10 förslag på dopgåva till barn

Om du inte är säker på vad du ska ge som dopgåva kan du få inspiration av dessa 10 förslag.
10 förslag på dopgåva till barn

Senaste uppdateringen: 28 juni, 2019

Om du har blivit inbjuden till ett dop och har svårt att välja rätt dopgåva finns vi här för att hjälpa till. Idag har vi samlat ihop 10 dopgåvor för att hjälpa dig att fokusera ditt letande.

Dopet är en religiös tradition där föräldrarna till det lilla barnet anordnar en ceremoni och bjuder in gäster. Dessa gäster inkluderar vanligtvis gudföräldrar, familjemedlemmar och nära vänner, och gästerna brukar ta med presenter.

Man kan döpa en person vid vilken ålder som helst, men vi kommer att fokusera på dopgåvor till spädbarn. Annars är huvudpersonens ålder en viktig detalj när det gäller att välja en lämplig dopgåva.

Nedan hittar du en lista med förslag.

10 förslag på dopgåva

1. En necessär

Den här gåvan kommer att vara mycket användbar för mamman. Hon kan använda en necessär för att bekvämt transportera hennes barns toalettartiklar, som våtservetter, blöjor, parfym, etc.

2. En mjuk leksak som spelar musik

Lugnande musik är bra för att hjälpa små barn att somna lugnt. Du kan leta efter ett mjukt gosedjur eller något annat mjukt tygobjekt som spelar lugn musik. På det sättet kan den lilla gosa med leksaken medan han eller hon somnar in till ljudet av en fin vaggvisa.

3. En linjal att sätta upp på väggen

Ingenting är mer spännande än att bemärka speciella stunder i ett barns liv. Därför är det här en gåva som föräldrar säkert kommer att gilla. De kan använda linjalen i framtiden för att mäta sin lillas tillväxt under de första åren av hans eller hennes liv.

4. En napphållare

Alla föräldrar kan berätta att det sista du vill göra är att tappa bort ditt barns favoritnapp. På samma sätt, när en napp faller ner på marken, är det inte alltid möjligt att tvätta den ordentligt med en gång.

Napphållare är den perfekta lösningen. De består av ett band eller en plastkedja som man fäster vid barnets kläder i ena änden och nappen i den andra. Att tappa bort eller kasta nappen blir praktiskt taget omöjligt.

5. Ett allergivänligt gosedjur

baby med nalle
En annan bra idé för en dopgåva är ett allergivänligt gosedjur. Mjuka gosedjur är stora följeslagare för små barn och tjänar också som komfortobjekt eller övergångsobjekt.

Du bör se till att gosedjuret har certifierats av Astma och Allergiförbundet. Du kan även kontrollera att det har Asthma and Allergy Friendly®-certifiering från Allergy Standards Limited (ASL).

6. En sängmobil med en sensor

Medan mamma förbereder en nappflaska, tar sig en snabb dusch eller tar hand om någon annan uppgift kommer hon troligen att lämna sin lilla baby ensam i spjälsängen. Då är en sängmobil den perfekta distraktionen för att hålla barnet lugnt.

Dessutom finns det idag babymobiler med sensorer som kan känna av när barnet gråter. När det händer fångar ljus och musik barnets uppmärksamhet och lugnar honom eller henne tills föräldrarna kan komma och trösta. Det kommer utan tvekan att vara en mycket användbar gåva.

7. En presentkorg

Om du inte kan bestämma dig för en specifik present kan du sätta ihop en presentkorg. Inuti kan du inkludera olika hygienprodukter, blöjor, tvättlappar och något annat litet föremål. Det är ett bra alternativ om du har ont om tid, men fortfarande vill ge en minnesvärd dopgåva på bebisens stora dag.

8. En ram

Den här typen av gåva uppskattas alltid. Föräldrar kan använda ramen för att visa upp en bild från dopet och ge den en speciell plats i sitt hem.

Dessutom kan du välja mellan en mängd olika stilar, priser och mönster, så du kommer inte att ha några problem att hitta något bra.

9. Ett fotoalbum för barnets första år

Leta efter ett fotoalbum som är utformat för att fira de första 12 månaderna av ett barns liv. Föräldrarna kommer att kunna välja ett speciellt foto från varje månad för att stoppa in i albumet. Vissa album har också utrymmen för att notera speciella händelser och datum, som barnets första tand och, naturligtvis, barnets dop!

10. Dopklänning

Om du är särskilt nära familjen kan du erbjuda dig att ta hand om barnets dopklänning. Självklart måste du vara noga med att kolla av detta med föräldrarna innan du gör några inköp, och ha deras smak och önskningar i åtanke.

Traditionellt bär barn vitt på sitt dop, men föräldrarna kan önska sig något annat.

dopklänning och smycke
Om du är gudmor eller gudfar dikterar sociala konventioner att gudfäderna tar hand om drycker till festen och håller i skålarna. Gudmödrar förväntas normalt ge barnet ett halsband (vanligtvis i guld) och en liten souvenir av de kvinnor som går på festen.

Men kom ihåg att det viktigaste du kan ge till barnet och föräldrarna är din ovillkorliga kärlek och vänskap.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.