Spädbarns olika temperament och deras egenskaper
Spädbarns temperament har studerats mycket av teoretiker inom klinisk psykologi och utvecklingspsykologi. Bland dessa teoretiker utmärker sig särskilt Thomas och Chess. Genom sin forskning lyckades detta team av amerikanska psykologer klassificera de olika typerna av temperament hos spädbarn och deras egenskaper. Idag är deras forskning en utmärkt referenspunkt för att förstå beteenden under tidig barndom.
Definition av spädbarns temperament
Termen ”temperament” har många olika betydelser, men de flesta forskare är överens om följande definition:
“En persons temperament hänvisar till distinkta känslor och beteenden som har sitt ursprung i barnets biologi och dyker upp tidigt i utvecklingen.”
I själva verket är en persons temperament inte inlärda beteenden. Istället bygger de på egenskaper som finns från att man föds. Därför har temperament en genetisk komponent. Ens personlighet är därför resultatet av samspelet mellan temperament och miljö.
Enligt dessa forskare hjälper egenskaperna som är relaterade till temperament oss att förstå barns komplexa psykologi. Om föräldrar och lärare är medvetna om dessa egenskaper kan de därför bättre förstå barns reaktioner och hjälpa dem i deras utbildning och välbefinnande.Nedan tittar vi på de egenskaper eller karaktärsdrag som definierar spädbarns temperament och vilka olika typer som finns. Och vi kommer att göra det baserat på forskning från barnpsykiatrikerna Thomas och Chess.
Spädbarns temperament – egenskaper
Thomas och Chess genomförde sin forskning genom att observera egenskaperna hos 141 barn i 85 olika familjer. Baserat på sina iakttagelser identifierade de nio egenskaper eller karaktärsdrag. Dessa egenskaper finns redan vid födseln.
Låt oss titta på var och en av dem:
- Aktivitetsnivå. Det här har att göra med ett barns motoriska aktivitet. Med andra ord, hur ofta ett barn rör sig i dagliga interaktioner med föräldrar, medan det sover och är vaket.
- Biologisk rytm. Detta drag indikerar regelbundenheten hos biologiska funktioner. Det tar hänsyn till bland annat när barnet äter, sover, uträttar sina behov, etc.
- Närmande och tillbakadragande. Detta avgör ett barns villighet att ta sig an olika situationer, platser, människor och nya saker. Med andra ord visar det hur ett barn svarar på nya stimuli eller människor.
- Anpassningsförmåga. Det här förmågan att anpassa sig till de stimuli som nämnts i föregående punkt. Med andra ord beskriver den hur barn hanterar förändringar och övergångar.
- Intensitet. Denna egenskap hänvisar till hur uttrycksfulla barn är och intensiteten i deras svar på känslor som lycka, sorg, ilska etc.
Fler egenskaper
- Sensorisk tröskel. Detta är känsligheten som barn uppvisar mot fysiska stimuli som buller, temperatur, ljus, etc. För att bestämma ett barns sensoriska tröskel observerar man den stimuleringsnivå som behövs för att få fram en respons från barnet.
- Humör. Detta är mängden positiva eller negativa svar som ett barn uppvisar. En positiv inställning speglar glada och expansiva barn, medan en negativ inställning speglar barn som är allvarliga och lättirriterade.
- Distraherbarhet. Detta är koncentrationen som ett barn kan uppbringa inför yttre stimuli när det försöker utföra en uppgift. På samma sätt har distraherbarhet att göra med hur dessa yttre stimuli stör barnets beteende.
- Uthållighet/fokus. Detta är ett barns förmåga att fortsätta med en aktivitet när det är svårt eller när hinder uppstår.
Spädbarns olika temperament
Enligt Thomas och Chess bildar kombinationen av dessa nio beteendemönster tre olika temperament:
- Lätta barn
- Försiktiga och svåruppvärmda barn
- Svåra barn
Låt oss ta en närmare titt.
Svåra barn (10%)
Barn som faller i denna kategori är oregelbundna när det gäller mat- och sömnmönster. Samtidigt är de väldigt aktiva och har svårt att anpassa sig. Därför har en tendens att avvisa och dra sig undan från nya eller konstiga situationer.
De är ofta irriterade och aggressiva, har lite emotionell självreglering och har en negativ inställning. De svarar dessutom ofta intensivt på yttre stimuli.
Lätta barn (40%)
Barn som faller inom denna kategori har en högt utvecklad biologisk rytm. Dessutom visar de intresse för nya upplevelser och situationer och har förmågan att anpassa sig väl till förändringar. Deras svar på känslor är av låg till måttlig intensitet, och de har en positiv disposition och är glada och tillgivna.
Försiktiga och svåruppvärmda barn (10%)
Dessa barn är inte särskilt aktiva och inte heller särskilt tillgängliga. Med andra ord är de blyga och rädda och deras första reaktion på det okända är att dra sig undan. Men med tiden kan de anpassa sig till förändringar. Precis som svåra barn har de ett negativt humör och reagerar med låg till måttlig intensitet på yttre stimuli.
Deras tvekan, blyghet och otillgänglighet gör att de kan ha svårt att engagera sig i sociala relationer.
Vad du bör tänka på när det gäller ditt barns temperament
Thomas och Chess föreslår olika föräldrastrategier beroende på varje enskilt barns temperament. I den meningen behöver barn med ett svårt temperament mer restriktiv kontroll och mindre negativa svar från föräldrarna. Samtidigt behöver barn som är försiktigare och långsamma att reagera uppmuntras att utforska nya situationer, och rädda barn mår bäst av mild och måttfull disciplin.
Därför är det viktigt att vi som föräldrar och lärare måste förstå de olika typerna av temperament. Det hjälper oss att bättre förstå våra barns reaktioner och gör det lättare för oss att hjälpa våra barn i deras utveckling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chess, S., & Thomas, A. (2013). Temperament: Theory and practice. Routledge.
- Chess, S., & Thomas, A. (1987). Origins and evolution of behavior disorders: From infancy to early adult life. Harvard University Press.
- Temperamento: Síntesis. En: Tremblay RE, Boivin M, Peters RDeV, eds. Rothbart MK, ed. tema. Enciclopedia sobre el Desarrollo de la Primera Infancia. http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/dossiers-complets/es/temperamento.pdf