8 viktiga råd för att hantera ditt barns vredesutbrott

8 viktiga råd för att hantera ditt barns vredesutbrott

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2018

Det kan vara otroligt svårt att kommunicera med barn när de är arga. När ditt barn får ett vredesutbrott är det oftast omöjligt att förhandla eller resonera med det. Barnets ilska hindrar det från att höra någonting överhuvudtaget av vad du har att säga. Så vad kan du göra?

Det viktigaste att tänka på

Det är inte ovanligt att föräldrar inte vet hur de ska reagera när deras barn blir arga, och ännu mindre hur de ska prata med dem. När ett barn får ett vredesutbrott, börjar gråta, blir aggressivt eller kastar något tappar föräldrar ofta kontrollen över sitt lugn och blir arga.

Istället för att förlora självbehärskningen är det bättre att följa några viktiga råd från experter inom positiv barnuppfostran.

Barn och trotsålder

1. Undvik dålig behandling

När barn får vredesutbrott brukar många föräldrar bli arga och skrika på dem. Ibland kanske de till och med tar till med hot och bestraffning. Det riskerar dock att skada familjebanden.

Barn är faktiskt väldigt intelligenta, och är fullt kapabla att förstå vad du försöker säga till dem.

Så det är bäst att alltid försöka ingjuta värderingar i dina barn om respekt och att behandla andra med omsorg. 

Självklart betyder det inte att barn inte behöver någon disciplin alls. Att lära barn gränser är en grundläggande del i deras utveckling.

Vissa tror dock att fysisk bestraffning ingår i uppfostran. För dem innebär disciplin att med våld lära dem att något är fel.

Men det är långt ifrån till fördel för ditt barns inlärning.

“Ilska är en syra som kan göra mer skada på bägaren i vilken den förvaras, än på vad den hälls över.”
– Mark Twain –

2. Bry dig om ditt barns känslor

I ung ålder bär barn på många obearbetade känslor. Det är inte konstigt att de ännu inte hunnit lära sig att hantera sina känslor som de flesta vuxna kan.

Därför uttrycker de sig genom ilska och frustration utan återhållsamhet, och ofta genom att slänga sig på golvet, sparkandes och skrikandes.

Det är upp till barnets föräldrar att föregå med gott exempel. Då är det viktigt att behålla kontrollen över sina egna känslor och att inte reagera impulsivt. Annars kan din reaktion ha en negativ påverkan på ditt barns känslor, och till och med bli en traumatisk upplevelse för barnet.

3. Var en bra förebild

Om du tror att du genom att konstant skrika på dina barn hjälper dem att kontrollera sina känslor tror du verkligen fel.

Föräldrar måste vara de första att kontrollera sin ilska, för barn gör som föräldrarna gör och inte som de säger. Att vara förälder är att vara en förebild.

Dina barn är mitt uppe i sin utveckling. De observerar allt deras arga föräldrar gör. Så kom ihåg att hur du själv hanterar din egen frustration lämnar ett starkt intryck på dina barn.

Istället för att skrika, försök att säga: “Du måste sänka rösten, annars förstår jag inte vad du säger. Berätta för mig vad som är fel istället för att skrika, så löser vi det tillsammans.”

Genom att göra det lugnar du ner situationen och det blir lättare för dig att föra en dialog med ditt barn.

Barns vredesutbrott

4. Lyssna

Om ditt barn försöker kommunicera till dig vad som stör henne kanske hon försöker uttrycka sig själv genom att skrika och gråta. Det kan skapa frustration.

Behåll istället lugnet, och ställ dig så att du hamnar i ögonhöjd med ditt barn. Fråga henne sedan lugnt vad som händer. Det skapar den rätta stämningen för att hon ska känna att du lyssnar och bryr dig.

Genom att reagera på detta sätt lugnar du ner ditt barn medan du erbjuder lösningar på problemet.

Ignorera inte ditt barn, och svara heller inte sarkastiskt. Visa istället intresse och hänsyn. Det låter ditt barn reagera på ett positivt sätt.

5. Minska på dramat

Inget av det vi säger innebär att du ska ge med dig för ditt barns varenda infall eller motsättning. Det måste finnas en balans. Om ditt barn ofta blir upprörd över småsaker måste du försöka hjälpa ditt barn att se saker i rätt perspektiv.

Uppmuntra inte ditt barns dramatiseringar av småsaker. 

6. Sätt stopp för våld

Om ditt barn börjar slåss eller blir helt okontrollerbar kommer det vara väldigt svårt att resonera med honom. I så fall är det bäst att ta tag i ditt barns armar och se honom rakt i ögonen. Säg till honom att du inte tolererar hans beteende. Du måste vara väldigt bestämd och övertygande när du gör det. 

7. Ta ett djupt andetag

När ditt barn inte gör som du säger kanske du känner att du vill skrika eller reagera genom att bli arg. Men det bästa du kan göra är att backa undan, ta ett djupt andetag och komma tillbaka lugnare.

Positiv disciplin är rekommenderat. Till exempel: “Okej, du har valt att inte plocka upp dina leksaker. Det innebär att du inte kommer kunna leka med dem.”

8. Tala lugnt

Att lugnt och sansat förklara för ditt barn att du förstår vad hon känner är ett bra sätt att lugna ned stämningen. Berätta för ditt barn att du också blir arg och överväldigad ibland, men att du inte sparkar och skriker för det.

Det kan hjälpa ditt barn att ta ett steg tillbaka och resonera.

Att tala lugnt med ett barn som är upprört hjälper henne att lugna ned sig. Du kan också stryka henne på ryggen, leka med hennes hår eller erbjuda en kram osv. för att lugna ned henne.

Det kan till och med vara så att ditt barn bara får ett vredesutbrott för att hon vill att du ska visa henne tillgivenhet.

Positiv disciplin är vad experter inom familjerådgivningar menar är bäst för att hjälpa ditt barn lära sig att resonera.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.