Ska jag låta mitt barn leka med maten?

Du kanske får ångest varje gång du ser ditt barn leka med maten. Du behöver dock inte oroa dig. Att han eller hon leker med maten är någonting positivt. Du kommer att inse fördelarna i följande artikel.
Ska jag låta mitt barn leka med maten?

Senaste uppdateringen: 03 april, 2019

Barn blir ofta tillsagda att inte leka med maten. Eller, rättare sagt, det är något som föräldrarna världen över säger till sina barn. Detta beror på att barn har en naturlig tendens att leka med maten framför sig.

Även om de flesta föräldrar bannar sina barn för att de leker med maten hävdar specialister att det faktiskt är en god vana!

Denna vana kan faktiskt vara det bästa sättet att utveckla goda matvanor från tidig ålder.

5 fördelar med att låta barnen leka med maten

Även om det är svårt att tro så finns det många fördelar med att låta barnen leka med maten. Notera följande:

1. Att leka med maten stimulerar sinnena

I dagens moderna och digitala värld utgör mat en perfekt möjlighet att stimulera dina barns sinnen.

Du kan pröva alla sorters övningar. Exempelvis kan du modellera mat som stimulerar ditt barns känsel. Du kan även sätta ögonbindel på barnet och låta hen gissa sig till vad för mat det är bara genom lukten.

Stimulera smaksinnet genom att lägga till en ny ingrediens i maten och se om ditt barn kan känna igen skillnaden. Detta är bara några idéer. Var kreativ!

flicka äter pommes

2. Det får dina barn att äta mer varierad mat

Ibland har barn svårt att äta vissa sorters mat och genom att leka med maten så överbrygger de rädslan som hindrar dem från att smaka och njuta av vissa maträtter.

Exempelvis så tycker många barn att det är motbjudande att äta grönsaker och sallad. Hur ska du hjälpa ditt barn att få i sig behovet av näring?

Dela upp alla grönsakerna som du tänkt dig ha i salladen. Låt ditt barn använda fantasin när hen sätter ihop sin sallad, ett blad här, ett knippe där och så vidare…

Naturligtvis är målet med övningen att hen ska äta upp det hen har skapat. Även om hen inte är riktigt säker så är försöket ett steg i rätt riktning.

Denna lek kan vara det bästa sättet att utveckla goda matvanor från tidig ålder.

3. Det får dina barn intresserade av matlagning

Utan minsta tvekan så kan barnet, genom att leka med maten, bli bekant med alla sorters mat och detta kan så småningom leda till ett intresse i matlagning.

Faktum är att ditt barn visar ett intresse till mat som så småningom kan leda till kunskap inom matlagning. Med den kunskapen förstår ditt barn de grundläggande principerna i hur man lagar vissa maträtter.

4. Att leka med maten stimulerar ditt barns kognitiva utveckling

I motsats till vad vissa föräldrar tror stimuleras den intellektuella utvecklingen när barn leker med maten. Faktum är att barn som bearbetar maten med händerna blir bättre i att utforska och undersöka saker. De lär sig också att tala tidigare än andra barn.

I och med detta vill vi råda er att uppmuntra barnen att utforska maten vid middagsbordet. Viss mat, såsom puréer, juicer och soppor stimulerar barnens utveckling av hjärnan.

bebis äter

5. Det tillåter barnen att använda färger och konsistenser för konstnärligt skapande

Kom ihåg att många av färgerna och konsistensen i maten tillåter ditt barn att uttrycka sin konstnärlighet.

Exempelvis kan du be ditt barn att skapa en regnbåge med olika sorters färgade grönsaker. Du kan också experimentera med konsistensen av både mjuka och hårda matvaror.

Du kan också exempelvis förbereda en pizzadeg och be ditt barn trycka ner händerna och skapa olika former och bokstäver.

Så nu när du vet om fördelarna med att låta barnen leka med maten, låt dem leka!

Motstå behovet av att avbryta denna värdefulla aktivitet. Låt dem istället uppleva och upptäcka olika maträtter genom att använda sina fem sinnen.

Kom ihåg: oroa dig inte och bli inte arg om ditt barn leker med maten. Det är fullständigt normalt att barn undersöker maten innan de smakar. Utan minsta tvekan är detta ett första steg till att pröva något nytt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.