5 tips för att få ditt barn att sova själv

För att få ditt barn att sova själv är det viktigt att etablera en rutin och undvika att göra undantag, eftersom dessa desorienterar barnet.
5 tips för att få ditt barn att sova själv
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2023

Det kommer en tid i våra barns liv då de måste lära sig att sova själva, utan vår hjälp eller närvaro. Ibland blir det dock komplicerat av olika anledningar. I den här artikeln kommer vi att erbjuda dig en rad tips som hjälper ditt barn att förnöjt sova själv.

Många gånger kan problemet med att ett barn inte vill sova själv uppstå på grund av misstag som gjorts av föräldrarna. Rädsla för att något ska hända  om vi inte är med det, eller helt enkelt för att vi är inkonsekventa i de regler vi sätter angående läggdags. I den här artikeln ger vi dig några tips för att få ditt barn att sova själv.

Tips för att få ditt barn att sova själv

Det finns tillfällen då föräldrar är delvis ansvariga för att deras barn inte vill sova själva. Ibland beror det på att vi är de som har svårt att skiljas från dem på natten, inte hör deras andning och är osäkra på att de mår bra. Därför skjuter vi upp ögonblicket att flytta dem till deras eget sovrum.

Andra gånger kan det bero på att vi är inkonsekventa när det gäller läggdagsregler. Till exempel, när vi låter barnet sova hos en förälder eller vid några specifika tillfällen när de somnar med oss så är vi så trötta att vi inte tar dem till deras rum. Om vi gör detta skapar vi en brist i konsekvenserna och reglerna som fastställts för att de ska sova själva i sitt rum.

Som ett resultat kommer barnet inte att förstå när det ska sova i sin säng och kommer alltid att försöka sova med oss. Vi får inte glömma att för våra barn är att sova med sina föräldrar något som ger dem en känsla av skydd, men det är viktigt att vi lär dem att sova ensamma i sin säng om vi vill få möjlighet till intimitet som par samt goda sömnvanor. Här följer några tips om hur du går tillväga.

Ett litet barn sitter ensamt i sin säng och gråter.
Att få ditt barn att sova själv i sängen så tidigt som möjligt kommer att göra hela processen lättare. Runt 8 månaders ålder, när separationsångest uppstår hos barnet, blir det svårare för dem att vistas i sitt rum.

1. Gör ändringen så snart som möjligt

Om vi lär vårt barn att sova själv i sin egen säng så snart som möjligt, då blir det mycket lättare för dem att anamma vanan. Från 6 månaders ålder, samtidigt som vi introducerar kompletterande matning, så behöver barnen inte längre matas på natten, varmed de i vissa fall tenderar att sova hela natten. Med början runt 8 månader uppstår separationsångesten och då blir det mer komplicerat att skilja de små från vår sida.

2. Inför en avkopplande rutin

Ett barn som är avslappnat vid sänggåendet har lättare att vara ensam i sitt rum. Av den anledningen är det viktigt att etablera en nattlig rutin, som kan inkludera ett varmt bad, middag, sjunga en sång eller läsa en berättelse.

Vi kan också lämna ett gosedjur eller en favoritdocka för dem att hålla i samt känna sig säkrare och skyddade. En sak att tänka på är att det är bäst att vi lämnar deras rum innan de somnar så att de lyckas somna ensamma, utan vår närvaro.

3. Se till att deras rum erbjuder optimala förhållanden

När ett barn vanligtvis sover 8 till 9 timmar utan avbrott, då är det mindre troligt att de vaknar mitt i natten. Av denna anledning är det viktigt att vara uppmärksam på förhållandena i deras rum. Helst ska det vara en behaglig temperatur och inte många ljud, och om de behöver en nattlampa för att få bort sina rädslor kan vi låta en sådan stå på.

En annan viktig fråga är att alltid lägga barnen samtidigt för att skapa en vana hos dem. Det är viktigt att barn har en god sömnhygien.

Föräldrar och barn i samma säng.
Om föräldrar bestämmer sig för att deras barn ska sova själva i egna sängar, då ska det inte finnas några undantag. Annars kommer det inkonsekventa beteendet att förvirra dem.

4. Var konsekvent i ditt beslut att barnet ska sova själv

Om båda föräldrarna har bestämt sig för att deras barn behöver sova ensamma i sina sängar, då måste ni vara bestämda med det. Det är normalt när de är lite äldre att de stiger upp och letar efter er, men det bästa man kan göra är att ta upp dem och ta dem tillbaka till sängen. Ett annat alternativ är att stanna hos dem i deras rum tills de somnar och sedan gå tillbaka till ditt rum.

5. Gör inga undantag

Vi kan och bör inte göra undantag som förvirrar barn. Om vi ibland låter dem sova hos oss och ibland inte gör det, då kommer de att känna sig förvirrade. Till exempel, om barnet vaknar av att det har haft en mardröm kan vi gå till dess rum och trösta det, men det skulle vara ett misstag att ta det till vår säng. Om barnet är sjukt kan vi också göra detsamma.

Att sova måste bli en vana

I den här artikeln har du lärt dig några tips som kan hjälpa ditt barn att sova själv. Om du praktiserar dessa tidigt kan du få det att lära sig en sömnvana som hjälper det att vila och dessutom göra det ensamt i sitt rum.

Vi får inte glömma att vi måste ha tålamod och om barnet kommer och letar efter oss under processen kan vi prata lugnt med det medan vi tar det tillbaka till sin säng. Kom ihåg att det är mycket viktigt att undvika undantag, eftersom dessa förvirrar barnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Estivill, E. (2014). Duérmete, niño (edición actualizada y ampliada): El Método Estivill para enseñar a dormir a los niños. Plaza & Janés.
  • Estivill, E., & Segarra, F. (2000). Insomnio infantil por hábitos incorrectos. Rev Neurol, 30(2), 188-91.
  • Sancho, E. E. (2002, January). Duérmete niño: 12 años de experiencia. Revisión crítica. In Anales de Pediatría (Vol. 56, No. 1, pp. 35-39). Elsevier Doyma.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.