Hur vet jag om mitt barn är beroende av sin mobiltelefon

Tror du att ditt barn kan vara beroende av sin mobiltelefon. Detta är ett problem som blir mer och mer vanligt. Fortsätt läsa mer i den här artikeln.
Hur vet jag om mitt barn är beroende av sin mobiltelefon
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Är ditt barn ständigt i telefon och alltid online? Tror du att det är beroende av sin mobiltelefon? Nedan hjälper vi dig att ta reda på om ditt barn har ett allvarligt problem relaterat till användning av mobiltelefoner.

Men låt oss först klargöra begreppet “telefonberoende”, även känt som “nomofobi”, som kommer från det engelska uttrycket “no-mobile-phone fobia“. Denna term hänvisar till den irrationella rädsla som vissa människor känner när de inte har en mobiltelefon under en viss tid.

Detta kan jämföras med andra moderna problem som spel- och shoppingberoende. Därför måste vi som mödrar, pappor eller pedagoger uppmärksamma denna teknologiska biprodukt som blir allt vanligare bland tonåringar i vårt samhälle.

Tonåringar och användningen av mobiltelefoner

Numera använder de flesta tonåringar sina mobiltelefoner för att umgås, surfa på internet, spendera sin fritid, etc.

Ett barn leker i sängen med en mobiltelefon.

Faktum är att enligt FEPAD (Foundation for the Study, Prevention and Assistance to Drug Addiction) har mer än 80 % av barnen vid 12 års ålder sin egen mobiltelefon och vid 17 har nästan samtliga av tonåringarna en sådan.

Men kan de i denna ålder använda den på ett ansvarsfullt sätt? Allt beror på den utbildning de fick i ämnet.

“Om tekniken dominerar och beordrar ditt liv, är du en slav; om det är ett verktyg som inte tar dig bort från de människor du älskar, är det din allierade.”

-Anonym-

Hur vet jag om mitt barn är beroende av sin mobiltelefon?

För att veta om ditt barn har ett beroende kan du ta hänsyn till följande kriterier från FEPAD:

  • Använder sin mobiltelefon överdrivet, den förändrar deras uppfattning om tid och påverkar deras dagliga rutin.
  • Har abstinenssyndrom, de upplever symtom som irritabilitet, spänning eller ångest när de inte kan ha sin mobiltelefon.
  • Visar tecken på ökad tolerans, det vill säga, de måste använda sin mobiltelefon längre och längre för att känna sig nöjda.
  • Har problem med att upprätta hälsosamma sociala relationer, detta kan inträffa i familjen, i skolan och med vänner.

Uppfyller ditt barn de flesta av dessa punkter? Om så är fallet bör du uppmuntra dem att genomföra ett onlinetest som utvecklats av OCU (Organization of Consumers and Users). Detta test kan hjälpa till med att identifiera möjliga kränkande eller problematiska användningsområden relaterade till elektroniska enheter, till exempel mobiltelefoner.

Det här är frågeformuläret som utvecklats av ett team av forskare från Institute of Addictions and the Center for the Prevention of Cognitive Impairment inom Madrid City Council, Complutense University i Madrid, samt Rey Juan Carlos University in Madrid.

Detta utvärderande test består av enkla frågor som ditt barn kommer att kunna besvara på kort tid.

Tonårsflicka beroende av sin mobiltelefon som kontrollerar sina sociala nätverk.

Vad ska jag göra om jag upptäcker att mitt barn är beroende av sin mobiltelefon?

Om allt pekar på att ditt barn missbrukar sin mobiltelefon är det dags att fatta några beslut.

Det första du ska göra är att prata med ditt barn med ärlighet och förståelse. Förklara att för deras hälsas skull är det nödvändigt att lösa detta problem. Naturligtvis måste detta samtal äga rum i en tillräcklig miljö där båda parter kan uttrycka sig lugnt.

Därefter bör du börja sätta regler för användning av deras mobiltelefon. Ni två kan utforma dessa regler med hjälp av förhandlingstekniken.

Om problemet är mycket allvarligt rekommenderar vi att du träffar en specialist för att behandla tonåringens beroende av sin mobiltelefon korrekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • FEPAD (s.f.) Guía de actuación FEPAD. Guía para padres y educadores para prevenir o solucionar el abuso de móviles en adolescentes. Valencia: Fundación para el Estudio, Prevención y Asistencia a las Drogodependencias.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.