att i stället lyssna på andras?
Att ge bebisar vad de vill ha är inte att skämma bort dem
Vi kommer till en punkt när vi börjar tillskriva vår bebis olika avsikter och kognitiva förmågor som han eller hon egentligen inte har. Det är när vi börjar tro att de söker efter oss och kräver vår uppmärksamhet, tillgivenhet eller omsorg med avsikt att manipulera oss. Vi tror att de lurar oss eller utnyttjar oss.
Det är viktigt att förstå att små bebisar inte har nått tillräcklig kognitiv utveckling för att genomföra denna typ av komplexa tankeprocesser. Därför måste vi förstå att om de gråter, om de ber om något, beror det på att de behöver det.
Vid många tillfällen trycker föräldrar undan sin önskan att trösta sin bebis av rädsla för att skämma bort dem. Med andra ord fruktar de att det kommer att göra att de små blir extremt beroende eller osäkra på grund av denna ”överdrivna omsorg”.
Men i själva verket är sanningen det motsatta. Rosa Jové, expert inom barnuppfostran och psykologi, är mycket tydlig om detta. Hon säger att för att uppfostra självständiga barn, bör du skämma bort dem så mycket du kan medan de är små bebisar.
Det är viktigt med säker anknytning
Faktum är att den anknytning som etableras mellan barnet och föräldrarna under de första månaderna och åren av livet är grunden för en sund personlighet. Säker anknytning är det skyddsnät som ett barn behöver för att utforska världen utan rädsla. Det är vad som gör att de kan utvecklas med självförtroende, utan rädsla och ouppfyllda behov.
Men det är föräldrarnas roll att se till att denna denna anknytning skapas på ett adekvat sätt. De måste vara uppmärksamma på sin bebis behov och svara konsekvent på dem. För våra små bebisar behöver uppleva att de har en stabil kärlek och trygghet för att successivt kunna utveckla sin självständighet och autonomi.
När barn blir osäkra, rädda eller beroende beror det på att de inte har fått vad de behövt under sina första år. I sin tur leder detta till att de blir rastlösa och oroliga individer som hela tiden söker efter det de saknade vid denna avgörande tid som små barn. Så skäm bort dina små och ge dem vad de ber om! Detta är den sanna vägen till självständighet.
Slutsatser
Så vi behöver lära oss att lyssna på våra små bebisar och ge dem vad de ber om. Varje bebis är sin egen värld med sin egen personlighet och sina egna rytmer. Om ditt barn ber dig hålla henne, gör det med glädje. Vill hon amma eller ha flaskan, mata henne med kärlek och njut av det speciella, intima ögonblicket mellan er två. Om ditt barn behöver din närvaro och kontakt mitt i natten, var inte rädd för att sova tillsammans.
Gör det du känner och gör det utan skuld eller ånger. För all kärlek du ger dem kommer att förvandlas till den säkerhet de behöver för att växa upp till sunda individer.
Av samma anledning, om dina små barn behöver utrymme eller vill vara ifred, bör du också ge dem det. Vissa bebisar föredrar att sova ensamma, så låt dem knorra lite där de ligger. Vissa bebisar är mer äventyrliga och utforskande, så låt dem utforska. Det finns inte två små barn som är lika, så nyckeln ligger i att lära känna och förstå ditt barn.
För vad som gäller, om vi är uppmärksamma, är att våra små visar oss vad de behöver och när de är redo att göra förändringar och framsteg. Under tiden kan vi bara njuta av upplevelsen att se dem växa; ge våra bebisar vad de ber om och överösa dem med kärlek. Detta kan aldrig vara skadligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jové, R. (2009). La crianza feliz: cómo cuidar y entender a tu hijo de 0 a 6 años. La esfera de los libros.
- Páez, D., Fernández, I., Campos, M., Zubieta, E., & Casullo, M. (2006). Apego seguro, vínculos parentales, clima familiar e inteligencia emocional: socialización, regulación y bienestar. Ansiedad y estrés, 12(2-3), 329-341. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/30199990/ie_aestres06.pdf?1353125982=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DApego_seguro_vinculos_parentales_clima_f.pdf&Expires=1597228590&Signature=G1w5RgLygXcpugdMmtQ8MnHCbZPDUlgwLB8U6WUUxbXkYwXxIsdKaIiXReoIBG58kBYTF-rW7HZJx87d31yIzM5O2EE6p8CyuWrJfHmPVBiLNf6m7FqxAplP~2-XE~lbBo4T5FPR6C~5ba8HIX8oGTyjiqTWSBiwra-et6qdtTLbH-nrY4kpB7FwQi7cwr-HaLA50EbkF77wcF2QYc~nxZp9tCQ2GpqkoB2Xcwnfr1GGzgaayGlBSQT-T0~ZTNxnjB~I~fMrcVf~97rsuVSnB~U0HlJNkp8~6l2Xdxx1CHosXV4hff5wDjCle8m0gb4Wsfybf2kWNdVTSf3rHvBvKw__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA