Vad kan jag göra om mitt barn inte accepterar modersmjölksersättning?

Spädbarn matas först med bröstmjölk, vilket ger dem alla näringsämnen de behöver. Modersmjölksersättning finns i fall där amning är omöjligt eller behöver kompletteras.
Vad kan jag göra om mitt barn inte accepterar modersmjölksersättning?
Francisco María García

Skriven och verifierad av juristen Francisco María García.

Senaste uppdateringen: 25 november, 2022

Under de första sex månaderna i livet äter spädbarn enbart mjölk, antingen bröstmjölk eller i form av modersmjölksersättning, och i vissa fall en kombination av båda. Men även om det finns många olika alternativ på marknaden accepterar barn inte alltid dessa.

Det är inte alltid lätt att komma fram till hur man ska mata sitt barn. Beroende på familjens särskilda omständigheter kan ofta beslutet om man ska amma eller ge nappflaskan dessutom komma att ändras med tiden.

Ofta är det helt enkelt bäst om man kan kombinera olika metoder för att mata för sitt barn.

Anpassad mjölk för varje bebis

Detta återspeglar exakt förklaringen som ges av läkare när de rekommenderar amning över andra födokällor. Enligt American Medical Association och World Health Organization är bröstmjölk det bästa alternativet för spädbarn.

Bröstmjölken ger skydd mot infektioner och hjälper till att förebygga allergier och allvarliga sjukdomar.

Det finns dock omständigheter då amning inte är något alternativ, t.ex. om mamman inte kan amma, om man ett laktosintolerant barn eller helt enkelt om mamman har slutat producera mjölk.

Vad kan man göra i fall då barnet inte vill äta modersmjölksersättning?

Är det normalt att spädbarn inte accepterar modersmjölksersättning?

Det kan ofta vara så att ett barn som tidigare har blivit ammat inte accepterar modersmjölksersättning. För många barn kan övergången från bröst till nappflaska vara svår.

Det kan behövas en övergångsperiod för att barnet ska vänja sig vid att suga på den nya nappen. Detta kommer innebära att han eller hon måste bekanta sig med det nya sättet att bli mated och samtidigt vänja av sig vid att enbart suga på mammas bröst.

Förutom att det är biologisk omöjligt att amma för evigt är avvänjningen ett nödvändigt steg på vägen mot psykologisk mognad.

En viktig egenskap hos modersmjölksersättning, och en av anledningarna till att experter rekommenderar att man introducerar den i ett barns kost, är att den innehåller D-vitamin.

Detta vitamin, som är mycket viktigt för spädbarns utveckling, finns inte i bröstmjölken. Hypoallergena modersmjölksersättningar är också ett alternativ om ett barn utvecklar laktosintolerans.

Det kan ta många försök att vänja barnet vid modersmjölksersättning

Enligt den spanska barnläkarföreningen är det normalt att barn ändrar sina rutiner och preferenser under barndomen. Därför behöver föräldrarna inte oroa sig så mycket om deras barn fortfarande inte accepterar modersmjölksersättning efter ett par försök.

En bebis som inte är laktosintolerant accepterar ofta nappflaskan efter några försök.

Samma förening rekommenderar också att föräldrar kan testa att ersätta mjölken med andra livsmedel som innehåller samma näringsämnen.

Ekologisk komjölk är dock inte ett alternativ förrän efter det första året. Yngre barns matsmältningssystem kan inte smälta komjölk, som är mer komplex än modersmjölksersättning och bröstmjölk.

baby matas med barnmat
Många veganska organisationer – som är på uppgång i många västländer – är också positiva till olika mjölksubstitut. De påpekar att människor är de enda däggdjur som fortsätter att dricka mjölk efter avvänjningen, och att det är onödigt och ohälsosamt att dricka mjölk från andra arter, som kor.

Dessa organisationer är också mot amning under längre tid. Istället för att amma länge föreslår de att man börjar introducera fast föda i ett barns kost från 6 månaders ålder.

Det finns många argument för att introducera fast föda vid den här åldern. Bland dem är att dessa livsmedel kan ge alla de näringsämnen som är nödvändiga för spädbarns utveckling och som sådan minska deras efterfrågan efter mjölk. Dessutom ger det en lugn, enkel avvänjningsperiod för både mamma och barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Destete. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Febrero 2022.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Contraindications to breastfeeding expressed breast milk to infants. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Marzo 2022.
  • Cilleruelo, M; Calvo, C. Alimentación infantil. Fórmulas adaptadas para lactantes y modificaciones actuales de estas. An Pediatr Contin 2004;2(6):325-38.
  • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia Reino Unido (UNICEF United Kingdom). The international code of marketing of breastmilk substitutes.
  • G. Tamayo López, A. Sáenz de Urturi, M.R. Hernández Sáez, C. Pedrón Giner, M.D. García Novo. Fórmulas infantiles especiales. An Esp Pediatr 1997;47:455-465. [En línea] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/anales/47-5-2.pdf.
  • Medline Plus. Fórmulas para lactantes. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Mayo 2021.
  • Nuzzi G, Di Cicco ME, Peroni DG. Breastfeeding and Allergic Diseases: What’s New? Children (Basel). 2021 Apr 24;8(5):330. doi: 10.3390/children8050330. PMID: 33923294; PMCID: PMC8145659.
  • World Health Organization. Information note: Clarification on the clarification of follow-up formulas for children to 3-36 months as breastmilk substitutes. 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.