Några sätt att förklara för sina barn var bebisar kommer ifrån

Att förklara för ens barn var bebisar kommer ifrån kan för vissa vara en skrämmande uppgift, men var inte orolig! Här följer några förslag.
Några sätt att förklara för sina barn var bebisar kommer ifrån
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att förklara för sina barn var bebisar kommer ifrån kan verka som en komplicerad uppgift. Det är normalt att de små är nyfikna på ämnet, så i följande artikel kommer vi att ge dig några förslag på hur du kan närma dig ämnet.

När våra barn blir mer medvetna om vad som omger dem, om världen de lever i, börjar dussintals frågor dyka upp i deras små huvuden. Helst bör vi som mammor vara beredda att alltid ge dem svar i rättan tid, men framför allt svar som är så realistiska som möjligt.

Det är viktigt att komma ihåg att vi är exempel och förebilder för våra barn. Så ju mer uppriktiga vi är, desto mer förtroende kommer våra barn att ha för oss, de kommer att veta att de alltid kan fråga oss vad som helst. På så sätt tar du hand om dem och utbildar dem eftersom ett barn med rätt information och utbildning blir mindre sårbart.

När vi står inför frågan: “Mamma, var kommer bebisar ifrån?”, kan vi bli förvånade, skratta eller svettas lite, men det finns ingen anledning till oro. Förstå att ankomsten av denna typ av frågor är oundviklig. Detta kommer att hjälpa dig att assimilera det på ett bättre sätt och inte visa okunnighet inför ditt barn när det väl är dags. Låt inte frågan överraska dig. Du bör se det för vad det är, en helt naturlig handling av nyfikenhet.

Var kommer barn ifrån, mamma?

En baby som håller en blomma och vilar sin hand på sin mammas hand.

Var bebisar kommer ifrån är en fråga som utan tvekan orsakar nyfikenhet hos barn. Att ett syskon eller en kusin föds får dem att undra hur de själva kom till världen. När frågan dyker upp bör man svara på den och vara beredd på andra frågor som dyker upp kring samma ämne.

Då vi vet att frågor kring ämnet obligatoriskt kommer att dyka upp någon gång och att vi inte bör bli överraskade så finns det några aspekter att tänka på när du ger ett svar om var bebisar kommer ifrån: ditt barns ålder, var du är när frågan dyker upp och vem som finns i närheten.

Språket du kommer att använda beror på ditt barns ålder. Ju äldre det är, desto tydligare kan du vara. Om du däremot pratar med ett litet barn kan dina ord vara mer subtila eller kanske kan du använda analogier. Den enkla, och nog så lustiga, vägen är såklart storkhistorien, eller kanske att lillbrorsan hittades bakom ett kålhuvud på landet.

Frågan om var bebisar kommer ifrån kan komma vid fel tid och plats, men det är upp till dig att hantera situationen på rätt sätt. Stormarknaden kanske inte är rätt ställe att föra den här konversationen, särskilt om du beställer i delikatessen och du är omgiven av många människor. Det är definitivt inte det ideala scenariot, men det kan ske.

Barn är spontana och bör behandlas som sådana. Om du känner att detta inte är rätt plats, låt dem veta att du gärna svarar på deras frågor på en lugn plats där du kan ha en fullständig diskussion.

Förklaringar för alla åldrar

En ung flicka vilar sitt huvud på sin mammas gravida mage.
  • Mellan 3 och 4 års ålder börjar frågor som dessa dyka upp, och om ditt barn frågar är det för att det är redo att få svaret. I dessa fall är det dock bra att skapa eller referera till en analogi, som att så ett frö. Berätta gärna för barnet hur det sparkade i din mage eller rörde sig inuti dig, det är oftast populärt.
  • Om barnet är mellan 5 och 6 år är frågorna oftast lite mer specifika, så var inte rädd för att kalla varje sak vid dess namn. Vissa böcker eller illustrationer kan vara oerhört användbara för att förklara för ditt barn var barn kommer ifrån. Som man säger, en bild säger mer än tusen ord.
  • I åldrarna 7 och 8 år är barn mer medvetna om sin kropp och om de tydliga skillnaderna mellan pojkar och flickor. De vet att pojkar har en penis och flickor har en slida, så språket du använder borde vara tydligare.
  • Vid 9 och 10 år har de redan en idé om vad sex är och du kan då förklara för dem att barn som bäst kommer till världen när två vuxna personer älskar varandra och genomför en ömsesidig kärleksakt.

Lyssna noga på ditt barn, ibland räcker ett enkelt svar för att reda ut alla deras tvivel. Försök inte avleda samtalet eller korta ner det eftersom detta bara förstärker deras oro. Bli inte förvånad om de inte tar upp ämnet igen när de väl fått svar. Det viktiga är att du alltid finns där för att ge dem rätt information.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ambrosi, L., & Chacel, L. A. Y. H. (2013). ¡ YA VIENE UN BEBÉ! Cómo se forma, se desarrolla y nace un bebé. Explicación para niños que preguntan, guía para padres que responden (Versión […]. Bubok.
  • Morales, G. H., & Guijarro, C. J. (2003). La educación sexual de la primera infancia: guía para madres, padres y profesorado de educación infantil (Vol. 155). Ministerio de Educación.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.