Din bebis sover inte ordentligt - 5 anledningar
Det är rätt troligt att när din bebis blir 6 månader så kan han eller hon sova genom natten. Ibland kan du dock inse att det finns problem: din bebis sover inte ordentligt.
Även om orsakerna kan variera oerhört kan det vara bra att veta att alla har en lösning, ibland en väldigt enkel sådan. Det kräver tålamod och kärlek, två kvaliteter som föräldrar måste kultivera i stora mått.
Min bebis sover inte ordentligt – varför?
Din bebis sover inte ordentligt och du blir orolig och frustrerad. Här går vi igenom anledningarna och ger dig några goda råd för att lösa problemet.
Den vet inte hur man sover själv
Att lära sig hur man sover själv är en uppgift som många bebisar uppnår gradvis. Ibland somnar de fort men ibland vaknar de utan anledning och vet inte hur man somnar om.
Detta är ett ganska vanligt problem även för vuxna. Om vi ska vara ärliga kan vi erkänna att många av oss vaknar under natten på grund av sömnens olika faser. Normalt sett somnar vi dock om omedelbart, om inte något håller oss vakna.
Bebisar gör detsamma och när deras sömncykel är över kan de vakna av det där ljudet, hetta, blöta blöjor eller hungerkänslor. Många av dessa behov kommer att uttryckas genom gråt. De kan också gråta om de är rädda eller ensamma i spjälsängen.
Vad behovet än är, försök att stilla det snart och få bebisen att somna om igen i din famn. Du kommer att se hur sömnrutinen sakta stabiliseras.
Bebisen vänjer sig vid att sova utanför spjälsängen
Det finns barn som bara kan somna utanför spjälsängen. Det händer ibland eftersom de lärt sig att associera tid för vila på soffan i vardagsrummet med mamma och pappa där de somnar utan att märka det. Problemet uppstår när du lyfter upp dem för att ta dem till spjälsängen.
Den dåliga vanan kan förändras om bebisen lär sig att koppla samman spjälsängen med sömn. Försök att skapa en positiv anknytning till den som en skön och bekväm plats. Försök lägga bebisen där innan den somnar någon annanstans. Det är mycket troligt att den kommer att gråta i början men du måste vara tålmodig.
Vilken vacker natt för hemmalivet, för paret av läppar och barnets sång! Om jag hade en son, skulle jag tippa på tå fram till hans vagga och se på honom när han sover.
-Manuel Gutiérrez Nájera-
Tala ömt om för bebisen att det är där den bör sova. Att den kan känna sig säker där eftersom du alltid kommer att ta hand om den. Ett annat bra tips är att använda spjälsängen bara för att sova och inte för andra aktiviteter såsom lek. På det sättet blir det lättare att associera den med sömn.
Leka vid läggdags
Om ditt barn är över 7 månader gammal och vill leka när det borde vara redo för att lägga sig är det inte trött nog.
Om detta är en engångshändelse kan du ta en kvällspromenad eftersom stimulans från en annan omgivning kan vara avslappnande. Om detta är ett återkommande problem behöver du, förutom promenaden, se över dess schema. Det är möjligt att barnet går upp väldigt sent och att du försöker lägga honom alldeles för tidigt.
Barnet känner sig ensamt
Separationsångest manifesteras när barnet blir rädd eftersom det inte ser föräldrarna nära sig. Detta inträffar när barnet är mellan 7 och 8 månader. Oroa dig inte: detta är ångest som gradvis går över när det förstår att du finns i närheten även om det inte kan se dig.
Ta hand om barnet så fort det gråter och lugna dess ångest med affektion och ord. Även om det är väldigt litet, kommer det att förstå och känna sig bättre.
Barnet ber dig om saker från sin säng
Det finns många barn som när de väl börjar prata, ber om saker när de är i sängen. Detta är väldigt vanligt när de är runt ett och ett halvt år gamla och om det händer dig finns det vissa strategier du kan använda:
Ta med dig allt till barnet på en gång så att det har sina behov täckta. När det börjar be dig om saker, påminn om att det redan har ätit, druckit och har alla sina andra behov omhändertagna. Tala bara med det en gång.
Det är viktigt att du är bestämd och försöker bryta de här vanorna som saboterar dess sömnrutin. Ha tålamod mamma, din bebis sover inte ordentligt, men det är ett tillfälligt problem som snart kommer lösa sig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- RODRÍGUEZ, A. S., & GARCÍA, B. R. (2005). Hábitos de sueño en la revisión del niño sano. Bol pediatr, 45, 17-22. http://www.sccalp.org/boletin/191/BolPediatr2005_45_017-022.pdf
- Pin Arboledas, G., & Lluch Rosello, A. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ cómo lo enfocamos?. Pediatría Atención Primaria, 13, 101-111. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1139-76322011000400011&script=sci_arttext&tlng=en
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=GqjHAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA163&dq=dormir+sin+lágrimas&ots=U322CjAGmV&sig=VlHXLTlw3hvJOPDB__rOHXfZwMU
- González, C. (2012). Bésame mucho: cómo criar a tus hijos con amor. Temas de hoy.