6 tips för att förebygga lathet hos barn

Följande tips hjälper dig att lösa ett problem som alla föräldrar har med sina barn: Lathet
6 tips för att förebygga lathet hos barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2018

Lathet och barn som är uttråkade, är något som bekymrar många föräldrar, med all rätt. Denna fråga har mycket att göra med hur vi uppfostrar våra barn.

Som föräldrar är det vårt ansvar att vägleda, motivera och sätta gränser. För att bekämpa lathet måste vi visa våra barn vikten av hårt arbete och att anstränga sig för att uppnå deras målsättningar.

Att göra saker så lätta som möjligt för ditt barn, bör inte vara ditt mål. Tvärtom kommer det bara att bidra till barnets lathet.

Medan du kanske tror att det här är ett tillfälligt problem, kan vi inte förneka att brist på motivation hos barn är en bidragande orsak till att mycket går fel.

Detta kan ses som en normal inställning hos barn så länge det finns öppen dialog mellan förälder och barn. Denna dialog bör vara helt utan fördömande och överdriven oro.

Om du tillåter dina barn att använda elektronik och teknologi hela tiden, blir de vana vid omedelbar tillfredsställelse med liten ansträngning. Detta skapar ett problem.

Alla skärmar är till för att vi försöker underhålla våra barn för mycket och därmed bidrar vi till deras lättja och lathet.

Möjliga konsekvenser

Lathet hos barn kan få allvarliga konsekvenser, såsom följande:

  • Förseningar i lärandet.
  • Förlust av vanan att arbeta.
  • Bristande intresse för studier.
  • Svårighet att sova.

6 tips för att förebygga lathet hos barn

För att undvika dessa typer av beteenden vill vi föreslå några tips. Nedanstående idéer hjälper dig att bemöta några av de lata vanor som ditt barn kanske uppvisar:

1. Ta en titt på dig själv

Om du är lat, är det troligt att dina barn också kommer att vara lata. Utvärdera din egen arbetsetik. Dina arbetsvanor är exakt de vanor som ditt barn kommer att ta efter.

Två barn ligger på golvet och tittar på tv

2. Arbeta tillsammans med dina barn

Det bästa sättet att lära dina barn god arbetsetik är att arbeta tillsammans med dem. Lär dina barn hur man gör saker på ett roligt sätt med en god attityd.

Visa dem rätt sätt att uppnå deras målsättningar, och de kommer säkert att känna tillfredsställelsen av att ha gjort ett bra jobb.

Lär dem vikten av hårt arbete. Denna arbetsetik kommer att gynna dem under hela deras liv.

Det är viktigt att du avsätter tid för att lära dina barn hur man ska arbeta och hjälper dem att utföra sina projekt.

3. Uppmuntra dina barns känsla av engagemang

En solid känsla av engagemang är en värdefull egenskap att ha. När barn förbinder sig att göra något, oavsett om det är ett mål, en skoluppgift eller ett jobb, kommer de sannolikt att göra en mer genuin ansträngning.

Brist på engagemang är ett av de första stegen mot ett ofullständigt eller dåligt utfört jobb. Detta är naturligtvis ett symtom på lathet.

4. Ge inte dina barn allt de vill ha

En av de bästa läxorna du kan lära dina barn är att de bör göra ett försök själva för att få vad de vill ha. Det betyder att du vid många tillfällen måste säga nej när din lilla ber dig om någonting.

Det är självklart ofta svårt att säga nej till sina barn. Detta gäller särskilt när de ber om något positivt och bra.

Men du kan inte uppfylla dina barns önskemål och krav om det inte finns något engagemang eller någon ansträngning från deras håll.

Ibland är det bäst att bara säga nej. Om ditt barn verkligen vill ha det, låt honom eller henne försöka att uppnå det själv. Som ett resultat kommer barnet att lära sig värdet av personliga uppoffringar.

5. Ge dem sysslor

Att få barn att hjälpa till med hushållssysslor är ett av de bästa sätten att lära dem värdet av hårt arbete från en tidig ålder.

Välj uppgifter som är viktiga och som ditt barn kan klara av.

Det kan vara att bädda sängen, duka bordet, tvätta, ta ut soporna, moppa golvet etc.

Om du gör allt för ditt barn, förnekar du honom eller henne privilegiet att lära sig grundläggande uppgifter. Och samtidigt kan du oavsiktligt ge barnet budskapet att det är oförmöget att klara av det.

“Lata människor pratar alltid om vad de tänker göra, om vad de ska göra. De som verkligen gör saker har inte tid att ens prata om det de gör.”

-Goethe-

6. Tålamod och försiktighet

Mot bakgrund av dina barns brist på motivation, måste du gå försiktigt fram och hålla fast vid dina nya gränser. Om du ser dina barn bara glida runt i livet och inte försöka hitta lösningar på sina egna problem, erbjud din hjälp. Gör det utan rädsla och våga lita på deras inneboende kompetens att lösa sina problem.

Lathet: barn framför dator

Motivation

Ibland gör vi misstaget att tro att barn är lata när de i själva verket saknar rätt motivation.

Att inrätta ett system med belöningar och konsekvenser för barnens ansträngningar, kan få en omedelbar inverkan på deras attityd.

Kom dock ihåg att för det mesta, gör belöningar i sig lite för att skapa äkta intresse för att uppnå mål på lång sikt.

Vad kan du göra för att motivera dina barn?

  • Stötta deras intressen.
  • Övertyga dem om behovet av att anstränga sig.
  • Uppmuntra och belöna deras prestationer.
  • Förstärk och uppmuntra deras styrkor.
  • Ha tålamod.

Som du kan se är nyckeln till att undvika lathet och lättja hos barn att ge dem rätt uppfostran.

Genom att uppmuntra dåliga vanor eller göra livet för lätt för dem, uppfostrar vi bara individer som inte kan uppnå vad de vill eller inte vågar att ens försöka.

För att uppfostra motiverade, hårt arbetande barn, finns det inget bättre än ditt sällskap och din vägledning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.