Mitt barn äter inte godis men har ändå hål i tänderna: varför?
Många föräldrar undrar hur deras barn kan ha hål i tänderna trots att de inte äter godis. Men även om sockerkonsumtion är en av de vanligaste faktorerna som gynnar uppkomsten av hål i tänderna, är detta inte den enda. Fortsätt läsa för att ta reda på orsakerna bakom hål i tänderna och hur du undviker dem.
Hål är en multifaktoriell sjukdom som orsakar förlust av hårda vävnader i tänderna. Avmineralisering av tänderna uppstår som en verkan av syror som produceras av bakterier i munnen, vilka jäser socker du konsumerar genom kosten. Läs mer nedan.
Varför får barn hål i tänderna trots att de inte äter godis?
Varför barn får hål i tänderna kan bero på en kombination av flera situationer. Fyra huvudfaktorer spelar in i utvecklingen av dessa hål. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dessa situationer som, när de läggs ihop, kan leda till att ditt barn får hål i tänderna.
1. Bakterier
Bakterier är en av de konditionerande faktorerna för att hål uppstår. Men för att dessa bakterier ska skapa fäste i den orala miljön måste de först kolonisera den.
Barn får ofta bakterier från sina föräldrar eller vårdgivare. Vissa vanliga men skadliga vanor, som att blåsa på eller smaka på barnens mat, dela bestick, rengöra nappar med saliv eller pussas på munnen, ökar risk för infektion. Dessutom, om någon av föräldrarna har hål i tänderna är risken för bakterieöverföring större. För att hjälpa sina barn att upprätthålla god munhälsa är det därför viktigt att även vuxna håller munnen frisk.
En av anledningarna till att ditt barn kan få hål är genom att försumma munhygienen. Du bör börja rengöring av munnen redan innan de första tänderna dyker upp. Detta kan du göra genom att använda en blöt gasväv eller en silikonfingerborste på barnets tandkött. Sedan, när den första tanden dyker upp, bör du börja använda en mjuk tandborste.
2. Kost
Det är inte bara godis som är orsaken till karies och hål i tänderna. Bakterier i munnen metaboliserar fermenterbara kolhydrater, vilket innebär att alla typer av socker kan orsaka sjukdomen. Idag innehåller de flesta färdigprodukter dolda sockerarter vilka fungerar som substrat för orala bakterier.
Till exempel innehåller kakor, juicer, färdigsåser, sötad yoghurt, bakverk och chips sockerarter som vi tenderar att missa. Även bröd och pasta är kolhydrater som bakterier omsätter. Å andra sidan hjälper hårda livsmedel, som äpplen och morötter, till att rensa och rengöra tänderna.
Frekvensen av matintag är också viktig. I detta avseende är det viktigt att undvika att äta konstant under dagen och att i stället bara äta under själva måltiden. Slutligen, när det gäller drycker, är det bästa alternativet alltid att ge barn naturligt vatten, eftersom kolsyrade drycker, sportdrycker och fruktjuicer innehåller socker och gynnar surheten i den orala miljön.
3. Oral miljö
Alla barn har inte samma benägenhet att utveckla hål i tänderna, utan det finns vissa individuella faktorer som ökar risken för detta:
- Svag motståndskraft eller hypoplastisk emalj.
- Surt oralt pH: Vissa barn har ett lägre saliv-pH vilket bidrar till snabbare förlust av mineraler i tänderna.
- Dental anatomi: Vissa barn har tänder med spår eller gropar som är mycket djupa och svåra att rengöra. I dessa tenderar matrester och bakterier att samlas.
- Saliv: Vissa barn, på grund av biologiska tillstånd, systemiska sjukdomar eller användning av mediciner, producerar mindre saliv eller har en saliv som är mycket tjock. Detta begränsar dess skyddande och renande verkan.
- Genetisk predisposition, dvs arvsanlag.
Du kanske också vill läsa: 5 vanliga misstag som kan leda till karies hos barn
4. Tid
För att bakterier ska kunna metabolisera socker och producera tandförstörande syror behöver de lite tid. Hål i tänderna uppstår inte på en sekund i ett givet tillfälle, utan är en process. Så ju mer tid som går mellan borstningarna, desto större är risken att dina barn får hål i tänderna oavsett om de äter godis eller inte.
Det är viktigt att undvika hål i ditt barn som inte äter godis
Även om dina barn inte äter godis, kan de ändå få hål i tänderna. Som du har sett finns det flera faktorer som kan gynna uppkomsten av hål. Att undvika godis är ett stort steg i förebyggande syfte, men det är inte det enda. Var också noga med den övriga kosten, minska konsumtionen av ultrabearbetad mat, tänk på konsistensen och håll mattiderna. Samtidigt bör du hjälpa ditt barn att sköta sin munhygien för att ta bort mat- och bakterieansamlingar. Slutligen är det viktigt att besöka en barntandläkare innan ditt barns första födelsedag och sedan var sjätte månad därefter. Med uthållighet och med stöd från din tandläkare kommer du att kunna hålla ditt barns mun ren och frisk och utan hål i tänderna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aulestia Jácome, A. N. (2022). Factores de riesgo de infectividad bucal en pacientes pediátricos. Revisión de la literatura.
- Amaral, T. R., Falcón, D. I. H., Unzaga, A. L., & Cortés, P. M. (2018). Bioquímica de la caries. Revista mexicana de estomatología, 5(1), 6-7.
- Suarez, M. R. G. (2019). La caries dental en relación con el pH salival, dieta e higiene dental. Orbis Tertius-UPAL, 3(5), 73-82.
- CORREA, Y. E. M., ARIAS, C. M. R., PICO, B. A. V., & OSEOINTEGRACION, P. D. P. Y. RELACIÓN ENTRE LA AMELOGENINA Y PREDISPOSICIÓN GENETICA A LA CARIES DENTAL: MONOGRAFÍA.
- Campusano Villamar, Y. A. (2022). Factores genéticos asociados al desarrollo de caries dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Contreras, C. M., D’Aquino, E. H., & Muñoz, P. (2022, October). Relación entre consumo de azúcar y caries temprana de la infancia en preescolares. Revisión sistemática. In XXI Congreso Latinoamericano de Odontopediatría (Vol. 12, No. Suplemento).
- Zambrano Hidalgo, M. J. (2021). Caries de la infancia temprana: prevención y tratamientos: Revisión sistemática.