Morfologiskt ultraljud: allt du behöver veta

Morfologi -skanningen är en ultraljudsundersökning som utförs under den andra veckan av graviditeten. Den övervakar barnets tillväxt och fosterutveckling. Dessutom kan det också identifiera möjliga problem hos barnet.
Morfologiskt ultraljud: allt du behöver veta
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att under din 20:e graviditetsvecka kan läkare identifiera om ditt barn lider av hjärtproblem eller andra defekter? Detta är möjligt genom att ta ett morfologiskt ultraljud, ett test som gör att vårdpersonal kan se barnets organ och vävnader samt andra strukturer, som moderkakan.

Ett morfologiskt ultraljud ger viktig information om ditt barn, till exempel angående missbildningar eller andra defekter som kan orsaka problem under graviditeten. I den här artikeln kommer vi att prata om detta test och varför det i Sverige rekommenderas till mödrar över 35 år, samt till de med anlag för vissa komplikationer, under den andra trimestern.

Morfologiskt ultraljud: vad är det?

Ett morfologiskt ultraljud använder högfrekventa ljudvågor för att skapa två- eller tredimensionella bilder av livmodern. Genom att göra detta är det möjligt att få bilder av bebisarna och de strukturella egenskaperna hos deras organ och kroppssystem.

Ultraljudsskanning.

Specialister rekommenderar detta test för att övervaka om barnets vävnader har utvecklats korrekt. Dessutom blir det möjligt att se om dessa vävnader växer som förväntat. Dessutom utvärderar denna skanning placentans placering, navelsträngen och mängden fostervätska som finns i utrymmet.

Varför måste gravida kvinnor vänta till den 20:e graviditetsveckan för att ta detta test?

Ett morfologiskt ultraljud utförs under graviditetens andra trimester, särskilt mellan den 20:e och 22:a veckan. Detta beror på att barnet under dessa veckor har utvecklat sina system och organ nästan helt. Därmed blir det möjligt att utvärdera deras kroppsstrukturer, till exempel deras hjärtklaffar.

Dessutom finns det under den 20:e graviditetsveckan mer fostervatten runt barnet. Som ett resultat blir de erhållna bilderna tydligare så att specialisten kan utvärdera dem bättre.

Vad kan du se i ett morfologiskt ultraljud?

Detta ultraljud utvärderar de allmänna aspekterna av din graviditet och ditt barns anatomi. Låt oss se vad specialister kan identifiera när de utför ett morfologiskt ultraljud:

Allmänna aspekter av din graviditet

  • Graviditetslängd: Beroende på barnens mått identifierar specialister graviditetens längd. För att göra detta mäter de barnens längd, huvudets storlek, lårben och skenben.
  • Antalet bebisar: Specialister bekräftar antalet barn i livmodern. Utöver det, om det är möjligt, utvärderar de interna strukturer, såsom moderkakan. På så sätt kommer de att ta reda på om barnen är identiska tvillingar eller inte.
  • Fostervitalitet: De kontrollerar också om barnet är aktivt genom att analysera dess rörelser. Dessutom ser de om barnets puls är korrekt.
  • Mängden fostervatten.
  • Moderkakans position.
  • Navelsträng: Specialisten bedömer antalet blodkärl (en ven, två artärer).

Barnets anatomiska aspekter

Vårpersonalen analyserar spädbarnets anatomi genom att titta på deras strukturer och organ.

  • Fosterbiometri: Specialister analyserar hjässbenet i skallen, huvudet och bukens omkrets. De kontrollerar också lårbensstorlek, barnens uppskattade vikt och deras percentil för att se om deras storlek är jämförbar med andra foster under samma graviditetsålder.
  • Benbildning i huvudet, utveckling av det centrala nervsystemet och andra strukturer, såsom ögon, gom och läppar.
  • Specialister utvärderar lungans och hjärtats position. Dessutom kontrollerar de blodkärl och klaffar.
  • De analyserar också de organ som är involverade i mag- tarm- och njursystemet. Dessutom kontrollerar specialister navelsträngen och buken.
  • Längden och symmetrin hos de övre och nedre extremiteterna.
  • Slutligen, vad de flesta föräldrar önskar mest: Läkare kan upptäcka barnets kön.

Vikten av ett morfologiskt ultraljud under graviditeten

Ett morfologiskt ultraljud hjälper också specialister att diagnostisera följande aspekter:

  • Medfödda missbildningar: Dessa inträffar vid ungefär 2 % av graviditeterna. Några exempel på dessa missbildningar är spina bifida; medfödda hjärtsjukdomar, som Fallots tetrad; läpp-, käk- och gomspalt; bland annat.
  • Avvikelser i moderkakans position, vilket gör att specialister kan identifiera placenta praevia.
  • Om barnet har rätt mängd fostervatten.
  • Om det finns några kromosomavvikelser, som Downs syndrom.

Säkerhet i resultaten av detta test

Kvinna som tar ett morfologiskt ultraljud.

De data som erhållits från ett morfologiskt ultraljud är resultaten av specialisters direkta observationer. Därmed är de oftast pålitliga. När det inte är möjligt att observera tydliga bilder upprepar specialisten detta test några veckor senare. Vissa andra tester kan dessutom verifiera resultaten av ett morfologiskt ultraljud.

Hur utförs ett morfologiskt ultraljud?

Först måste du tänka på att det kan ta cirka 45 minuter. Du kan ta med din partner, så att ni båda får chansen att se barnet och lyssna på vad läkaren har att säga.

  • Det finns ingen anledning att gå med en full urinblåsa. Det kan dock hjälpa läkaren att få en bättre insyn för bilderna.
  • Läkaren kommer be dig lägga dig ner och koppla av i några minuter.
  • Ett morfologiskt ultraljud tar vanligtvis cirka 30 minuter. De kan dock ta lite längre tid i vissa fall.
  • Detta test innebär ingen risk för modern eller barnet. Det orsakar inte heller någon smärta.

Slutligen är det viktigt att veta att ett morfologiskt ultraljud är ett av de viktigaste testerna du bör ta under graviditeten om du tillhör de grupper som rekommenderas att genomföra det. Genom att ta det kan du identifiera eventuella missbildningar eller risker som kan försvåra graviditeten. Kom därför ihåg att följa din läkares instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cunningham, G. (2019). Williams. Obstetricia. Argentina: Editorial MacGraw-Hill.
  • Nazario, C. (2011). La importancia de la ecografía a las 11+0 a 13+6 semanas de embarazo. Actualización. Perú. Anales de la facultad de medicina Vol. 72 Nº3. Recuperado de: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832011000300010
  • Sociedad Argentina de Ultrasonografía en medicina y biología. (2016) Guía para el estudio morfológico del segundo trimestre del embarazo. Argentina. Revista Argentina de Ultrasonido – 2016; Volumen 15 N°1: 372 – 379. https://saumb.org.ar/public_uploads/docs/Guias%20SAUMB.pdf
  • Esparza-García, E., Cárdenas-Conejo, A., Huicochea-Montiel, J. C., & Aráujo-Solís, M. A. (2017). Chromosomes, chromosomal abnormalities and diagnostic issues. Revista mexicana de pediatría84(1), 30-39. https://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-2017/sp171g.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.