Hur man viker pappersfåglar

Pappersfåglar är den mest grundläggande figuren för att komma igång med origami, men de kräver trots det både tålamod och koncentration.
Hur man viker pappersfåglar

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 07 december, 2022

Att vika pappersfigurer är en av barnens favoritaktiviteter eftersom skapandet i sig skapar lycka. Dessutom låter aktiviteten dem utveckla sin finmotorik och kreativitet. I den här artikeln berättar vi hur man viker pappersfåglar.

Origami, eller pappersvikning, är en konst av japanskt ursprung som låter dig skapa otaliga figurer genom att vecka pappersark. De mest populära och lättillverkade designerna är pappersfåglar, hattar och båtar. Men mer komplexa tekniker har utvecklats för att skapa modeller av otaliga former, såsom bilar, flygplan, lejon, hundar, fåglar, insekter, däggdjur, drakar, dinosaurier, bläckfiskar, spindlar och många andra former. Men låt oss börja med den enklaste, pappersfåglar!

Vilka material behöver du?

För att skapa origamifigurer måste du använda papper som det huvudsakliga och enda materialet, och du använder inte något annat verktyg, såsom sax eller lim. Origami är en teknik där en design erhålls från en kvadrat eller rektangel av papper i olika storlekar. Du kan vika allt från de enklaste figurerna, som den klassiska loppan, till de mest komplexa modellerna, som har nämnts ovan.

Ett barn viker ett papper på mitten.
Det enda du behöver för att skapa pappersfåglar är en kvadrat av papper. Pappret kan variera i storlek eller färg och kan till och med vara mönstrat, efter barnets smak och fantasi.

Hur man viker pappersflugor, steg för steg

I den här artikeln kommer vi att fokusera på hur man viker pappersfåglar, vilket är ett av de enklaste hantverken att göra själv där hemma. Den består av att bygga siluetten av en liten fågel, med ett spetsigt huvud, två vingar som stödjer figuren framtill och en svans där bak.

Det är en bra idé för både föräldrar och deras barn att utföra den här aktiviteten tillsammans, för att lära sig något nytt och dela en rolig stund tillsammans.

  1. Ett fyrkantigt pappersark behövs. Färgat papper kan användas för att göra figuren personlig.
  2. Vik tre av de fyra hörnen på papperet inåt tills de nuddar i mitten. Det överblivna hörnet viks till motsatt sida av papperet.
  3. Vik sedan hörnen till mitten igen, men den här gången vik alla fyra hörnen och vänd på papperet så att de vikta hörnen är vända nedåt.
  4. Vik kvadraten på mitten, så att en triangel bildas. När triangeln är klar, dra ut de inre vecken.
  5. Vik ut den övre delen av figuren igen och vik den sedan på mitten.
  6. Dra slutligen ut den översta delen av figuren, som utgör huvudet på din fågel, medan insidan, som ligger på undersidan, är svansen.
  7. Du är klar! Du har din pappersfågel redo att leka med !

Fördelar med origami för barn

Det finns många fördelar med origami för barn. Bland dem hittar vi stimulering av koncentration och uppmärksamhet, och främjande av lärande och fantasi. Dessutom stärker det tålamodet, aktiverar minnet och förbättrar barnens självkänsla; det lär dem hur kapabla de kan vara att utföra olika uppgifter.

På ett fysiskt plan förbättrar det finmotoriken och fingerfärdigheten. Barnen behöver visualisera veckningen av papperet och detta kan också bidra till hjärnans mognad. Det hjälper också att förstå rumsliga begrepp, såsom fram, bak, upp eller ner; samt geometriska figurer: kvadrat, rektangel och triangel.

En mamma och hennes barn viker origami-fåglar.
Origamitekniken bidrar till att förbättra finmotoriken och fingerfärdigheten hos barn samtidigt som den stimulerar koncentration och fantasi.

Lek och njut av att skapa pappersfigurer

Pappersfåglar är den mest grundläggande figuren för att komma igång med origami, och det är den enklaste. Som du kanske har märkt kräver denna teknik ändå tålamod, koncentration och att inte ihållighet. Med engagemang och uthållighet kan du uppnå fler av dessa hantverk, som utförs snabbt och vars svårighetsgrad kan bestämmas av ditt eget barn. Säg till dem att börja med de enkla figurerna och sedan gradvis höja nivån allteftersom de övar och uppnår nya figurer.

Att vika origamifigurer är billigt, barn  behöver bara ta ett pappersark ur skolväskan. Dessutom kan aktiviteten utövas var som helst, antingen hemma, i skolan eller hemma hos en kompis eller klasskamrat.

Denna teknik möjliggör också förstärkningen av familjeband. Det är en aktivitet som kan utföras tillsammans med föräldrar, barn, syskon och morföräldrar. Med så många fördelar som origami ger våra små så är det vara att börja skapa origamifigurer!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.