Utbränd mamma – påfrestningar på moderskap
Även om moderskapet är väldigt belönande är det ibland även otroligt mycket arbete. Syndromet “utbränd mamma” är ett bra exempel på hur svårt det faktiskt är att vara mamma till barn.
Många kvinnor blir utbrända medan de uppfostrar sina små från all stress och trötthet som kommer med de ansvar som associeras med mammarollen.
En utbränd mamma karaktäriseras av ett kroniskt depressivt tillstånd. I de allvarligaste fallen kan det ha väldigt otrevliga konsekvenser. Det är därför ett mycket allvarligare problem än trötthet eller temporär depression.
De mest förekommande symptomen är sömnproblem, svaghet, kronisk trötthet, matsmältningsproblem och huvud- och ryggsmärta.
Faserna en utbränd mamma går igenom
1. Emotionell utmattning
Varje person har en viss uthållighet som består av fysisk och psykologisk energi. En mammas dagliga ansvar bränner vanligtvis all denna energi, tills hon blir helt utmattad.
Mamman kan då känna ångest på grund av sina många uppgifter.
2. Emotionell bortkoppling
För att skydda och ta hand om sina små måste en mamma etablera försvarsmekanismer. Hon kan fortsätta utföra sina dagliga sysslor mekaniskt, men har inte den emotionella investering som hade varit optimalt.
Det kan leda till att hon känner ett avstånd från sitt barn, sin partner eller sitt dagliga liv.
3. Fantasi vs verklighet
Den sista fasen av utmattningen är förmodligen den mest oroväckande. Vid den här punkten inser mamman den växande klyftan mellan vad hon föreställde sig som det perfekta moderskapet och den faktiska verkligheten.
Verkligheten går stick i stäv med det idealiserade konceptet av att vara mamma, och det kan få henne att känna att hon misslyckats. Det medför förlust av självkänsla och kan till och med resultera i aggressivitet mot barnet.
De största orsakerna
Att ta hand om både barn och hem är ett verkligt jobb, och ibland värderas inte mammor för allt sitt arbete. Kvinnor som går tillbaka till jobbet kanske inte har tiden eller energin att tackla alla jobbiga situationer hemma.
Perfektionism
Ibland beror utmattningen på perfektionism. Det är viktigt att komma ihåg att perfektion inte existerar. Försök inte att vara en perfekt mamma. Du behöver hjälp och förståelse när du tacklar allt du har ansvar för.
Den stora besvikelsen
Moderskapets verklighet skiljer sig kraftigt från de idealiserade fantasier som ofta visas upp. Svårigheterna och ansvaren är enorma.
Det är viktigt att du glömmer konceptet av den “perfekta mamman”, för hon existerar inte. Moderskap består i verkligheten av både bra och dåliga stunder.
“Det finns inget sätt att vara den perfekta mamman, men det finns miljontals sätt att vara en bra mamma.”
-Jill Churchill-
Vem kan bli en utbränd mamma?
Det finns inget som typiskt karaktäriserar kvinnor som riskerar att bli utbrända. Det kan faktiskt drabba alla. Det tar heller inte hänsyn till om det är ditt första barn eller inte.
Det kan hända närsomhelst – direkt efter födseln eller månader eller år senare.
Det finns ett fåtal riskfaktorer, såsom att få tvillingar eller flera barn runt samma ålder. Det medför en ökad arbetsbörda för föräldrarna och kan leda till en utbränd mamma.
Ensamstående mödrar löper också högre risk eftersom de kan sakna det stöd de behöver för att uppfostra barn.
Hur man blir bättre
Det viktigaste och mest effektiva sättet att börja må bättre är att inse att den perfekta mamman inte existerar. Tveka inte att dela med dig av hur du mår med folk i din närhet. Du kan till och med prata med andra mammor.
Om du känner att du behöver hjälp från en specialist ska du tala med en psykolog.
Delegering av vissa uppgifter till familjemedlemmar eller din partner är också en självklarhet. Ensamstående mödrar kan finna stöd hos familj och vänner. Dagis kan också vara en bra stöttepelare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Martínez Pizarro, S. (2020). Síndrome del cuidador quemado. Revista Clínica de Medicina de Familia, 13(1), 97-100. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2020000100013