Mitt barn vill bli vegetarian: Kan det vara farligt?

Är det säkert för ett barn att följa en vegetarisk kost eller är det farligt?
Mitt barn vill bli vegetarian: Kan det vara farligt?

Senaste uppdateringen: 23 november, 2019

Om ditt barn har bestämt sig för att han eller hon vill bli vegetarian och du vill veta om det är säkert att göra det rekommenderar vi att du fortsätter läsa den här artikeln.

Vad är en vegetarisk kost?

Det första du behöver ta reda på är exakt vad vegetarianism innebär för ditt barn. Du måste också identifiera vilken typ av vegetarisk kost ditt barn vill följa, eftersom det finns olika typer. I den här artikeln kommer vi att fokusera på de två vanligaste: vegetarisk och vegansk.

Den vegetariska kosten är en där du inte äter kött eller fisk. Du kan dock äta mejeriprodukter, ägg och andra liknande livsmedel med animaliskt ursprung. Den veganska dieten, även känd som en strikt vegetarisk diet, utesluter emellertid all mat av animaliskt ursprung.

Varför bli vegetarian?

Det finns olika skäl till varför man väljer att följa dessa kosthållningar. De vanligaste är respekt för djur, miljömedvetenhet och hälsa.

vegetarian: uppdukad vegetarisk måltid
be om råd från en dietist vid behov.

Är en vegetarisk kost lämplig för barn?

Enligt American Academy of Nutrition and Dietetics är dessa dieter lämpliga för alla åldrar och stadier i livet, inklusive graviditet, amning, barndomen, tonåren och i vuxen ålder. De är till och med lämpliga för idrottare.

Men som med alla kostformer måste du planera ordentligt. Du bör också anpassa dem till varje barns individuella behov.

Om du ​​följer dessa enkla riktlinjer kan en vegetarian eller vegan inte bara få i sig tillräckligt med näringsämnen från sin kost utan den kan också ge hälsofördelar för att förebygga och behandla vissa sjukdomar.

Kan mitt barn få näringsbrist om han eller hon blir vegetarian?

Så länge kosten är varierad och välplanerad bör näringsämnena i maten räcka för att täcka alla näringsbehov. Vissa mikronäringsämnen såsom järn, omega 3-fettsyror och särskilt vitamin B12 kräver emellertid särskild uppmärksamhet.

Vitamin B12

Vitamin B12, även känd som kobalamin, finns endast i livsmedel av animaliskt ursprung – kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. På grund av detta är tillskott av vitamin B12 viktigt för veganer.

De som följer en vegetarisk diet kan få i sig B12 genom att konsumera mejeriprodukter och ägg. Sanningen är dock att det inte alltid är lätt att nå upp till de rekommenderade nivåerna. Därför rekommenderar man tillskott också för vegetarianer som en försiktighetsåtgärd.

Järn

Järn finns inte bara i livsmedel av animaliskt ursprung utan även i livsmedel från växtriket, så det utgör inte ett lika stort problem. Järn hittas i bland annat baljväxter, frön och nötter.

Något som ska beaktas här är typen av järn som varje livsmedel innehåller och dess bioaktivitet (den andel som kommer in i kroppen för att den ska ha den nödvändiga effekten).

vegetarian: uppdukad vegetarisk måltid

Kan det vara farligt för mitt barn att bli vegetarian?

Medan järn av animaliskt ursprung absorberas med en effektivitet på 20% till 25% har det järn som finns i vegetabiliska livsmedel en mer varierande absorption (mellan 1 och 20%) och dess bioaktivitet påverkas av andra komponenter i kosten.

Men oroa dig inte, här är några rekommendationer för att främja upptag av vegetabiliskt järn:

  • Ät järnrika livsmedel som linser, spenat, grönkål, pistaschnötter och solrosfrön, tillsammans med livsmedel som är rika på C-vitamin såsom paprika, broccoli, kiwi, persimon och citrusfrukter.
  • Undvik att dricka kaffe, te eller choklad tills 1-2 timmar efter huvudmåltiderna.
  • Undvik att ta kalciumtillskott tills 2 timmar efter din huvudmåltid.

Omega 3-fettsyror

Detta är en essentiell fettsyra och är något du behöver få i dig regelbundet. I allätande dieter är den huvudsakliga källan fet fisk, så du kanske tror att de dieter som utesluter fisk riskerar att ge brist på omega 3. Men detta är inte fallet, eftersom man kan få i sig det från fett i nötter och frön som linfrön och chiafrön.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att stilla din oro ifall ditt barn bestämt sig för att bli vegetarian, då han eller hon kan leva ett sunt och friskt liv på denna kost.

Detta kanske intresserar dig
4 spännande recept med morötter för barn
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
4 spännande recept med morötter för barn

Morötter innehåller hur mycket nyttigheter som helst. Dessa roliga och färgglada recept med morötter hjälper dig att få in detta livsmedel i barnen...  • Martínez Biarge, M. Niños vegetarianos, ¿niños sanos? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2017. p. 253-68
  • Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi 10.1016/j.jand.2016.09.025.

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.