Ömhetsbetygelser är viktiga för barns personliga utveckling

Vill du att dina barn ska utvecklas på ett harmoniskt sätt bör du känna till dessa ömhetsbetygelser som hjälper dem på vägen.
Ömhetsbetygelser är viktiga för barns personliga utveckling

Senaste uppdateringen: 06 maj, 2022

Om du vill att dina barn ska uppnå en god personlig utveckling måste du ge dem ömhetsbetygelser. Dessa kommer att hjälpa dig att utbilda dem mycket bättre och att uppmuntra deras känslomässiga mognad.

Det finns många kärleksfulla ord som med nytta kan upprepas för små barn dagligen. Och sanningen är att barnens självkänsla kommer att bero på kommunikationen med deras föräldrar. Detta är inte bara begränsat till verbalt språk, utan också till icke-verbalt språk.

Ord och fraser återspeglar många saker och dessa typer av kommentarer har stor makt över barn. Av denna anledning rekommenderas det starkt att du använder dessa typer av betygelser med dem i syfte att hjälpa deras personliga utveckling.

En mor sitter i gräset och lyfter sin bebis i luften.

Använd ett gott verbalt språk när du uttrycker ömhetsbetygelser

Att använda verbalt språk på ett bra sätt är något som du bör tänka på. Ibland förstår dock små barn ett icke-verbalt språk mycket bättre.

Om du erbjuder dem ett uppriktigt leende eller en blick som återspeglar all kärlek du känner för dem så kommer det att uttrycka mycket mer än vad ord kan göra. Men om du visar dem en blick av sorg, även när du uttrycker ömhetsbetygelser, kommer du att visa något helt annat än vad du vill uttrycka.

Enligt psykologen Albert Mehrabian, en föregångare i arbetet med icke-verbal kommunikation under mitten av nittonhundratalet, är verbal kommunikation mycket tvetydig.

I den här typen av kommunikation beror förståelsen av innebörden av meningarna du hör på bidraget från språkets olika komponenter:

 • 38 % tillskrivs rösten med vilken orden uttalas (volym, ton, intonation eller vibration).
 • 55 % är relaterat till kroppsspråket hos avsändaren av meddelandet (hållning, andning, ögonrörelser eller gester).
 • Endast de återstående 7 % har att göra med orden och deras betydelser (semantik).
En liten flicka som får en kyss av sin mamma.

Några ömhetsbetygelser som du bör förmedla till dina barn

Nu när du har kunskap om detta ger vi dig nedan några exempel på ömhetsbetygelser som du kan sända till dina små. Det finns många sätt att uttrycka sig själv, så de du väljer kommer att passa just för dem.

 • “Jag gillar din stil när du gör det där!”
 • “Vad kan jag förbättra för din skull?”
 • “Jag älskar dig, jag älskar dig, och jag älskar dig; oavsett vad.”
 • “Jag respekterar ditt val.”
 • “Du är speciell, det finns ingen annan som du.”
 • “Jag älskar dig, vad du än bestämmer dig för.”
 • “Jag tror på dig.”
 • “Du har visat mig att du är ansvarsfull.”
 • “Jag är stolt över den person du har blivit.”

Att ge stöd till sina barn, ledsaga dem och visa sina känslor är en uppgift som du som förälder måste lära dig.

Det är avgörande att du tränar på detta eftersom det du gör med dem och atmosfären du skapar med din partner kommer att visa dig hur snabbt barn lär sig och utvecklar dessa färdigheter.

En pappa böjer sig fram för att ge sin dotter en kram.

Det är därför dessa fraser kommer att hjälpa dig på vägen. Dessutom kommer de att hjälpa dina små att utveckla sin personlighet. De kommer att få växa i en miljö av tillit, säkerhet och det bästa av allt, en som är full av kärlek.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.