Vad du kan göra om ditt barn slåss i skolan

Om ditt barn slåss i skolan och du inte vet hur du ska kontrollera beteendet eller varför det händer, ta en titt på några av våra rekommendationer och råd.
Vad du kan göra om ditt barn slåss i skolan

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2019

När ett barn slåss i skolan kan det vara en känslomässig chock för föräldrarna. Det kan även göra det jobbigt för lärare och klasskamrater.

Det försätter inte bara klasskamraternas fysiska och psykiska hälsa i fara, utan också ditt barns framtida personlighet och sociala kompetens.

Du kanske känner att det är ditt fel; att du inte har uppfostrat ditt barn ordentligt. Det kan dessutom kännas nästintill omöjligt att själv göra något åt, då det händer när du inte är i närheten.

Om ett barn slåss i skolan har det ofta att göra med att barnet är väldigt impulsivt, eller att saker inte går bra hemma eller i skolan. Det kan dock också hända om ett barn försöker härma någon eller försöker få uppmärksamhet.

Om ett barn ser upprepad aggression och interaktioner med skrik och förolämpningar från sina föräldrar och i sin omgivning när han eller hon växer upp kommer barnet att följa samma beteendemönster själv.

Detsamma gäller om barnet ser en nära familjemedlem behandla andra människor illa och uppföra sig våldsamt och aggressivt.

nedstämd flicka i skolan

Vad kan hända om mitt barn slåss i skolan?

Det första som kan hända om ditt barn slåss i skolan är att han eller hon kan attackeras av andra barn. Ditt barn driver dem över gränsen för vad de kan tolerera, och då kan de välja att ta itu med problemet på egen hand.

Å andra sidan kan även skolan vidta drastiska åtgärder, kanske så pass allvarliga som avstängning.

Ditt barns kamrater kan vända honom ryggen. Det kan göra honom ensam och isolerad, eller så väljer han att söka sig till fel människor.

I de sorgligaste fallen, och det som föräldrar är mest rädda för, växer sig beteendet så illa att barnet blir omhändertaget av socialtjänsten.

1. Kommunicera med ditt barn

Prata med ditt barn ärligt och öppet om vad som hände. Fråga hur du kan hjälpa till att lösa problemet. Det är alltid viktigt att hålla en öppen kommunikation med ditt barn så att du vet vad hennes bekymmer, problem, mål och drömmar är.

Om det ännu är i ett tidigt skede och barnet fortfarande är ungt kan en barnpsykolog hjälpa till med att modifiera ditt barns beteende.

2. Ta hjälp av en terapeut

Om beteendet redan har blivit ett märkbart och etablerat mönster kan en specialist hjälpa till med de djupare aspekterna av situationen.

Ibland känner barn sig mer bekväma att prata med en främling än med sina föräldrar. Det kan vara ett bra sätt att komma fram till en lösning snabbare.

3. Lär ditt barn att våld inte löser några problem

Lär inte dina barn att ge igen med samma mynt om de attackeras. Kom ihåg att “våld föder våld.” Försök utveckla ditt barns förmåga att prata om saker och hantera stressiga situationer på bästa sätt.

man skäller på barn

4. Var en bra förebild

Visa alltid tolerans när du går någonstans med dina barn. Det är viktigt att vara en bra förebild för hur man agerar i jobbiga situationer, oavsett om det är i trafiken eller i en kö i mataffären.

Om du reagerar våldsamt och aggressivt så att dina barn ser det lär de sig att det är en acceptabel försvarsmekanism. De kommer då senare använda sig av samma beteende för att lösa sina egna problem.

5. Kultivera ett hälsosamt liv baserat på respekt

Kultivera slutligen ett hälsosamt familjeliv. Ge dina barn de belöningar de förtjänar utan att skämma bort dem och försök att inte fokusera för mycket på materiella saker. Odla kärlek i din familj och respektera dina barns integritet så att du inte invaderar deras privatliv.

Det är viktigt att vara medveten om vad dina barn ser på TV och vilka videospel de spelar. Studier har visat att våldsamma videospel kan göra barn mer aggressiva.

Dessutom kan du uppmuntra dem att prova en sport eller aktivitet som hjälper dem att bränna lite av överskottsenergin och göra sig av med stress. Kampsport kan till exempel vara ett bra och disciplinerande alternativ.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.