Kaffe och barn: Bra eller dåligt?

Kaffe och barn: Bra eller dåligt?

Senaste uppdateringen: 03 oktober, 2019

Många känner instinktivt att kaffe och barn inte går bra ihop, men är det verkligen sant?

Ja, tyvärr är det så. Koffein aktiverar vanligtvis det centrala nervsystemet, och det kan faktiskt ha en skadlig effekt på våra små.

Kaffe och barn: Är det bäst att undvika det?

Många föräldrar skulle aldrig ge kaffe till sina barn, och det av en god anledning. Medan det i små doser kan ge energi kan för mycket kaffe ha konsekvenser, särskilt för barn. Dock måste man samtidigt tänka på att alla barn reagerar på kaffe på olika sätt.

Ett barn som dricker ur en kaffekopp.

Negativa effekter av kaffe hos barn

Vissa barn kan uppleva två eller tre av dessa symtom, medan andra upplever dem alla, i större eller mindre grad. Ibland är tecknen inte ens uppenbara, och det är desto farligare då barnets kropp då kan ta skada utan att föräldrarna inser det.

Koffeindrycker utgör en potentiell risk för barns hälsa

Många barn dricker inte kaffe, men de dricker istället läsk eller andra drycker som innehåller koffein, vilket ger samma resultat.

Barn som dricker mycket läskedrycker har en tendens att drabbas av fetma och ofta diabetes. Vissa utvecklar andra problem, som svårigheter att sova eller dåligt beteende.

Sköra ben

Även om koffein är skadligt för barn i alla åldrar är det värre för barn mellan 3 och 8 år. Det är då benen utvecklas som mest, och att dricka kaffe kan förhindra att kroppen absorberar det kalcium ett barn behöver. Kalcium är också nödvändigt för att hålla ett barns tänder starka och friska.

Hål i tänderna

Koffein och socker kan ge hål i tänderna. Läsk innehåller till exempel cirka 5 matskedar socker per glas, vilket är 150 kalorier.

Uttorkning

Koffein gör också så att kroppen förlorar stora mängder vatten. Om ett barn skulle dricka kaffe kan han eller hon ganska lätt bli uttorkad. Experter kan inte säga exakt hur mycket koffein som behövs för att ett barn ska förlora vätska, men man vet att det händer och att det är skadligt.

Koffeinberoende

Det är vanligt att barn dricker mycket läsk på varma dagar. Det kan lätt leda till att de blir beroende av dem, vilket i sin tur påverkar deras muskler och även kan göra dem irriterade och på dåligt humör. När det är varmt ute köper eller sträcker vi oss lätt efter den första bästa drycken vi hittar, men försök se till att den är koffeinfri!

I ung ålder går kaffe och barn inte bra ihop.”

Nervsjukdomar

Barn utvecklas snabbt, och när de får koffein påverkar det nervsystemet, vilket till och med kan leda till hjärtproblem. Koffein kan dessutom hämma tillväxten. Forskare har länge vetat att det är skadligt för kroppen, men de var osäkra på hur allvarligt det var. Tack vare dagens framsteg har det upptäckts att skadan kan vara mycket allvarlig och till och med bestående.

Flicka dricker kaffe

Vikten av god hälsa

Även om många drycker innehåller koffein idag är det möjligt att undvika dem.

Fastän en liten kopp kaffe inte har några större konsekvenser för barn är det bäst att undvika allt som kan vara skadligt på lång sikt. Se till att det dina barn dricker har så lite socker som möjligt.

Det är föräldrarna som ansvarar för sina barns hälsa. Även om barn ofta lockas av läskedrycker måste föräldrarna stå på sig och erbjuda alternativ med mindre socker. Naturliga juicer eller hemgjorda smoothies är alltid utmärkta alternativ.

“Barnens hälsa måste alltid vara en prioritet för föräldrarna.”

Eftersom barns nervsystem är svagare än vuxnas rekommenderar många dietister att man undviker att ge unga barn kaffe. Om det rådet inte följs kan det få konsekvenser som följer barnet för resten av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Watson, E. J., Banks, S., Coates, A. M., & Kohler, M. J. (2017). The Relationship Between Caffeine, Sleep, and Behavior in Children. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine13(4), 533–543. https://doi.org/10.5664/jcsm.6536
  • Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., Goldberger, J., Lieberman, H. R., O’Brien, C., Peck, J., Tenenbein, M., Weaver, C., Harvey, S., Urban, J., & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association109(Pt 1), 585–648. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.