Hur man hanterar den jobbiga 2-årsåldern

Hur man hanterar den jobbiga 2-årsåldern
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här ska vi dela med oss av allt du behöver veta om “den jobbiga 2-årsåldern”.

Varenda ett av barndomens faser har sina egna egenheter. Det finns stunder där barnen uppvisar gester och handlingar som är väldigt fina och ofta väldigt roliga, men det finns också väldigt svåra perioder.

Av alla barndomens faser finns det inte någon tvekan om att 2-årsåldern kräver speciell uppmärksamhet, tolerans och kärlek. Det markerar början på barnets självständighet.

Att guida och uppfostra ett 2-årigt barn kan vara svårt ibland. Barnet vill nu gå, äta och ta på sig kläder helt själv.

För att hantera det på ett lämpligt sätt måste man ha tålamod, även om resultatet ofta är förödande.

2-årsåldern är en avgörande period för ett barns framtid, för det vid den åldern som barnet börjar inse att det har förmågan att ta sina egna beslut.

Det kan exempelvis välja vilka kläder det vill ha på sig, hur det vill gå eller om det vill ta ett bad.

Det börjar visa delar av sin essens och personlighet. Barnet blir dessutom väldigt energiskt, modigt och oförutsägbart jämfört med tidigare månader.

När barn når två års ålder påbörjas den preoperationella fasen av utvecklingen. Det är då barn lär sig att interagera med sin omgivning på ett mer komplext sätt genom användningen av ord och mentala bilder.
-Piaget-

Klassiska beteenden i 2-årsåldern

Pojke som skriker

I 2-årsåldern kan du komma att börja märka olika beteenden och attityder som du ibland ska vara glad för, och andra gånger ska försöka korrigera.

Här är några exempel:

 • Barn börjar visa hur de känner sig i relation till tillfället. De kan uttrycka lycka när en släkting kommer på besök eller irritation när du inte uppfyller deras önskningar.
 • Det är lätt att fånga deras uppmärksamhet, men det kan vara lika lätt att förlora den om aktiviteten blir monoton eller något som de inte tycker om.
 • De små kan vara väldigt känsliga och ibland något självcentrerade. De kanske exempelvis vill vara husets lilla drottning eller pappas lilla krigare.
 • Bråk, skrik och även aggression kan vara typiska beteenden som kännetecknar 2-årsåldern.

Rekommendationer för att hantera den jobbiga 2-årsåldern

Pojke med målarfärg
 • Belöna dina barn för deras goda beteende. Det är viktigt att du visar dem att bra beteende uppskattas. Att belöna dem kan även stärka deras framtida ansträngningar.
 • Var ett bra föredöme. När familjen är ett bra föredöme reflekteras det hos de små. Barn i 2-årsåldern påverkas av vilka ord och beteenden som upprepas av folk omkring dem.
 • Etablera regler. Att etablera regler och hålla sig till dem förbättrar barnens beteende. Det främjar även deras integration i samhället när de blir äldre.
 • Lär dem att uttrycka sig själva med ord. Det ser till att de inte blir bråkiga. Det är viktigt att du visar dem att negativt beteende inte kommer hjälpa dem att få vad de vill ha.
 • Ge dem möjligheter att ta beslut. Låt dem då och då välja vilken mat de vill äta eller vilka leksaker de vill leka med. Det kommer hjälpa dem att förstå att vi tänker på dem och vill att de ska må bra.
 • Låt dem uppleva konsekvenser. Om du redan har sagt till dem flera gånger vad som kommer hända (så länge som du inte äventyrar deras integritet) ska du låta dem uppleva konsekvenserna av sina handlingar. De kanske då kommer tänka mer på vad du säger i framtiden.
 • Du måste förstå att röran de sprider omkring sig är en normal barndomsfas. Försök att inte slita ut dig själv genom att försöka skapa det perfekta hemmet, ett som bara kommer göra dig stressad.

Trots svårigheterna kan 2-årsåldern vara en vacker, rolig och fascinerande fas.

Som föräldrar måste vi helt enkelt uppskatta det och ge våra små så mycket av oss själva som vi kan. Allt de behöver är vårt stöd och tålamod medan de växer.

Jag är en jordbävning av kärlek
som jag vill dela med dig
Du min vackra mor, se hur jag går ut och återvänder,
Tack vare dig kan mina ögon skina,
Jag kan känna hur brisen går förbi mig
Tack vare dig får mina fötter mig att hoppa
-Anonym-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hoecker JL. (2016). I’ve heard a lot about the terrible twos. Why are 2-year-olds so difficult?
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/terrible-twos/faq-20058314
 • Potegal M, et al. (2003). Temper tantrums in young children: 2. Tantrum duration and temporal organization.
  journals.lww.com/jrnldbp/pages/articleviewer.aspx?year=2003&issue=06000&article=00003&type=abstract

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.