Hur man lugnar en bråkstake med en enkel fråga

Hur man lugnar en bråkstake med en enkel fråga
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vet du hur man lugnar en bråkstake med en enkel fråga? Nej, du behöver inte kunna trolla. Det enda du behöver är lite praktisk psykologi.

Detta går inte i linje med vad de flesta tror och de metoder som de flesta använder sig av. Många tror att det inte går att lugna ner barnet när det beter sig på detta vis.

Vissa experter rekommenderar att man visar respekt mot barnet när det börjar bråka, eftersom det antagligen känner sig alltför överväldigat av sina känslor. Andra specialister har dock nyligen börjat prata om en mer effektiv metod för att lugna bråkiga barn.

Det är en strategi som har att göra med barnets kognitiva kapacitet, och där föräldrarnas roll är att lära barnet hantera sina känslor på ett effektivt sätt.

Det finns många faktorer som kan få barn att börja bråka. Kanske din dotter har glömt sin snuttefilt, eller så vill din son inte gå och lägga sig. De små kanske vill fortsätta leka i badkaret. Din bebis kanske vill ha lite godis. Kanske har det att göra med en leksak som har gått sönder.

Många gånger är barnen bara helt enkelt trötta. Det finns många orsaker till varför barnen kan börja bråka. Vi bör fokusera oss på hur vi ska kunna lugna ner barnen. Det är viktigt att man förstår att detta inte kräver någon speciell terapi eller besök hos psykologen. Vi behöver bara visa barnen ett nytt perspektiv rörande det problem som har uppstått.

Vad finns det för metoder som lugnar en bråkstake?

Flicka som gråter.

När barn börjar sparka och skrika brukar vi ofta ha som enda utväg att skälla och ge dem förbud, men vi bör inte glömma bort att vi har att göra med små människor som ännu inte klarar av att hantera sina känslor. Vi har ett ansvar när det gäller att hjälpa dem att utvecklas både emotionellt och intellektuellt. Hjälp barnet att hitta lösningar när han eller hon gör något fel. Detta tillvägagångssätt lugnar en bråkstake mer än vad du tror.

Många läsare kanske nu frågar sig vad dessa bråk har att göra med ett barns intellektuella utveckling. För att svara på denna fråga kommer vi förse dig med ett citat från den Kungliga Spanska Akademien. Intellekt är:

“Att förstå den kognitiva rationella potentialen hos den mänskliga själen.”

När vi pratar om den “mänskliga själen” så täcker inte denna definition endast vuxna eller folk över en viss ålder. Om då intellektet är något inneboende inom varje person, varför kan vi då inte hjälpa våra barn att lugnt och sansat analysera de situationer som får dem att bli frustrerade?

Det är en del av barns utveckling att lära sig hantera känslor, och det är därför vår uppgift att hjälpa dem växa och uppnå en emotionell stabilitet som kommer få dem att mogna och växa upp emotionellt.

Den stora frågan

Flicka som skriker.

I enlighet med ovanstående skulle vi därför vilja föreslå att du ställer följande fråga nästa gång barnet börjar bråka:

“Är detta ett litet problem, ett mellanstort problem eller ett stort problem?”

När barnet vid tillfället är frustrerat kommer han eller hon antagligen svara att det är ett stort problem. Säg då inte att det egentligen inte är ett stort problem, för i så fall kommer du underminera barnets frustrationer och visa att du inte tar barnets känslor på allvar.

Den bästa lösningen som lugnar en bråkstake är att hjälpa barnet att förstå vad problemet egentligen handlar om. Om ditt barn säger att det är ett stort problem, så låt oss anta att så är fallet; iallafall från barnets perspektiv. Vår uppgift som föräldrar är därför att hjälpa barnet att hitta en lösning på problemet. När man har förstått vad problemet handlar om så bör man hjälpa barnet att hitta lösningen genom att använda exempel.

När barnet har lugnat ner sig bör du fråga honom eller henne om det verkligen var ett problem som var så svårt att lösa. När barnet sedan säger till dig att det var något enkelt bör du betona att om problemet kunde lösas så enkelt så var det kanske inte så allvarligt som ni till en början trodde.

Japp, som ni BÅDA trodde. Inkludera dig själv i processen. Hjälp barnet när det har begått misstag, hitta lösningar och gå vidare. Undvik att vara en av de många föräldrar som bara dömer barnet när det börjar bråka, för det kommer inte vara till hjälp.

Barn behöver inte dömas. De vill bara ha föräldrarnas hjälp för att kunna utvecklas och växa upp och bli glada personer. Detta är vår uppgift.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.