Vad man kan göra för rastlösa barn

Klarar ditt barn knappt att sitta stilla och fokusera ens en liten stund? I den här artikeln kommer vi att ge tips på hur man kan hjälpa rastlösa barn att få tillgång till sin potential.
Vad man kan göra för rastlösa barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 28 maj, 2019

Många föräldrar undrar om de har rastlösa barn. Idag finns det en tendens att ge barn en diagnos så fort de rör sig lite mer än “normalt”.

Men vissa människor säger att man snarare ska oroa sig när man ser ett barn som är tyst och stilla. Aktivitet är inte bara naturligt för barn, utan också hälsosamt.

Nedan pratar vi mer om det här temat.

Rastlösa barn är inte detsamma som hyperaktiva barn

Du kanske någon gång har undrat om ditt barn är rastlöst. Men först måste du skilja mellan ett hyperaktivt, aktivt eller kanske rentav busigt barn.

Lyckligtvis har vi idag detaljerad och korrekt information när det kommer till uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet, som på engelska förkortas ADHD.

Men i och med de senaste årens ökning när det kommer till den här diagnosen så har Världshälsoorganisationen WHO arbetat med att definiera några beteenden som kan indikera att ett barn lider av just den här funktionsnedsättningen:

  • Svårighet med att hålla uppmärksamheten på en uppgift som inte ger en omedelbar belöning eller som inte ger en hög nivå av stimulans.
  • Bristande uppmärksamhet på detaljer och oförmåga att upprätthålla en mental ansträngning.
  • Blir lätt distraherad och lyssnar inte när man pratar direkt med personen.
  • Är glömsk och tappar ofta bort saker.
  • Har svårt att planera.

Brist på uppmärksamhet blir inte alltid uppenbar när individen engagerar sig i uppgifter som ger intensiv stimulans och frekventa belöningar.

-WHO-

  • För mycket motorisk aktivitet och svårighet att sitta stilla.
  • Impulsivitet. Personen tänker inte på konsekvenserna av sina handlingar eller åsikter.
  • Har svårigheter att vänta på sin tur i konversationer, spel eller andra aktiviteter.
Ett rastlöst barn.

Jag har rastlösa barn – vad ska jag göra?

Barn har mycket energi, och det är helt okej. Men ibland vet vi inte hur vi ska hjälpa dem att kanalisera sin energi på ett bra sätt. De behöver få utlopp för det här, de behöver förståelse, och de behöver gränser.

Vissa barn har en typ av överskottsenergi, som inte faller under definitionen på hyperaktivitet. I de här fallen så finns det vissa saker man bör tänka på.

Kommunicera flitigt

Rastlösa barn behöver verkligen veta vad som ska hända härnäst. Generellt så känner alla barn i någon mån oro över att inte veta vad som ska hända. Därför är det bra för dem att ha fasta rutiner.

Aktiva barn kräver att du pratar med dem om deras dagliga liv, och upprepar för dem på ett vänligt sätt, alla de steg som de ska följa.

Tydliga gränser för rastlösa barn

När barn inte har tydliga gränser så känner de sig vilsna. Det gör att de känner sig nervösa och osäkra. Därför måste reglerna vara tydliga och konsekventa. Du kan inte hela tiden ändra reglerna eller tveka inför att be barnen att följa dem.

Du är dina barns viktigaste stöd

Barnen behöver ha dig nära och kunna lita på dig, för att kunna ta steg mot oberoende utan att förlora din kärlek.

Det är normalt om du känner att du inte vill stanna hos dem när de somnar, eller om du känner att du inte har tid att hålla om dem tills de blir lugna – men det är väldigt viktigt.

En anpassad miljö

Barn älskar att hjälpa till. Deras energi kan hjälpa dem att vara med i hushållsarbetet, beroende på deras åldrar.

Skaffa en stegpall till köket så att de kan hjälpa dig vispa ägg eller fixa mellanmål. Se också till så att de har tillgång till sina leksaker och böcker så att de kan utveckla sin självständighet.

Var förutseende

Ingen känner dina barn bättre än du, så var uppmärksam på deras varningssignaler. Till exempel, om du vet att socker stimulerar dem lite för mycket – undvik att ge dem godsaker med mycket av detta.

Å andra sidan, om du vet att dina barn kommer att känna sig exalterade efter ett kalas, ta dig lite tid efteråt för att ge dem ett varmt bad och en massage för att lugna dem.

En flicka får håret tvättat.

Rastlösa barn behöver aktiveras

Dina barn behöver få utlopp för den där överskottsenergin. Därför är det bra att ta med dem och låta dem vara utomhus så mycket som möjligt. Låt dem till exempel springa, klättra, hoppa och njuta av den friska luften. Idrottsaktiviteter kan vara till stor hjälp när det kommer till att kanalisera deras energi.

Rastlösa barn mår också bra av att få sitta ner en stund och utföra någon aktivitet som kräver deras uppmärksamhet och som utvecklar deras finmotorik. De kan till exempel lägga pussel, leka med modellera, byggleksaker, fingerfärg eller liknande.

Slutligen – utöva någon form av avslappningsteknik med dem. Barn är ofta med på det om du är bra på att förklara hur det går till. När de börjar märka hur bra de känner sig när de gör det så kommer de att börja be om att få göra det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.