Fördelarna med att sova bredvid ditt barn

Älskar du att sova bredvid dina barn? Visste du att deras självförtroende kan öka under dessa stunder? Lär dig mer i den här artikeln!
Fördelarna med att sova bredvid ditt barn

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2022

Samsovning blir mer och mer populärt, även om det är långt ifrån någon nyhet. Även om ditt barn har en egen säng så går det inte att förneka att det är något alldeles speciellt med att sova bredvid varandra.

Från det ögonblick de föds blir barn sina föräldrars närmaste följeslagare. Dessutom ger de oss en oslagbar sinnesfrid, fyller oss med lycka och får oss att känna det som att vi inte längre saknar någonting. På samma sätt är föräldrarna den bästa tillflykten för barn från de första ögonblicken av livet, eftersom de ger dem trygghet, invaggar förtroende och övertygar de små om att inget dåligt kommer att hända dem.

På grund av detta sover gärna barnen med sina föräldrar under barndomen, eftersom känslan av närhet hindrar de små från att känna sig rädda. Dessutom garanterar föräldrarna säkerhet och omvårdnad under tiden som barnen sover.

Dessutom erbjuder samsovning den bästa omsorgen för barnens grundläggande behov. Till exempel amning på begäran.

En kvinna som sover i sängen med sitt barn.

Det förespråkas dock av många att när ett barn växer upp så är det viktigt att ta dem ur föräldrarnas säng. Många hävdar att långvarig samsovning står i vägen för utvecklingen av autonomin.

Men detta är faktiskt inte sant. Hos de som vill fortsätta så är det fördelaktigt att sova bredvid sina barn i alla åldrar. Av denna anledning kommer vi nedan att förklara var och en av dess fördelar.

Fördelarna med att sova bredvid ditt barn

Barn växer upp, men de behöver sina föräldrar hela tiden eftersom motgångar och rädslor kan dyka upp när som helst i livet.

Därför är det ett bra initiativ att låta ditt barn krypa ner i sängen för att kunna erbjuda dem den tillflykt de behöver. Detta beror på att denna enkla handling kommunicerar till dem att de har sina föräldrars förståelse och ovillkorliga stöd. Dessutom är det ett effektivt sätt att få barn att förstå att de kan vända sig till dig när som helst. Du kommer alltid att vara villig att lyssna på dem och hjälpa dem att lösa deras tvivel.

Detta skyddar också småttingarnas känslomässiga hälsa, eftersom det ger dem lycka och låter dem släppa spänningarna som plågar dem. Dessutom stärks deras självkänsla eftersom de då känner att de alltid kommer att ha någon som älskar dem villkorslöst.

En mor och dotter sover tillsammans i en hängmatta.

Av alla dessa skäl ökar att sova bredvid ditt barn det känslomässiga band som ni delar eftersom det har gjorts klart att samspelet mellan er alltid kommer att finnas. Och att trots barnets tilltagande ålder så kan ni dela ett stort antal speciella stunder.

Slutligen är det så här som tryggheten hos barn ökar, eftersom du skickar dem meddelandet att de aldrig kommer att vara ensamma. Likaså lär de sig att familjebandet inte upphör med tiden.

En speciell koppling

En mamma, pappa och son som sover i samma säng.

Föräldrar drar också nytta av dessa stunder av kärlek och skydd. Detta beror på att de känner sig försäkrade om att deras barn mår bra och att de känner sig trygga i att de uppfyller rollen som guide deras barn så desperat behöver.

Dessutom tar inte dessa stunder bort barnens frihet. Faktum är att det som har gjorts klart för dem är att de kommer att ha en hjälpande hand för att stötta deras motivation och livsmål när de behöver det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ministerio de Educación de Colombia. La salud emocional en la educación inicial [Internet]. Colombia: Ministerio de Educación; 2019. [citado 03 de enero 2022]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.