När barn är rädda för att vara ensamma

Det är vanligt för barn att uppleva flera typer av rädslor. En av de vanligaste bland barn är rädslan för att vara ensam, i olika sammanhang. Men känslan försvinner vanligtvis efter några år när de mognar.
När barn är rädda för att vara ensamma

Senaste uppdateringen: 24 april, 2020

Barn kan känna intensiva känslor från en mycket ung ålder och dessa känslor stannar med oss ​​för resten av livet. De ger oss de färdigheter vi behöver för att lösa problem som uppstår på vägen. Idag kommer vi att fokusera på när barn är rädda för att vara ensamma.

Rädslor hjälper oss att undvika fara – vare sig faran är verklig eller imaginär – och agera med försiktighet.

”Många barn är rädda för att vara ensamma. De gillar att ha sina föräldrar vid sin sida och veta att de har deras uppmärksamhet.”

När blir barn rädda för att vara ensamma?

Alla människor föds med instinktiva rädslor som, även om de kan verka jobbiga till en början, är nödvändiga för överlevnad.

Genom rädsla kan vi undvika riskfyllda situationer som sätter våra liv på spel. En individs fruktan och rädsla varierar beroende på ålder och personlighetstyp. Vissa barn är benägna att vara mer rädda än andra.

Normalt utvecklas rädslan för att vara ensam hos barn mellan 2 och 4 års ålder. Den uppstår samtidigt som många andra rädslor, t.ex. för djur, masker, dräkter, mörkret, etc.

Denna rädsla, som är så vanlig bland små barn, har emellertid visat sig försvinna gradvis allteftersom tiden går. Barn vill känna sig äldre och ett sätt de kan göra det på är genom att göra saker på egen hand.

rädda för att vara ensamma: rädd pojke i säng

Hur man hjälper barn som är rädda för att vara ensamma

När rädslan för att vara ensam tar över hos ett barn är det viktigt att hjälpa honom eller henne att lära sig att uppskatta ensamma stunder. Med andra ord, ge gradvis ditt barn möjligheter att tillbringa korta stunder ensam. Stunderna bör inte vara särskilt långa, annars kan du göra ditt barns rädsla värre.

Nedan finns en lista med förslag över saker som kan hjälpa dina barn att komma över sin rädsla för att vara ensamma:

  • Ge dem tid att leka ensamma i sina rum utan din ständiga närvaro.
  • Låt dina barn utföra uppgifter på egen hand. Detta kan vara något enkelt som att köpa något i mataffären eller gå in i skolan på egen hand. Det viktigaste är att du låter dem veta att de har ditt stöd.
  • Förbered dina barn på nya upplevelser. Till exempel kan du läsa en saga eller berättelse.
  • Prata med dina barn om deras oro och låt dem prata om sina rädslor.
  • Lär dina barn att känna igen sina känslor och hjälp dem att kontrollera dem på ett hälsosamt sätt.
  • Tvinga inte dina barn att möta sin rädsla på egen hand. Det kan leda till en ökad ångest och oro.
  • Förminska inte vad dina barn känner och upplever. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan hindra dina barn från att känna vissa känslor. Alla människor har rätt att uttrycka sina känslor, inklusive rädsla.
    rädda för att vara ensamma: ensam flicka håller sig för ansiktet

Hur reagerar barn som är rädda?

När spädbarn är rädda blir de ofta skrämda och gråter. Senare försöker de, förutom att gråta, undvika orsaken till sin rädsla till varje pris. De söker dessutom en vuxens sällskap för att skydda dem.

Ibland upplever små barn helt enkelt någon form av förändring i sitt vanliga beteende. Till exempel kan de uppvisa aggression eller bli utåtagerande. Vissa barn kissar i sängen eller återupptar beteenden från när de var yngre, som att suga på tummen, när de är rädda.

Ett barns rädsla behöver inte nödvändigtvis vara en anledning till oro från föräldrarnas sida. Men om något av följande gäller ditt barn bör du överväga att söka hjälp:

  • Intensiv och ihållande rädsla
  • Ditt barns rädsla hindrar honom eller henne i hans eller hennes utveckling
  • Ditt barns rädsla påverkar hans eller hennes dagliga liv, skolgång, familj osv.
  • Du och ditt barn har svårt att komma fram till hur ni ska hantera situationen

Det kan vara svåra för barn att övervinna en rädsla för att vara ensam. Men när de förstår att de behöver lösa saker på egen hand kommer de inse att de kan klara av det. Vuxnas stöd och vägledning är därför väldigt viktiga.

Men om någon annan alltid gör allt för dem kommer de alltid att förvänta sig att andra ska lösa deras problem åt dem.

Barns rädsla kan faktiskt förvandlas till en berikande upplevelse för dem med tiden. När deras rädsla gradvis försvinner ersätts den med en känsla av styrka och kunskap, och det ger dem resurserna de behöver för att möta alla situationer som de kan stöta på.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.