Ditt barns dop: En unik och oförglömlig händelse

Ditt barns dop: En unik och oförglömlig händelse

Senaste uppdateringen: 02 april, 2019

Även om det verkar vara enkelt, är det inte lätt att organisera ditt barns dop och dopfirandet. Du behöver förbereda dig, planera och göra en budget för att se till att allt går bra.

Om du är en förstagångsmamma och inte vet var du ska börja, var inte orolig. Här är några tips och tricks för att göra ditt barns dop till en oförglömlig upplevelse.

Planera ett dop

Dop är en religiös rit med få komplikationer. Prästen kommer vägleda er och gudföräldrarna genom hela ceremonin.

Det som är viktigast är att gudmodern och gudfadern deltar i förberedelsen av dopet.

Du kan till exempel föreslå att de tar ansvar för att köpa ditt barns dopkläder eller gåvor. Och naturligtvis bör faddrarna ta på sig att utföra dessa sakrament korrekt.

Kom ihåg att denna händelse har en religiös betydelse och medför en spirituell fördel för din bebis. Detta måste beaktas från början.

Om du väljer att döpa ditt barn är det absolut nödvändigt att du respekterar dopets betydelse. Detsamma gäller för dina gäster.

Välja ditt barns gudföräldrar

De personer du väljer till att vara ditt lilla barns gudföräldrar bör vara nära vänner eller släktingar. De bör vara engagerade i rollen och fästa vid ditt barn.

Sovande bebis

Mammans gamla barndomsvän, som inte egentligen varit en nära vän på åratal, och pappans dryckeskompis är förmodligen inte de bästa kandidaterna.

Det är bäst att välja nära vänner eller familjemedlemmar som har ett starkt band till din bebis.

Sammanfattningsvis bör du inte ta lätt på att välja din bebis gudföräldrar. Välj personer som kommer att påverka ditt barns liv positivt.

Ditt barns dop ska ske i en kyrka i din församling

Det är sant att du kan döpa ditt barn i vilken kyrka som helst eller i någon annan lokal. Det är dock bäst att välja en kyrka i din egen församling.

Detta gör att du kan hålla kontinuerlig kontakt. Det kommer förstås att bero på båda föräldrarnas religion och familjetraditioner.

Det är nog en bra idé att ha ditt barns dopceremoni i församlingen där din lilla kommer att växa upp.

På det sättet kommer barnet när det blir äldre kunna utföra övriga sakrament i samma kyrka.

Gör en budget för dopfirandet och håll dig till den

Vissa föräldrar lägger orimliga pengar på sitt barns dopfirande. Men sanningen är att du inte behöver spendera en förmögenhet.

Det finns ingen anledning att hyra en stor festsal, betala för en extravagant måltid eller anlita en DJ. Det här är onödig lyx, om du tänker efter.

Man ska komma ihåg ditt barns dop för dess speciella betydelse, och inte ett dugg för hur stort hål det lämnade i din ekonomi.

Tänk på att en dyr fest kan vara mycket ekonomiskt belastande. Kom ihåg att du har gott om födelsedagsfester och andra högtider att betala för under de kommande åren.

Om finanserna är ett problem så håll det enkelt. Det bästa sättet att hålla ditt dopfirande inom budgeten är att göra händelsen mer intim.

Bjud bara in nära vänner och familj. Istället för att betala för en miljon olika tjänster kan du själv laga din egen buffé för gästerna.

Ditt barns dop: En unik och oförglömlig händelse

Festalternativ att överväga

Istället för att hyra en dyr festlokal kan du planera firandet i ditt eget hem. I vissa städer har du möjlighet att hyra trädgårdar eller andra utrymmen som fungerar bra för evenemang.

Att träffas utomhus kan vara både trevligt och budgetvänligt på en gång. I grund och botten finns det många saker du kan göra själv istället för att betala någon annan för att göra det.

Numera väljer många föräldrar att fira sitt barns dop i anslutning till barnets första födelsedag. Om det här låter som ett bra alternativ, se till att i god tid boka din kyrka en helg nära ditt barns födelsedag.

Som du ser finns det många användbara strategier för att fira ditt barns dop utan att behöva stressa upp sig.

Men kom ihåg att den viktigaste delen av händelsen är den heliga välsignelsen som varar hela livet för ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.