Att återhämta sig efter förlossningen: Svårt för många

Att återhämta sig efter förlossningen: Svårt för många
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 01 april, 2024

Efter förlossningen kommer mer än bara en tid av vila och avskildhet som en kvinnas kropp behöver för att återgå till det normala. Det är en period av anpassning, ofta karaktäriserad av överväldigande känslor som svämmar över i tårar. För att tydliggöra menar vi inte förlossningsdepression, utan den normala processen att återhämta sig efter förlossningen.

Till att börja med genomgår många mammor oväntade procedurer under födseln (såsom kejsarsnitt).

Det finns fysiska sår som måste läkas, din kropp är öm och din mage svullen. Du ställs inför en helt ny form av tårar, med denna ömtåliga lilla varelse i din armar, som är helt beroende av dig.

Tiden efter förlossningen är inte lätt. Varje kvinna genomgår perioden på det sätt som är bäst och hälsosammast för henne. Dessa första veckor är en tid för att återfå kontakten med din kropp och skapa band med din bebis. Dina känslor går dock upp och ned, och omgivningen kommer inte alltid vara på din sida.

Fysisk och emotionell återhämtning

Det finns så mycket att förbereda innan ett barn föds. Mamma och pappa kommer ha planerat hur de vill att rummet ska se ut, vem som ska ha hand om vad och hur de kommer uppfostra denna nya familjemedlem.

Bland dessa långsiktiga projekt tänker vi sällan på de mer kortsiktiga utmaningarna. Att återhämta sig efter förlossningen är en av dem.

Du har välkomnat ett barn till världen, och nu är det dags att tackla verkligheten i en kropp som känns tom igen; en kropp som gör ont och en figur du kanske inte känner igen.

Låt oss ta en närmare titt.

Din figur efter förlossningen

Din återhämtning efter förlossningen kan skilja sig från min

Din bästa vän kanske hade en drömförlossning, där bebisen praktiskt taget hoppade ur utan assistans. Där allt gick enligt planerna och det fanns gott om tid för hudkontakt mellan modern och den nyfödde.

Men andra födslar är raka motsatsen. Bebisen kommer tidigt, ett kejsarsnitt krävs och bebisen måste ligga i kuvös i flera veckor. Ingen är förberedd på det. Och i dessa fall kan perioden efter förlossningen vara känslig och till och med traumatisk.

Varje kvinna upplever barnsängstiden annorlunda. Trots det blir vi ofta överraskade över hur snabbt kändisar får tillbaka sin figur. Vi ser foton på sociala medier på nya mammor som visar upp en nästan platt mage. Och här är vi, med en mage som ser ut som om vi fortfarande är i tredje trimestern.

Att återhämta sig efter förlossningen är en hormonmässig berg-och-dalbana

Du kan längta efter fridfullhet, men din kropp är fortfarande i förändring. Det gör ont, det är klart. Du vill slappna av, men oroar dig mer över huruvida din bebis äter, sover, andas, kissar, rör sig eller har kolik.

Och som om det inte vore nog genomgår dina hormoner massiva förändringar.

  • Under dagarna efter födseln sjunker nivåerna av östrogen och progesteron. Men oroa dig inte, för de kommer återvända till normala nivåer när din ägglossningscykel börjar igen.
  • Samtidigt höjs nivåerna av prolaktin. Det har en fundamental roll: att främja mjölkproduktion och generera oxytocin. Detta hormon, samma som utlöser sammandragningarna under förlossningen, har nu ett väldigt annorlunda syfte. Tack vare prolaktin drar din livmoder ihop sig. Det hjälper dig att läka såret som moderkakan lämnade när den släppte, vilket motverkar blödningar.
Åtgärder efter förlossningen

Att återhämta sig efter förlossningen: de olika faserna

Alla vet vi att perioden efter förlossningen är en tid av återhämtning, och den skiljer sig för alla. Det finns dock faser som är mer eller mindre konstanta.

  • Omedelbar barnsängstid: de första 24 timmarna efter att bebisen fötts.
  • Tidig eller mellanbarnsängstid: 2-7 dagar efter förlossningen. Under denna tid börjar genitalierna återvända till det normala. Avslaget dyker upp och bröstmjölken börjar komma.
  • Sen barnsängstid: från den 11:e till den 40:e eller 45:e dagen efter födseln. I det här skedet har livmodern dragit ihop sig och menstruationen återvänder om mamman inte ammar.

I vissa länder, såsom Kanada, talar experter dock om en förlängd barnsängstid, som kan vara i upp till 8-12 månader. Kvinnors kroppar och deras känslor behöver trots allt ibland flera månader att återgå till det normala.

Ett nytt litet liv

Återhämtning efter förlossningen och din rätt att uttrycka dina känslor

Det är inte bara hormoner. Allt är inte kemiskt. Du står inför en ny verklighet som anlänt likt ett hårt slag. Trots att du är trött och berövad på sömn finns det någon inom dig som pushar dig att vara på alerten och konstant medveten. Dessa är okända känslor, konstiga men även lugnande.

Du är en mamma, och det är både spännande och skrämmande. “Gör jag rätt?” Det är frågan som dyker upp gång på gång, men du skjuter den åt sidan när du håller ditt barn i dina armar.

Din kropp är sårad, du har på dig stora bindor, lösa kläder och känner dig allmänt risig.

Du kanske undrar om du någonsin kommer få din forna kropp igen. Dessa är tvivel som kommer och går, och då och då måste du bara släppa ut allt och gråta. Än sen då?

Du är lycklig och har ett helt nytt liv i dina armar. Din återhämtning efter förlossningen kommer snart vara över, men det här är bara början för dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.