10 livsmedel du aldrig ska ge en bebis
Enligt barnläkare finns det livsmedel du aldrig ska ge en bebis. Vissa kan ha en negativ effekt på barnet och dess sköra matsmältningssystem, medan andra utgör en risk för kvävning.
Samtidigt finns det andra livsmedel som bör undvikas när barnet blir äldre, eftersom de ökar risken för matallergier. Vare sig du ammar eller använder flaskmatning kommer du förr eller senare behöva introducera andra livsmedel i barnets kost.
Som förälder är det därför viktigt att vara medveten om vilka livsmedel du aldrig ska ge en bebis.
10 livsmedel du aldrig ska ge en bebis
1. Honung
Barn under ett år ska aldrig äta honung. Den kan innehålla skadliga bakterier vid namn Clostridium botulinum som kan orsaka botulism. Det kan i sin tur leda till muskelparalys och andra allvarliga symptom.
Ditt barns immunförsvar är inte tillräckligt starkt för att kunna bekämpa dessa farliga bakterier.
2. Nötter
Hela nötter är något du aldrig ska ge en bebis eftersom de utgör en risk för kvävning. Du bör faktiskt inte ge hela nötter till några barn under fem år.
Så länge det inte finns någon familjehistorik av nötallergier kan du ge ditt barn jordnötter i form av jordnötssmör så snart de fyllt sex månader.
3. Jordgubbar
Jordgubbar är ganska syrliga, vilket gör dem olämpliga för en bebis ömtåliga matsmältningssystem.
Håll dig borta från jordgubbar fram tills att barnet är ett år gammalt. Se även till att du är medveten om eventuella allergier i familjen.
4. Choklad
Choklad är något du aldrig ska ge en bebis. Det innehåller koffein, vilket är skadligt för småttingar. Choklad innehåller dessutom mycket socker, vilket bör hållas till ett minimum, speciellt för bebisar.
5. Fruktjuice
Fruktjuice innehåller kalorier, men inget av det fett, protein, kalcium, vitamin D eller fibrer som bebisar behöver. För mycket fruktjuice kan leda till karies, diarré och andra magproblem.
6. Rökt och bearbetat kött
Majoriteten av rökt eller bearbetat kött (såsom skinka och bacon) innehåller nitrater och andra skadliga kemikalier. De är även rika på natrium och animaliskt fett, vilket kan skada de små.
7. Komjölk
Ge inte ditt barn komjölk förrän det är ett år gammalt. Komjölk innehåller inte alla näringsämnen (såsom järn och vitamin E) som din bebis behöver för att växa och utvecklas under det första året.
Därför är bröstmjölk eller bröstmjölksersättning bäst för din bebis. När barnet är ett år gammalt kan det dricka standardmjölk, så länge det är med måtta. Håll ett öga öppet för eventuell laktosintolerans.
8. Fisk med högt kvicksilverinnehåll
Fisk är väldigt nyttigt. Det är rikt på protein, vitaminer och mineraler, och brukar dessutom vara lättare att smälta för bebisar än kött.
Men håll koll på vilken typ av fisk du ger till din bebis. Vissa arter har en tendens att ansamla kvicksilver i sina kroppar.
Ta hänsyn till att kvicksilver är ett giftigt nervgift, och kan enkelt ansamlas i ditt barns kropp.
9. Socker och salt
Söt och salt mat är skadligt för unga barn. För mycket socker i ung ålder kan påverka ditt barns matpreferenser, utöver att hålla det vaket på nätterna.
För mycket salt är också skadligt. För höga halter är inte bra för njurarna och bör undvikas helt under ett års ålder. Från och med då kan du börja introducera salt i maten, men alltid i små mängder.
10. Risbaserade flingor
Om du ger ditt barn risbaserade flingor eller snacks ska du kolla efter andra alternativ som är gjorda på brunt ris istället för vitt.
De är mycket mer näringsrika och vänjer ditt barn vid smaken av fullkorn. Prova fullkornsris, havregryn (med jordnötssmör eller färsk frukt) eller quinoa.
När du introducerar nya livsmedel i ditt barns kost ska du alltid vara försiktig så att de inte är skadliga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.
- Lodha A., Entz R., Synnes A., Creighton D., et al., Early caffeine administration and neurodevelopmental outcomes in preterm infants. Pediatrics, 2019.