6 tips för att tala med ett argt barn

Det är väldigt vanligt att barn blir arga när de inte får vad de vill eller när de måste acceptera ett "nej". I så fall är det viktigaste att du använder några tips för att förhindra deras raseriutbrott.
6 tips för att tala med ett argt barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2019

Ilska är en typisk reaktion hos alla människor när de misslyckas med att uppnå ett mål. När det gäller barn är dessa episoder av ilska ständiga och kan bero på alla sorters situationer. Därför kommer vi att ge dig nyckeln till att tala med ett argt barn.

Som mor kan du lida när du ser att ditt barn är argt. Men det är viktigt att veta att det är en normal reaktion som du behöver lära dig av. Du måste upptäcka källan till konflikten så att det kan bli en läxa nästa gång ditt barn blir upprört över någonting.

6 tips som hjälper dig att tala med ett argt barn på rätt sätt

Här är några tips som kan hjälpa dig att tala med ett argt barn. I dessa fall rekommenderar vi att vara lugn och ha tålamod. Du kommer säkert att nå fram till dem!

1. Förlora aldrig ditt lugn

Det första steget till att tala med ett argt barn är att du inte tappar humöret. I dessa fall är det bäst att du sitter bredvid dem och väntar på att ilskan försvinner helt.

Ifall ditt barn börjar sparka och skrika kan de också bli aggressiva för att det de vill. Om du också är frustrerad borde du ta din tid för att återta kontroll och sedan komma tillbaka. Om du håller dig lugn kommer du att få ditt barn att lugna sig ner.

2. Hjälp ditt barn att koppla av

Om du kan hjälpa ditt barn att inse att de måste lära sig att lugna sig de att ha färre raseriutbrott. Att få kroppen att slappna av är ju ett väldigt användbart verktyg till att övervinna fysiska svårigheter såsom stress, kronisk otålighet eller raseriutbrott.

Du kan visa ditt barn några enkla tips som kommer att hjälpa dem att kontrollera sin ilska. Det finns grundläggande tekniker för avkoppling, andning, koncentration eller sätt att slappna av. Med hjälp av dessa metoder kommer du att komma över de negativa känslorna.

flicka får raseriutbrott

3. Försök att förhindra ilska

Vi rekommenderar att du tar hänsyn till situationer som gör ditt barn frustrerat och att du planerar eventuella följder. Om ditt barn exempelvis faller i gråt när han är törstig bör du alltid ta en vattenflaska med dig för att släcka deras törst.

Om du tvärtom tycker att det är en nyck bör du försöka distrahera honom. Du kan byta plats, ge honom en leksak eller göra någonting som de inte förväntar sig för att få dem att glömma vad de ville.

“Ett barn kan lära en vuxen tre saker: att vara lycklig utan anledning, att alltid vara upptagen med någonting och att veta hur man begär med all sin styrka vad man vill.”

-Paulo Coelho-

4. Använd rätt ton mot ett argt barn

Ett barn som inte får en tydlig information kommer att ha det svårt att faktiskt lyssna på vad som är sagt. Eftersom barn intresserar sig för allt som sker runt dem blir de snabbt distraherade. Därav behovet att ofta upprepa saker flera gånger innan de tar hänsyn till dem.

Om du använder rätt ton när du talar kan det vara effektivt endast när barnet vet sina gränser. Om detta inte är fallet är det viktigt att du lär dig att bli hårdare. Annars riskerar du att förlora kontroll och auktoritet.

5. Lär barnen att uttrycka sin frustration med ord

När barn är upprörda så slår eller kastar de föremål ibland. I så fall måste vi göra det klart för dem att vi inte kommer att tolerera våld. Om de är envetna får vi dem förstå att deras agerande kommer att få konsekvenser.

Om barn vet att de kan få vad de vill genom aggressivitet så fortsätter de att bete sig på detta sätt regelbundet. Därför är det nödvändigt att du lär barnet att uttrycka sin frustration med ord.

frustration

6. Ge inte med dig när du hanterar ett argt barn

Det sista tipset för att tala med ett argt barn är att du inte ger med dig. Oavsett hur länge ilskan varar är det viktigaste att du inte accepterar hans irrationella önskningar eller att du försöker förhandla med barnet när de skriker. Detta gäller även om du är på en offentlig plats och du vill stoppa hans gråt till varje pris.

Om du ger upp kommer du att lära dem att detta är rätt sätt att få vad de vill. Det gör också att barnet känner att han eller hon har kontroll.

Kort sagt måste du komma ihåg att det ovan nämnda rådet är avsett för att lugna ner barn när de är upprörda på ett proaktivt och positivt sätt utan att behöva tillämpa någon form av straff. Med hjälp av dem kan du äntligen avsluta deras raseriutbrott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.