Kvävning hos barn - hur ska man agera?

Kvävning hos barn - hur ska man agera?

Senaste uppdateringen: 16 september, 2019

Det bästa sättet att hantera kvävning hos barn är att känna till de vanligt förekommande orsakerna, och även riktlinjerna för att förebygga det och vad du bör göra om det händer.

Kvävning är inte bara en risk för bebisar. Barn har en tendens att vilja stoppa saker i munnen, även långt efter att de har slutat amma. Det här utgör ett riskmoment för kvävning.

Om ditt barn stoppar en spelkula i näsan eller sväljer ett mynt måste du förstå att det här är en del av en normal fas av lärande och att förstå omvärlden, men det är viktigt att du försäkrar dig om att han eller hon förstår faran med att stoppa vissa saker i munnen eller näsan.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på kvävning från att ett barn sätter i halsen. Det finns också andra orsaker till kvävning, till exempel:

  • Inflammation i musklerna i luftstrupen (på grund av allergier)
  • Att av misstag ha fått i sig kemiska substanser
  • Uppstötningar eller kräkning under medvetslöshet
  • Insektsbett

Baserat på orsaken till varje enskilt fall måste du göra olika saker för att försäkra dig om att ditt barns syretillförsel fungerar.

Vanliga orsaker till kvävning hos barn

Att sätta i halsen innebär att luftstrupen täpps till av något fast eller formbart föremål (leksaker, ballonger, papper, mynt, tuggummi, smågodis eller annan mat) så att luftflödet helt eller delvis stoppas.

När ett barn har satt i halsen så att luftflödet har upphört helt har man maximalt 4 minuter på sig att avlägsna föremålet innan barnet sannolikt dör av kvävning.

Ett barn får ryggdunkar.

Hur man förebygger kvävning hos barn

Under tiden som barn lär sig att äta fast föda måste man vara extra uppmärksam för att undvika kvävning. Lär dem att inte dricka mer än vad de kan svälja. Då förstår de (till exempel när de dricker juice) hur långt de kan gå, och att det är viktigt att äta och dricka lite i taget.

Bebisar och barn under ett års ålder skyndar sig ofta att dricka. Det här gör ofta att de sätter i halsen.

Under de första åren i livet måste man observera sitt barn för att ta reda på vilken typ av mat som behöver ätas under övervakning.

Barn mellan 3 och 5 år lider störst risk att kvävas av små leksaker. Det kan till exempel vara att de har försökt äta mynt eller andra små saker.

Därför måste man övervaka dem när de leker. Detta gäller särskilt om ditt barn brukar försöka äta sina leksaker eller om leksakerna är så små att de kan svälja dem.

Kvävning kan också uppstå helt av misstag, som när de sätter mat eller mediciner i halsen. Det händer om de inte helt har lärt sig hur man äter (att tugga och svälja mat).

En kvinna utför Heimlichmanövern på ett barn.

Hur man bör agera vid kvävning hos barn

Behåll lugnet

I en sådan här situation är det viktigt att behålla lugnet så att du kan vidta rätt åtgärder och inte slösar tid.

Att få panik kan också få ditt barn att drabbas av panik. Det ökar då barnets behov av syre och minskar tiden du har för att agera.

Ge barnet kraftiga dunkar i ryggen

Det är en väldigt snabb lösning för att hjälpa ett barn som har satt i halsen.

Ta bort föremålet med fingrarna

Om föremålet är synligt i barnets mun, försök använda fingrarna eller en pincett (om du kan hämta en snabbt) för att ta ut det som hindrar andningen.

Heimlichmanövern

Vid allvarliga fall av kvävning är det Heimlichmanövern du måste använda. Håll om barnet bakifrån och knyt dina händer mellan barnets bröstben och navel. Pressa händerna inåt-uppåt mot barnets mage fem gånger. Tanken bakom den här tekniken är att använda trycket ifrån magen som en pump. Det plötsliga trycket pressar då luft mot barnets luftstrupe, som gör att föremålet pressas uppåt och inte längre blockerar luftflödet. Upprepa processen om föremålet inte kommer upp.

Medvetslöshet

Ser man att barnet är medvetslöst rekommenderas Heimlichmanövern enligt ovan, omedelbart.

Lyckas du få ut föremålet som hindrade andningen, men barnet är medvetslöst, lyssna på barnets näsa och mun för att kontrollera om barnet andas.

Om barnet inte andas måste man påbörja mun-mot-mun-metoden och bröstkompressioner för att försöka återuppliva barnet.

När du har gett första hjälpen, ring genast en ambulans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • DeGeorge KC, Neltner CE, Neltner BT. Prevention of Unintentional Childhood Injury. Am Fam Physician. 2020 Oct 1;102(7):411-417.
  • Hitosugi T, Tsukamoto M, Hirokawa J, Yokoyama T. In dental office, supine abdominal thrust is recommended as an effective relief for asphyxia due to aspiration. Am J Emerg Med. 2018 Jul;36(7):1301.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.