6 vanliga misstag föräldrar begår vid läggdags
Det är dags för din bebis att sova och du har ingen aning om vad du gör är rätt. Och det är inte konstigt, för det är inte lätt att vara en ny förälder. Vi ska ta en titt på några vanliga misstag föräldrar ofta begår vid läggdags.
En bra sömnrutin är viktigt; läggdags ska alltid vara ett speciellt tillfälle. Våra tips baseras på sex vanliga misstag, och syftet är att göra processen så enkel och smärtfri som möjligt.
Om du blivit mamma för första gången och vill veta hur du underlättar sänggåendet, läs vidare.
Det är alltid bra att vara medveten om vanliga misstag föräldrar gör så att man vet vad man inte ska göra.
Bra sömnvanor är något du kan lära dig
Att gå och lägga sig är bara ytterligare en daglig rutin. Som allt annat ger övning färdighet. Det är inte lätt att lära ett barn, men det är viktigt. Bra sömnvanor är nyckeln till ditt barns välmående.
- Det skapar en rutin och ger dig en viss mån av stabilitet. När ditt barn vet vad som kommer hända baserat på vissa händelser känner det sig stabilt och säkert. När det lär sig sin sovrutin anpassar sig barnets mentala tillstånd efter den. Om han eller hon befinner sig i en lugn miljö inför läggdags kommer barnet att lugna ned sig.
- Sömnvanor ger ditt barn självgång. En bra rutin ger barnet självsäkerheten att sova ensam, först i spjälsängen och sedan i en vanlig säng. Du kan lära barnet att sova utan att behöva konstant kontakt och tröst från dig. Det bidrar till självständighet.
- Du kommer få mer tid för dig själv. När ditt barn har kommit in i rutinen får du lite mer egentid. Med bebisen sovande kan du slappna av i några timmar.
6 vanliga misstag vid läggdags
Även om du tror att du begår de här misstagen ska du inte oroa dig. Det är aldrig för sent att göra förändringar.
Var tålmodig och lita framförallt på dig själv. Du känner din bebis bättre än någon annan.
- Att skjuta upp läggdags. Rutin är väldigt viktigt för bebisar. Försök att inte konstant ändra din familjs schema. Det är bäst för din bebis att lägga sig samma tid varje dag. Man kan göra undantag då och då, men bebisar bör ha en regelbunden sängtid.
- Att vänja bebisen vid att vaggas till sömns. Att vagga bebisen är ett bra sätt att lugna den när den är upprörd, men när saker går bra ska du försöka få bebisen att sova på egen hand. Du vill inte att barnet ska bli beroende av att vaggas för att somna.
- För mycket stimulans. En bebis vagga är en plats för att sova, inte för lek. För mycket stimuli runt bebisen kan hindra den från att sova. Det är okej att natta en bebis med ett gosedjur eller genom att spela avslappnande ljud, men gör inte vaggan eller spjälsängen till en lekplats.
- Att inte skapa en lugnande rutin. Innan läggdags ska du ägna dig åt aktiviteter som hjälper din bebis att slappna av. Ett bad, massage, tystnad… allt detta kan hjälpa din bebis att somna.
- Att plocka upp bebisen så fort den gråter. Det innebär givetvis inte att man ska lämna bebisen att gråta otröstligt, men du behöver inte plocka upp bebisen vid första tecknet på lite snyftande. Gå till vaggan och låt din lugnande närvaro lugna bebisen. Om du flyttar bebisen från sin lugna omgivning kommer det bara göra det svårare att lära bebisen sovrutinen. Lär dig att skilja mellan en normal snyftning och gråt som betyder att något är fel.
- Att byta var bebisen sover. Din bebis kommer uppskatta om du låter den sova på samma plats. Om du nattar din bebis i vaggan, sedan i sängen och sedan på soffan kommer det vara svårt för den att komma in i rutinen. Se till att din bebis har en omgivning som gör den bekväm, lugn och fridfull.
Om du känner igen dig i något av misstagen kan du försöka använda dig av våra tips. De kan hjälpa din småtting att få en god natts sömn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
- Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
- Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
- Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf