Några saker att tänka på då det kommer till barn och främlingar

Att lära barn hur de interagerar med främlingar på tryggast möjliga sätt är viktigt. Man bör alltså komma överens om tydliga regler tidigt.
Några saker att tänka på då det kommer till barn och främlingar

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2022

Vet du hur du effektivt kan lära dina barn hur de bör agera då det kommer till främlingar som kontaktar dem?? En av föräldrarnas största rädslor är att deras barn någon gång kommer att bli bortrövade. Tyvärr finns det i vårt samhälle illasinnade människor som utnyttjar slarviga rutiner. Dessutom vet dessa människor att barn på egen hand i stort är försvarslösa eftersom de sällan har förmågan att upptäcka dåliga avsikter.

Dessutom vill små barn främst ha roligt samt vill gärna tillfredsställa sina önskemål i nuet. De saknar oftast förmågan att ta eventuella konsekvenser i beaktande. Därför kan de lätt övertalas om de lovas en leksak eller en sötsak.

Av alla dessa skäl är det viktigt att föräldrar lär barn redan från början av livet att de aldrig ska följa med främlingar. Det är också viktigt att du skapar säkerhetsregler med dina barn så att de kan upptäcka hot och undvika faror.

Detta är nyckeln eftersom det inte alltid är främlingar som kan utgöra hotet. Det finns fullt av situationer där en person som barnet känner utnyttjar det förtroende för att föra bort barnet.

Men genom att acceptera reglerna som vi förklarar nedan är det möjligt att förhindra att dina barn blir offer. Med tipsen vi rekommenderar kommer dina små att kunna vara på alerten.

1. Säg alltid NEJ till presenter från främlingar

Det är inte normalt att en främling närmar sig barn direkt och vill ge dem en gåva. Detta sker främst då de är hjälplösa och kan vara ett sätt att vinna barnens tillit.

Därför bör du göra det klart för barn att de enda säkra gåvorna är de som ges till dem i närvaro av deras föräldrar och nära släktingar. Berätta för dem att de alltid ska tacka nej till erbjudanden från främlingar samt ta sig bort från den miljön, till en plats med mycket folk, så snart som möjligt.

Bland dessa erbjudanden bör tilltugg eller godis särskilt varnas för. I vissa fall använder kidnapparna dem för att droga barn för att föra bort dem enklare.

En liten flicka som sträcker fram handen för att neka

2. Följ aldrig med främlingar

En person som är främmande för barnet ska också antas vara en främling för föräldrarna. Om barnet inte känner igen personen är det för att de aldrig har träffats förut, oavsett vad personen i fråga själv säger.

På grund av detta är det viktigt att förklara för barnet att en främling aldrig kommer att ta dem till en välkänd eller trygg plats, och att föräldrarna aldrig skickar någon okänd person för att hämta barnet.

Av denna anledning bör barnet aldrig följa främlingen, även om den lovar det de mest underbara av upplevelser. Faktum är att det är värt att påpeka att genom denna åtgärd försöker främlingen bara förvirra barnet och hålla det borta från sina föräldrar för alltid.

3. Spar inte på några hemligheter

Om en annan vuxen inte vill att föräldrarna ska veta om ett specifikt skeende, då beror det på att den vet att föräldrarna kan uppmärksamma det som en farlig situation. Det är viktigt att lära barn att säga ifrån när andra ber dem att hålla en hemlighet.

Det är endast genom öppenhet som föräldrarna kan vägleda och skydda barnen i tid, samt förklara varför den andra personen är skadlig.

En liten flicka som skäms när hon pratar med sin mamma.

4. Avslöja inte personlig information för främlingar

Angripare tenderar att använda personlig information för att övertyga barn om att de är vänner med deras föräldrar och att barnet kommer att vara tryggt. Därför bör du göra klart för barnet att det aldrig ska avslöja någon relevant information angående sig självt eller sin familj för någon.

Detta förhindrar inte bara utpressning utan förhindrar också angripare från att ta reda på var barnet bor eller går i skolan.

5. Var inte rädd för att skrika på hjälp

Föräldrar bör berätta för sina barn att ingen har rätt att föra bort dem med kraft. Av den anledningen, om de någon gång blir tvingade, så måste de ropa på hjälp.

På det viset kan de se till att alla runt omkring dem vet vad som händer och att förövaren inte kommer undan med det. Genom att ropa efter hjälp kan de också få hjälp av en myndighet som ger dem säkerhet.

En liten flicka som ropar.

6. Kom överens om ett säkerhetsord för att undvika främlingar

Föräldrar och barn kan komma överens om ett kodord som bara de två känner till. På det sättet, om det någon gång är nödvändigt för en annan familjemedlem eller vän att hämta dem från skolan, kan de säga det magiska ordet så att barnet vet att det inte är i någon fara.

Vid det här laget är det viktigt att göra det klart för barnet att de inte ska avslöja säkerhetskoden för någon.

En flicka och hennes mamma har en avslappnad konversation på soffan.

Du kanske är intresserad av: Lär dina barn underklädesregeln

7. Om ditt barn går vilse

Barnen bör vara medvetna om att de inte vid bör lämna sina föräldrars åsyn, eftersom någon kan utnyttja situationen för att föra bort dem.

Likaså bör det göras klart för dem att om de någon gång känner sig vilsna ska de stanna där de är. De kommer bara att bli mer vilse och röra sig längre bort från sina föräldrar om de fortsätter gå.

Slutligen bör de veta att de i dessa fall endast bör vända sig till en polis eller en säkerhetsvakt. Dessa individer kommer att ansvara för att skydda dem och vidta nödvändiga åtgärder för att återförena dem med sina föräldrar.

Skjut inte upp dessa viktiga lärdomar

Att komma överens om dessa enkla regler är det perfekta sättet för barn att lära sig att tolka vilka människorna som ger dem säkerhet och trygghet är. Dessutom tillåter det dem att reagera i tid när de står inför ett potentiellt fall av kidnappning. Missa inte möjligheten att utbilda dem innan det är för sent.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Naciones Unidas. Manual de lucha contra el secuestro [Internet]. New York: Naciones Unidas; 2006 [citado 29 de diciembre de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.