Använd ballongtekniken för att lugna nervösa barn

Ballongtekniken är ett roligt och enkelt sätt att lära dina barn hur man andas djupt när de riskerar att tappa kontrollen.
Använd ballongtekniken för att lugna nervösa barn

Senaste uppdateringen: 17 juli, 2018

Många föräldrar använder ballongtekniken för att hjälpa sina barn att hålla sig lugna under press. Det är en enkel lek som lär ut djupandning och hjälper barnen att hantera stress i vardagen.

Barndomen är en tid av nya erfarenheter, men vissa kan vara skrämmande för små barn.

Lyckligtvis finns det många strategier och verktyg som kan hjälpa barn att lära sig att slappna av i stressiga situationer.

Barn är inte födda med förmågan att lugna sig när de är upprörda. När de växer upp tyr de sig till sina föräldrar för tröst. Barn lär sig genom exempel och upptäcker metoder som fungerar för dem.

Ballongtekniken är en av dessa. Den lär ut djupandning för att hjälpa dina barn att lugna sig.

Men vad är djupandning, och varför är det så viktigt?

Lungor

Djupandning

Djupandning lär barn att sänka andningens hastighet när de är oroliga eller rädda.

Det kan bidra till att minska barns ångest och få dem att känna att de är i kontroll. Andningen är nära kopplad till nervsystemet.

Det innebär att djupandning bidrar till att slappna av musklerna och lugna sinnet. Ballongtekniken är ett sätt att lära barn hur man andas rätt för att minska stress i svåra stunder.

Hur ballongtekniken kan lugna ett nervöst barn

Ballongtekniken verkar för att lugna ängsliga barn. Det är en mycket effektiv djupandningsmetod och kan användas med barn som har svårt att kontrollera sina impulser.

Tänk på att det är en lek som ska vara kul för barn, och som lär dem om hur deras lungor fungerar och hur man kontrollerar dem.

Hur det fungerar

Du behöver bara några ballonger. Blås upp en och förklara för dina barn att människor, precis som ballonger, blir väldigt spända när de är nervösa.

Ballongliknelsen är utmärkt för att lära barn hur deras kroppar fungerar. Berätta för dina barn att de kan tänka sig att deras lungor är ballonger. När de är nervösa fyller de upp dem med luft.

“Andning är livets första handling och den sista. Livet är beroende av det. Eftersom vi inte kan leva utan att andas är det tragiskt att tänka på de miljoner och åter miljoner människor som aldrig har lärt sig att behärska konsten att andas rätt.”

-Joseph Pilates-

Det första ditt barn ska göra är att hålla en ouppblåst ballong mot sina läppar. Därefter ska det andas in djupt genom näsan och sedan andas ut i ballongen.

När det andas ut bör barnet försöka blåsa upp ballongen så mycket som möjligt. Upprepa det för fem djupa andetag, utan att ta bort ballongen från munnen.

Om ditt barn känner sig snurrigt bör det dock sluta.

När ballongen är full av luft är det också en bra idé att släppa ut luften långsamt. Det visar dina barn hur de kan kontrollera andningen. De flesta barn tar snabba, grunda andetag när de är nervösa.

För barn som är benägna att få ångest, använd övningen två gånger om dagen för att förbättra deras lungors hälsa. En gång på morgonen och en gång före sänggåendet är perfekt.

Barn slappnar av

Mål

Ballongtekniken möjliggör för barn att:

  • Lära känna sin egna kroppar
  • Lära sig att slappna av under press
  • Kontrollera sina impulser
  • Uppnå ett lugnt sinnestillstånd
  • Behålla kontrollen vid ångesttriggande situationer

Fördelar

Det har flera fördelar för barn som har en tendens att bli ängsliga:

  • Det ökar lungkapaciteten
  • Det tränar diafragmans muskler, utöver lungorna själva
  • Det lindrar dyspné eller känslan av andnöd
  • Felaktig andning är kopplat till störningar i tal, vokalisering och artikulering av ljud
  • Ballongtekniken stärker läpparnas muskler genom att man blåser upp ballonger upprepade gånger

Dessutom har leken en viktig parallell till det verkliga livet. Precis som den överfyllda ballongen, om vi inte släpper ut lite luft, riskerar vi att sprängas.

Om vi ​​låter ångest ta över våra kroppar kommer vi i slutändan inte att kunna klara pressen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.